19 november 2013

Herfstig toetje... appel-speculaasvla


De regen slaat tegen de ruiten,
het is koud, 
de wind waait, 
de bladeren vallen...
oftewel op en top herfst.

Ik krijg dan altijd trek in echte herfst smaken.
Sinds een tijdje kopen we geen toetjes meer en maak ik alles zelf.
Een stuk voordeliger en gezonder.
1 keer per week kook ik 1 liter vla of pap.
Daar eten we 2 dagen van.
De rest van de week, nemen we een stuk fruit, stukje chocolade,
een restje van een cake of taartje of wel eens helemaal niks....

In de winkel kan je allerlei mooie en dure pakken vla kopen met de meest lekkere smaken kopen.
Daardoor werd ik geinspieerd om ook zelf vla te maken met een smaakje.
Ik weet er zit wel suiker in. 
Wij hebben ook niet het voornemen om zonder suiker te leven, maar wel met minder suiker.
Door het zelf te maken, beslis ik zelf hoeveel suiker erin gaat en zitten er in ieder geval geen E-nummers in. Dat is voor mij winst!


Recept Appel-speculaasvla
ruime liter

1 liter melk
35 gram maizena
30 gram suiker
1 ei
2 appels
2 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel kaneel
1 speculaasje


Schil de appels.
Breng deze aan de kook met wat water, de suiker en de kaneel.
Kook hier een appelmoes van, waar de appeltjes niet helemaal stuk van zijn.

Breng de melk aan de kook.
Mix in een andere pan het ei, de maizena en de suiker schuimig.
Voeg de gekookte melk al roerend toe aan het ei-maizena mengsel.
Breng dit al roerend aan de kook en laat het nog enkele minuten doorkoken.

Roer dan de 'appelmoes' door de vla.
Verkruimel het speculaasje er roer die er ook doorheen.Giet de vla over in een schaal of kan en dek het af met een laagje huishoudfolie (dit voorkomt een vel)
Roer de vla vlak voor het roeren even stevig door en ...

Deze vla is warm ook erg lekker, maar natuurlijk koud ook goed te eten!

Eet smakelijk!


5 opmerkingen:

  1. Marjolein Berendse19 november 2013 om 12:36

    Ik woon een stukje verder weg (in de buurt van München) en het is hier droog maar o zo koud! Dus vandaag ga ik ook lekkere vla maken en eten als ie nog warm is. Goed idee met appels en speculaas, eens kijken of ik dat hier kan vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat leuk dat je vanuit Duitsland m'n blog volgt! Vervelend dat 't al zo koud is... En dan moet de echte winter nog komen!
      Deze vla is warm zoooooo lekker. Als je geen speculaas kan vinden, kan je hem natuurlijk ook zelf maken...
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  2. Hahaha zo'n reactie had ik wel van je verwacht ;)
    Ik heb de luxe soms zo'n dag te hebben!
    Ik ben gezegend... Ik weet 't :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me lekker Ilse! Koekkruiden i.p.v. speculaasje?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik deed 't speculaasje erin voor de crunch.... In de appeltjes gaat al kaneel... Op zich kan he 't ook weglaten.
      Ook zou je bv een restje appeltaart fijn kunnen maken en door de vla roeren! Heerlijk.......

      Verwijderen