22 februari 2014

Schoenlapperstaart

Vlak voor de vakantie maakte ik deze gezonde taart...
een taart zonder suiker (dus ook geen palmsuiker of kokosbloesem suiker)
en geen vet...

Ik vond het een heerlijke taart, manlief vond het iets minder geslaagd
omdat het aardig wat rozijnen inzitten en hij best nat blijft...
Toch wil ik dit recept met jullie delen, aangezien ik het wel lekker vond :)


Het is een echt ouderwets en simpel recept...
Origineel word het met beschuiten gemaakt, deze heb ik alleen volkoren in huis,
dus maakte ik het met volkoren beschuiten, ging ook prima.
Ook moet je appelmoes maken van appels, ik had nog zelf gemaakte appelmoes staan en dus pakte ik die.


Recept Schoenlapperstaart
taartje van 20 cm

4 volkoren beschuiten
500 gram appels of 400 gram (zelfgemaakte) appelmoes
2 theelepels kaneel
3 eieren
75 gram rozijnen
snuf zout
evt poedersuiker

Schil de appels en kook hier appelmoes van en laat deze afkoelen. (mocht je suikerloze appelmoes te heftig vinden voeg dan wat (palm)suiker of wat biologisch honing).
Wel de rozijnen in warm water.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet een bakblik van 20 cm in met wat boter.
Verkruimel ondertussen de beschuiten. (gebruik je liever spelt, maak dan van oud en gedroogd speltbrood een grove paneermeel)
Splijt de eieren.
Meng de eierdooiers, de verkruimelde beschuiten, met de kaneel, appelmoes en de rozijnen.


Klop de eiwitten met een snuf zout heel erg stijf.


Spatel de eiwitten door het appelmengsel.


Schenk het mengsel in de bakvorm en bak hem in het midden van de oven in 60-75 minuten gaar. Hij zal dan best donker zijn aan de bovenkant.


Voor het opdienen kan je hem evt. flink bestrooien met poedersuiker.
Het is een heerlijk frisse taart en vol van smaak!
Ook lekker om lauw te eten met bv een bolletje ijs erbij...

Eet smakelijk!







7 opmerkingen:

  1. Ik ga 'm proberen... ben heel benieuwd!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me best lekker. En suikervrij, helemaal goed. Bij ons gaat de kokosbloesemsuiker inmiddels er aardig doorheen met al die lekkere recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt erg lekker zal eens kijken eerdaags tegen de tijd dat ik jarig ben.
    Ik heb je genomineerd voor de liebsteraward.

    Corina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk een nominatie voor de liebster award! Alleen geen idee hoe 't werkt....moet ik nu al die vragen beantwoorden? Of komt er nog meer? liefs Ilse

      Verwijderen
  4. even een "blonde" vraag; die verkruimelde beschuit moet die op de bodem? Of door het appelmengsel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo blond is je vraag niet hoor! Zie dat ik 't niet goed geschreven heb! 'T moet erdoor gemengd worden, dus met appelmoes, dooiers en dan weer verder met 't recept! Zal 't aanpassen. Bedankt voor je vraag!

      Verwijderen
  5. Hi from Volrecepten.
    I see you are with the Dutch page. Maybe you would like to share your content with the Belgian users as well? If you are interested, please, visit Volrecepten.be and add your blog.
    Hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen