3 januari 2013

Winterjam: Sinaasappel-vanille

In het blad delicous las ik diverse recepten voor verschillende soorten winterjam.... stuk voor stuk zien ze er lekker en veel belovend uit. Dus ik ben van de week aan de slag gegaan en als deze pot leeg is maak ik weer een andere. Welke je nog meer kan verwachten? Peren-karameljam en Appelkaneeljam. 
Deze jam smaakt heerlijk, een echte volle sinaasappelsmaak met een vleugje vanille, mmmm heerlijk!





Recept Sinaasappel-vanillejam
1 pot

2 bio sinaasappels
150 gram suiker
2-3 eetlepels vanillearoma


Boen de sinaasappels goed schoon onder de kraan en kook ze op laag vuur in zijn geheel 45 minuten. Ja de schil blijft erom ;)
Haal ze uit het hete water (water kan weg) en snijd de sinaasappels door en verwijder de pitten.
Snijd de sinaasappels in grove stukken en doe ze samen met de suiker in een keukenmachine/blender of bewerk ze met een staafmixer tot je een fijne marmelade/jam hebt.
Doe dit allemaal in een steelpan en voeg naar smaak 2 of 3 eetlepels vanillearoma toe. 
Breng dit zachtjes aan de kook en laat het 15 minuten onder af en toe roeren inkoken.
Doe dit in een schone, droge pot en bewaar hem in de koelkast... 

Heerlijk voor op een winterse middag op een dikke gesneden boterham ....

Smakelijk!





7 opmerkingen:

  1. Beste Ilse ,
    Dank je wel om op jouw website te snuffelen. Heel plezierig!
    het beste van Kerstin

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Ilse,
    Wat voor vanille aroma gebruik je dan? Vanille extract misschien?
    Ik heb toevallig een flesje gekocht bij de AH...ik wil dit gaan gebruiken in mijn jam i.p.v. geleisuiker.
    Maar hoe krijg jij je jam gebonden?
    Hartelijke groet, Corina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha corina... Ik gebruikte toen een flesje aroma van dr. Oetker, maar als je essence hebt zou ik die zeker gebruiken veel lekkerder. Deze jam bind vanzelf. Sinaasappel is rijk aan pectine en dat bind zich heel makkelijk en 't word best lang gekookt. De jam heeft Eem wat bittere smaak. Je zou er ook voor kunnen kiezen om eerst de schil compleet te raspen en dan de sinaasappel te schillen. Dan zet je de rasp en 't vruchtvlees samen op. Dan is 't iets bittere witte deel weg.... Ben benieuwd... Is wel echt weer voor deze jam ;)

      Verwijderen
  3. Ooo, dit lijkt me superlekker! Heb net je blog ontdekt en ga zeker terugkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi ilse,
    Complimenten voor je site,erg inspirerend.Kwam toevallig op jou site terecht,zocht naar vanille extract zelf maken en kwam bij jou uit.
    Die bouillonblokkjes maken zocht ik al heel lang een goede alternatief voor,dus die ga ik maken.Heb je toevallig ook een recept om een gezonde Jus te maken? En...de winterjam spreekt me ook aan,alleen ik heb nog nooit bio sinasappels gezien/tegengekomen.Waar haal je die vandaan?
    Zijn de gewone daarvoor niet geschikt?
    lieve groet Eliserael

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi elisarael.
      Soory voor m late reactie, waren hier hectische dagen!
      Je kan beter bio nemen omdat die niet besproeid zijn. Deze kan je vaak op de groente afdeling van je supermarkt kopen.
      Jus... Tja.. Maak ik niet zo vaak en als ik 't wel doe. Doe ik vaak een scheutje witte wijn bij m'n braadvet van m'n vlees en wat water en bouillonpoeder, evt een scheutje slagroom erbij. En verder even proeven of ik hem goed vind... Ik zal eens op zoek gaan naar een goed en simpel basis recept! Dat zie dan wel voorbijkomen.
      Liefs Ilse

      Verwijderen