16 november 2013

Pompoen-chutney

In mijn zoektocht wat ik allemaal met onze enorme pompoen kon maken, stuitte ik op chutney... Tja wat is dat nou? Ik zocht het voor mezelf en voor jullie even op!




Wat zijn chutneys? Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken.

In Europa en  Noord-Amerika gebruikt men chutneys die langdurig kunnen worden bewaard. Daartoe wordt er plantaardige olie, azijn of citroensap en geleisuiker toegevoegd.

Zo wordt chutney op dezelfde manier houdbaar als jam.

Een chutney bevat kruiden en specerijen en zowel fruit als groenten.

Ik had niet alles in huis, maar ik kon sommige dingen toch vervangen en maakte zo m'n eigen chutney van pompoen. 

Met dit recept sluit ik mijn week van de pompoen af. Ik vond het leuk om zo een week lang over 1 ding te schrijven en delen. Ik wil graag weten wat jullie ervan vonden? Van de recepten, maar ook zo'n serie van recepten? Laten jullie het me weten?

Recept Pompoen-chutney
2 potjes

200 gram schoongemaakte pompoen
1 appel
handje cranberry's
water
wijn
azijn
2 theelepels kaneel
3 eetlepels bruine basterd suiker
1 ui
1/2 rode peper
1 teentje knoflook

Maak de pompoen schoon en snijd hem in kleine stukjes.
Schil de appel en snijd ook deze in kleine stukjes.
Pers het teentje knoflook uit.
Het rode pepertjes snijd je ook zeer fijn.
Doe de pompoen, appel, knoflook en peper in een pan.
Doe hierbij scheut water, een scheut wijn en een scheut azijn. 
Voeg ook de cranberry's, de kaneel en suiker toe.
Breng dit alles aan de kook en laat het zeker een half uurtje zachtjes koken.
Dit heeft wat weg van appelmoes of jam koken.
Tussendoor wel in de gaten houden of hij niet droog kookt en dan evt wat wat of wijn of azijn toen.
In de orginele recepten stond wittewijnazijn, dat heb ik niet, dus koos ik voor witte wijn en azijn. Leek me dat dat ook kon ;).
Ondertussen kook je 2 jampotjes uit in water met een scheutje azijn.
Proef tussendoor de chutney en voeg evt nog wat peper en zout toe of kaneel.
Dit heeft veel met je eigen smaak te maken! Dus speel hiermee..
Doe de kokend hete chutney in de potjes, draai de deksel erop en zet ze op hun kop.
Zo zijn ze zeker enkele maanden houdbaar.

Nou zou je kunnen denken....leuk zo'n recept... maar wat moet ik dan met die chutney... Goede vraag ;) Chutney kan je eten bij vlees of kip. Maar ook bij wat kaas en toastjes. Ik gebruikte hem ook als basis voor een saus. Ik deed bij het braadvocht van mijn beenham een scheut witte wijn en 3 flinke lepels van deze chutney. Vervolgens roerde ik er flink wat creme fraich door, even goed doorwarmen en zie daar een heerlijke saus. 

Iemand ervaringen met chutneys??

5 opmerkingen:

  1. Hoi Ilse,
    Maak al heel wat jaren chutneys, ik sta ook regelmatig met jams en chutneys op fairs. Wij vinden ze igg heerlijk. Je kan zoveel verschillende soorten maken. Ik heb ook een recept voor rabarber chutney. Heerlijk fris voor b.v. bij kipfilet.
    groeten,
    Corine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Corine
      Ik ben wel erg nieuwsgierig naar evt recepten?? Zou je die willen delen?
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  2. Bedankt voor je info over pompoenen. Heb nog nooit iets met pompoen gemaakt, maar deze week ga ik een van je recepten proberen: de pompoenstoofschotel.
    Ik ben een trouwe lezer van je blog en wordt enorm door je geïnspireerd.
    Hartelijke groet, Francien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Francien.
      Wat leuk om te lezen dat je zo trouw meeleest en je geinspireerd word!
      Word ik altijd even stil van... bedankt..
      De pompoenstoofschotel is echt heerlijk!
      Ben benieuwd wat je er van vindt.
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  3. MMMm op een stuk brie lijkt het me erg lekker...welke soort chutneys maak je dan Suzanne?

    BeantwoordenVerwijderen