22 januari 2013

No Knead Bread met rozijnen en kaneel

Ik ben sinds een tijdje helemaal fan van het no knead bread. Ideaal...je hoeft niet te kneden, kan het uren wegzetten en kan het eigenlijk niet verpesten. Er wordt zelfs over geschreven dat een kind het kan bakken... en nou ja dat zou inderdaad wel kunnen. Het brood heeft een heerlijke korst, die knispert en kraakt als je een hap neemt. Ook de smaak is heerlijk. Ik maakte al vele varianten, een witte, een volkoren en een speltbrood. Het leek mij ook erg lekker om er een rozijnenbrood van te maken, zo bedacht zo gedaan.Het was even zoeken naar de juiste verhoudingen, maar het is gelukt... en hoe... wowww wat lekker, voor mij nooit meer een ander rozijnen/krentenbrood!

Recept No Knead Bread met rozijnen en kaneel

234 gram tarwebloem
234 gram volkorenmeel
3 gram gist
364 gram water
8 gram zout
250 gram rozijnen of krenten of een mix ervan
20 gram rietsuiker
2 theelepels kaneel
extra nodig
oude theedoek
vergiet
braadpan met deksel (die in de oven kan) of een tajine



Doe dit alles in een grote kom en roer het door.
Dek het af en laat het minimaal 12 uur staan, maximaal 18 uur.
Als je een deegschraper hebt gebruik je die, heb je die niet zorg dat je handen flink onder het bloem zitten. 
Doe je handen/deegschraper onder het deeg in de kom en vouw de onderkant naar boven, zo vorm je een soort bal.  
Als je dat hebt gedaan haal je hem er uit en maak je hem met bebloemde handen wat ronder.Het plakt gigantisch en je zit waarschijnlijk flink onder maar dat is niet erg.
Zorg ervoor dat je een vergiet met daarin een theedoek klaar hebt staan met flink bloem erin. 
Leg daarin het deeg en probeer het met flink wat bloem aan je handen nog wat ronder te maken door het deeg van onderen en aan de zijkant naar binnen te vouwen.
Laat het nu weer 2 uur staan.
Verwarm een half uur voor tijd de oven op 250 graden en verwarm je braadpan of tajine mee in de oven.
Na de 2 uur pak je het deeg met flink bloem aan je handen op en laat het in de hete pan glijden. Pas op de pan in gloeiend heet. 
Misschien blijft er wel een stuk deeg aan de theedoek zitten of blijft het geen bolletje.. dat geeft niks.
De deksel op de pan zetten en 30 minuten op  230 graden (dus de tempratuur iets verlagen), dan de deksel eraf en nog 20 minuten bakken.
Bij mij waren de bovenste rozijnen en krenten een beetje verbrand, deze heb ik er af gepulkt ;) en het deed verder niks af aan de smaak. Dit zal je waarschijnlijk altijd blijven houden door de hoge tempratuur en omdat ze er bovenop een beetje uitsteken.

Heerlijk met dik boter en een plak kaas....

Eet smakelijk!









18 opmerkingen:

  1. Wat lekker lijkt mij dat! Leuke, gezonde recepten heb je op je blog staan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi marmarel
      Het is echt heel erg lekker, vooral door die korst! Mmmm hij staat nu bij me in de oven, die van vorige week is ook al weer op ;).
      Bedankt voor je compliment!
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  2. Dank je wel. Weer iets voor mijn zoon om te bakken! Super.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi jedidja
      Houd je zoon zo van bakken? Leuk! Moet je erin houden.
      Het is echt heel makkelijk...
      Ben benoeuwd hoe 't jullie smaakt!
      Groetjes

      Verwijderen
  3. Wat heb je veel heerlijke recepten op je blog staan, super! Dit krentenbrood ga ik zeker een keer maken! Grletjes Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt marjolein!
      Dit brood is echt verrukkelijk...mmmm

      Verwijderen
  4. Dit weekend komt er visite en dan moet jewatlekkers op tafel hebben tenslotte. Ik ben heel benieuwd of het me gaat lukken. En of het met speltmeel ook smaakt. Ik laat het je weten!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja hoor helemaal gelukt en super lekker! kheb er ook nog noten en cranberries door gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mmmmm lekker! Een heerlijk rijk brood voor je visite!

      Verwijderen
    2. Vandaag je brood met (speltmeel) nagebakken. Het smaakt heerlijk!
      Groet Avdw

      Verwijderen
  6. Ziet er heel lekker uit! Zou je een brood kunnen bakken in een tajine op het gasvuur? eventueel met een vlammen verdeler eronder?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet dat het brood in de oven in een tajine te bakken is, maar op 't gas? Tja lastig, heb er zelf geen ervaring mee en het lijkt me erg lastig om zo'n hoge temperatuur constant te houden over een langere tijd met zo'n tajine... Zou zeggen probeer het eens voorzichtig! Ben er ook wel erg nieuwsgierig naar. Heb je geen oven, dat je 't op 't vuur wilt bakken? Nou succes!
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  7. ik heb geen oven. alleen een microgolfoven met oven maar die gebruik ik liever niet. ik zocht naar een alternatief en ik vond dit http://www.life-supply.com/shop/omnia-oven-wonderpan/ maar dan zit er een gat in mijn brood en dat vind ik ook niet handig.. ik denk dat ik het eens uitprobeer!

    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Moeten de rozijnen van te voren nog geweld worden of hoeft dat niet? Normaal doe ik dat altijd wel als ik rozijnenbrood of rozijnenbollen maak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het hoeft niet perse, maar je mag het natuurlijk wel doen ;)

      Verwijderen
  9. Hoi Ilse,

    wat gaaf dat je een foto heb met Gods Woord in je hand, ons dagelijks brood.
    Maar tegelijkertijd jouw gave van heerlijke recepten op je blog
    De tekst uit Psalmen 34:9 kwam direct in m'n gedachten:)
    Smaakt en ziet dat de Here goed is!
    Dankjewel voor je gedeelde talent!

    Groetjes Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb deze gisteren gemaakt en hij is heerlijk! Ik heb alles in de broodbakmachine gedaan en dat lukte ook prima!

    BeantwoordenVerwijderen