18 september 2013

Zelf vla maken

Zelf vla maken is simpel en nog eens erg lekker. En wat bleek toen ik het voor het eerst deed.... het is haast niet geel...ik wil niet eens weten waar die kleur vandaan komt. Vast van een van de vele ongezonde E-nummers. 
Ook is zelfgemaakte vla vele malen dikker dan de vla uit een pak. Wat ons betreft een succes, ook viel het met me erg op dat het ook erg machtig is... dus je eet er minder van ;)

Recept Vanillie-Vla
vanille-vla met stukjes chocolade

1 liter

1 liter melk
35 gram maizena
30-50 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 ei

Breng de melk aan de kook.
Mix in een andere pan het ei, de maizena en de suiker schuimig.
Voeg de gekookte melk al roerend toe aan het ei-maizena mengsel.
Breng dit al roerend aan de kook en laat het nog enkele minuten doorkoken.
Giet de vla over in een schaal of kan en dek het af met een laagje huishoudfolie (dit voorkomt een vel)
Roer de vla vlak voor het roeren even stevig door en ...
... eet smakelijk!

Vanaf dit punt kan je makkelijk varieren. 
Roer er eens wat gehakte chocoladestukjes doorheen.
Spatel 125 ml stijfgeklopte slagroom erdoor. 
Bak wat appeltjes in wat roomboter met wat kaneel zacht en gaar en roer dit door de vla.
Laat een flinke hand rozijnen een nachtje weken in rum en roer deze door de vla.

Binnenkort ga ik ook eens chocolade vla proberen te maken... dat recept volgt dan nog!

Op deze manier is vla maken redelijk voordelig. De vla is zo goedkoper dan vla die je in de winkel koopt en eigenlijk al helemaal niet te vergelijken met deze zelfgemaakte vla. 

Toetjes maken is leuk en goedkoper, maken jullie wel eens zelf een toetje klaar?

13 opmerkingen:

  1. misschien ook een idee om je eigen vanillesuiker te maken door gewoon een gebruikte vanilleboon/stokje in een pot met suiker te bewaren, ipv chemische vanille.En ook heb ik gehalveerde stokjes in een flesje wodka gestoken en een poos laten trekken en zo nu en dan omschudden. zo maak ik mijn eigen vanille ( ook van het internet geplukt, maar het werkt prima) en de alcohol verdampt tijdens het bakken of koken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt, moet ik eens nodig gaan doen, staat ook op m'n verlanglijstje.... ;)

      Verwijderen
  2. Lijkt me reuze lekker vooral al die ideetjes er bij
    Dank je wel weer voor het delen.
    Groetjes
    Wil

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Ilse,ik ben je "buurvrouw" van de bloghop bij "eet goed, voel je goed". Meteen een lekker recept erbij want bijna al onze toetjes maak ik zelf!
    groet
    Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lekker he zelf toetjes maken! Doe het ook graag en steeds vaker!
      Ik kijk geregeld even op jouw blog. Wel erg leuk zo'n blog-hop. M'n bezoekersaantallen schieten omhoog ;)

      Verwijderen
  4. Ik maak ook vaak zelf vla, maar doe dat op de ouderwetse manier met eidooiers en daar warme melk overheen schenk en dan net zo lang klutsen met de garde totdat je arm uit de kom ligt en je heerlijke, lobbige vanille custard hebt. Het is trouwens wel een goed idee om ook dan iets van maizena erdoor te doen, ik vind dat het dan langer 'stijf' blijft en minder snel gaat schiften.

    Groetjes
    Heleen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van die manier had ik nog nooit gehoord! Bedankt voor het delen! Leuk... Goed idee zo'n blog-hop!

      Verwijderen
  5. Leuk, zelf toetjes maken! Ik doe het ook weleens, een restje koffie erdoor is ook lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja die tip heb ik idd ook wel eens ergens gelezen,maar nog niet uitgeprobeerd! Bedankt

      Verwijderen
  6. Ik heb de vla vandaag gemaakt en er een klein stukje (zelfgemaakte) appeltaart door heen geroerd. Super lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. MMMm erg lekker idd....altijd zo lekker iets wat zelf met liefde is gemaakt!

      Verwijderen
  7. Klinkt goed te doen! Hier een pak melk over dat flink over de datum is maar nog goed ruikt. Daar wilde ik maar eens vla van proberen te maken :D. De gele kleur kan je overigens eventueel krijgen door een heel klein beetje kurkumapoeder toe te voegen (bijna geen eigen smaak in heel kleine hoeveelheid en maakt met weinig alles geel (ook je kleren...) ). Niet nodig voor de smaak, maar soms leuk voor het totaalplaatje :).

    BeantwoordenVerwijderen