4 juni 2014

No waste (3): Juiste hoeveelheden en rijst/pasta restjes


Ik merk dat aardig wat mensen niet weten hoeveel ze eten en hoeveel ze dus ook moeten koken.
Van groenten weten we het wel...tenminste wat de reclame zegt...  2 ons groente en 2 stuks fruit. Dit is naar mijn mening wel het minimum, dus neem gerust meer groente en fruit. 

Vaak zit het met moeilijke hem in pasta en rijst. Je strooit wat in het kokende water en het lijkt zo weinig dus doe je er nog maar wat bij... Tenminste zo vergaat het mij vaak...Bij jullie vast niet, jullie wegen vast alles mooi af en hebben nooit restjes. 
Ik heb dus geregeld zulke restjes....maar dat vinden we stiekem helemaal niet erg ;) , dus soms schud ik expres nog eens extra met het pak rijst of pasta

Hieronder heb ik nog een tabel voor jullie gekopieerd. 
Hij is van het voedingscentrum, 
uiteraard geldt hiervoor dat het per persoon verschilt, 
maar een richtlijn kan nooit kwaad, dacht ik zo....
Alle gewichten zijn ongekookte gewogen.

Wat Vrouw Man Gemiddelde Maat 
Aardappel 200 gram 250 gram 1 stuk= 50 gram 
Rijst, couscous 75 gram 100 gram   ½ plastic of kartonnen koffiebekertje
 Pasta, spaghetti, macaroni, mie100 gram 125 gram 3 nestjes mie 
 Peulvruchten zoals bruine bonen65 gram 80 gram  Afhankelijk van peulgrootte

____________________________________________________________________
Maar wat doe je nou met die restjes?
Wisten jullie dat je rijst, maar ook pasta goed kan invriezen?
Daar kwam ik een tijdje geleden achter en eigenlijk is het ook wel eens makkelijk om zo'n bak uit de vriezer te kunnen trekken. In de vriezer kan je het 3 maanden goed houden.
Sowieso is rijst en pasta 3 dagen houdbaar in een afgesloten bakje in de koelkast. Dit kan je makkelijk weer gebruiken binnen die 3 dagen. 

Van pasta maak ik vaak voor Hans een pastasalade die hij meeneemt naar zijn werk.
Ook gaat er geregeld wat pasta met bv. een restje pastasaus als lunch mee naar het werk.
Hans eet vaak een restje rijst met een beetje gele vla als toetje.
Of wat dacht je van het ouderwetse toetje van macaroni met een klontje boter en wat suiker.

Van een restje rijst maak ik voor Hans geregeld een nasi met garnalen om mee te nemen naar zijn werk... zo kom ik van mijn restjes af en hij is erg blij ;) 
je kan natuurlijk ook 'normale' nasi maken als je geen vis lust...er is vast wel iemand die dat lust als lunch of avondeten.


Klik hier voor het recept

8 opmerkingen:

  1. ik vind dit onderwerp echt intresant! Ik vries ook altijd de restjes pasta en rijst maaltijden in. Maar ben er laatst achter gekomen dat je ook gewoon de losse rijst kan invriezen en die dan weer kan gebruiken voor nasi. Schijnt nog beter te zijn dan net gekookte rijst! Dus dat wil ik zeker is proberen:)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt hoor van ingevroren rijst kan je makkelijk nasi maken of gewoon weer eten bij een ander gerecht!
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  2. Ik weeg nu idd keurig alles af... nu hebben we zelden teveel. En als we wat over hebben is er eigenlijk altijd wel iemand die het de volgende middag lust.

    Wat ik vooral lastig vind is met fruit. Dan koop ik een schaal peren/kiwi's / nectarines en die zijn meestal nog heel erg hard. Dan laat ik ze even liggen en dan... ohnee, super rijp! Dan natuurlijk snel eten, maar helaas moet ik er nog wel eens een beschimmelde tussenuit vissen. Altijd erg jammer! Heb je hier misschien tips voor? Want als je nectarines eerst in de koelkast legt, dan rijpen ze daarna niet meer goed (geleerd door schade en schande en tip van iemand vorig jaar.)

    Erg leuk om deze tips trouwens te lezen. Hier gooien we ook niet veel eten weg. Maar ja, soms zijn tips nog wel handig :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fruit staat ook op het lijstje hoor! Tips komen vanzelf voorbij... alleen geloof ik dat het wel een langere blog serie gaat worden op deze manier ;)
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
    2. :) tis wel een interessante serie!

      Verwijderen
    3. hahhah dat klopt! is ook erg leuk om over te schrijven ;)
      sowieso is in een serie schrijven erg leuk en makkelijk

      Verwijderen
  3. ik heb dat ook met nectarines,kocht er zo'n mooi uitziende op de markt,1kilo gele en 1kilo witte,na 2dagen waren die verrimpeld..ik denk dat die uit heel koude koelers komen?ik bewaar ze ook niet in de koelkast.groeten Debora uit belgie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan wel kloppen necatrines kan je op de schaal ongeveer 3 dagen bewaren, soms wat langer, soms wat korter en dan zal je ze toch echt moeten eten...Probeer een wat koelere plek te vinden.... Dat scheelt ook... en al die ingeimporteerde spullen.... tja dat doet geen goed he... Ik doe mijn best om in deze serie ook nog een no-waste blogje aan fruit te besteden...dus mss wordt de serie ook wel wat langer dan die 10 dagen die ik beloofde ;)

      Verwijderen