11 januari 2013

Kaas-uienbrood

Al tijden wil ik een soort brood maken, dat hartig is en heerlijk is bij een kop soep. Alleen nergens vond ik het recept waarvan ik dacht YESSss, dus zelf aan het proberen gegaan en met dit resultaat. Het is super lekker en smaakt super bij een kop tomatensoep, een salade of bij een pasta.

Kaas-uienbrood
1 groot brood of 2 kleine broodjes

300 gram water
500 gram tarwebloem + ongeveer 50 gram extra
7 gram gist
10 gram zout
1 bol mozzarella
100 gram geraspte kaas (ik had jong, voor een pittigere variant gebruik je oude kaas)
2 grote uien
1 teen knoflook
peper en zout
evt nog wat bieslook en rozemarijn
olie of boter om in te bakken

Snijd de uien en de knoflook fijn en smoor deze in olie of boter tot ze glazig zijn.
Maak wat op smaak met peper en zout.
Zet de uien weg, zodat ze kunnen afkoelen.
Snijd de mozzarella in kleine blokjes.
Doe 2 eetlepels uien en wat kaas in een apart bakje, dit gebruik je later voor garnering
Doe het water, 500 gram tarwebloem en gist in je kneedmachine of broodbakmachine en kneed dit 5 minuten. 
Voeg dan het zout toe. (Als je gelijk zout toevoegd, dan heb je kans dat het zou je gist "dood" en dus zijn werk niet meer doet)
Kneed het deeg in totaal ongeveer 15 minuten.
Voeg dan de uien, alle kaas en evt. kruiden, laat dit goed door het deeg kneden. 
Het deeg is nu waarschijnlijk te nat, voeg eetlepel voor eetlepel wat bloem toe, tot het minder nat is en iets plakt aan de wand van je kom.
Doe het deeg over in een ingevette beslagkom en dek hem af, zet hem weg op een niet te koude plaats en laat het in ongeveer 1 uur in volume verdubbelen. 
Als je met je vinger erin prikt en er blijft een gat zichtbaar is het goed genoeg gerezen. vult het gat zich weer, laat het dan nog even verder rijzen.
Stort het deeg op je werkblad en laat het afgedekt 20 minuten rusten.
Intussen vet je een broodbakblik in met olie en leg er een stuk bakpapier in zodat je het brood er later uit kunt "liften".
Druk of rol het deeg uit tot een ovale lap, vouw het deeg als een brief in 3-en. Het bovenste gedeelte vouw je tot het midden en het onderste gedeelte vouw je eroverheen. Druk alle naden goed dicht en rol het deeg weer uit tot een grote lap die niet breder is dan je broodbakblik. Rol het deeg op vanaf de bovenkant, druk de naad aan de onderkant goed dicht.
Leg het brood in de vorm met de naad naar beneden. (Als je 2 broodjes wilt hebben verdeel je het deeg eerst in 2 delen en volg bovenstaande beschrijving en leg de broodjes samen in 1 bakblik)
Zet het brood weer weg en het laat het ongeveer 50 minuten rijzen.
Verwarm na een half uur rijstijd de oven voor op 220 graden.
Snijd het brood als het is gerezen diep in en schep daar de achtergehouden uien en kaas in. Leg er evt een takje rozemarijn op.
Schuif het brood in de oven en bak het 20 minuten op 220 graden en verlaag daarna de tempratuur naar 200 graden en bak nog eens 20 minuten. (Als het brood te donker lijkt te worden leg er dan een stuk aluminiumfolie overheen)

Eet smakelijk!

1 opmerking:

  1. ik heb je kaas-uienbrood geprobeerd, een half jaar geleden, en het was heerlijk! vandaag krijg ik gasten en ga ik het weer maken, met een kop zelfgemaakte tomatensoep erbij....
    dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen