22 maart 2014

Kaneel-chocolade cakeblokjes

Ieder weekend bak ik wat lekkers en het liefst iedere keer wat anders...
Soms zoek ik iets zonder te weten wat ik zoek...
zo ook dit keer, dus ik snuffelde en snuffelde en vond niet wat ik zocht.
Dus ik keek weer eens op een site waar je altijd wel wat lekkers vind..
op de blog: Uit de keuken van Levine. 
En ja hoor, ik vond wat ;)
Maar ik kon het ook niet laten om mijn eigen versie te maken...


Kaneel-chocolade cakeblokjes
Jammie dit keer gemaakt van speltbloem en veel minder suiker.
Het is een heel makkelijk te maken recept en je hoeft niet te mixen, alleen maar roeren, ideaal...
Ook hoeft hij niet zolang in de oven als een normale cake.
Ik ben erg tevreden met deze cakeblokjes en zal ze zeker vaker maken!
oh hij kan ook nog ingevroren worden.



Recept Kaneel-chocolade cakeblokjes
vierkante cake van 23 cm, lekker veel dus ;)


235 gram speltbloem
130 gram suiker (je kan ook 100 gram palmsuiker nemen, wij vinden de smaak van palmsuiker niet zo lekker en koos daarom voor normale suiker)
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel bakpoeder
snuf zout
180 gram melk
140 gram boter
3 eieren
1/2 theelepel vanille extract (kan je zelf maken), heb je dat niet gebruik dan wat vanillesuiker

80 gram chocolade druppels (of hak een reep chocolade fijn)
20 gram suiker
1/2 eetlepel kaneel
1 stick oploskoffie

170 gram pure chocolade
30 gram boter

Smelt de boter en laat het afkoelen.
Hak evt de 80 gram chocolade en zet weg.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een vierkante of ronde vorm met wat bakpapier.
Meng de 20 gram suiker met de 2½ theelepel kaneel en het espressopoeder in een schaaltje en zet apart tot gebruik.
In een mengkom doe je de bloem, suiker, bakpoeder, zout en kaneel.
Voeg dan de melk, eieren en vanille extract toe en roer dit goed door met een garde of spatel.
Spatel als laatste de gesmolten boter door het mengsel heen.
Het lijkt niet te mengen, maar blijf rustig doorroeren/spatelen, het zal echt mengen.
Giet de helft van het cakebeslag in de vorm.
Strooi dan het suiker-koffie-kaneel mengsel eroverheen, gevolgd door de 80 gram chocolade druppels of gehakte chocolade.


Verdeel vervolgens de rest van het cakebeslag erover heen.


Bak de cake in 35 tot 40 minuten gaar tot een sateprikker er droog uitkomt.
Laat hem op een rooster afkoelen.


Voor het glazuur, hak je de 170 gram chocolade en smelt dit samen met de boter. Dit hoor au bain marie, ik doe het altijd in een pannetje op heel zacht vuur en goed blijven roeren. Scheelt weer vaat ;)
Als alles gesmolten is kan je het verdelen over de cake en laat dit een uur opstijven.



Nou vooruit nog 1 foto van het eindresultaat omdat hij zo lekker is ;)


8 opmerkingen:

  1. Klinkt erg lekker, heb de link van je blog gemaild naar een vriendin want volgens mij is ie zo zonder gluten toch?

    Corina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi corina,
      Speltbloem bevat ook gluten, wel minder dan in bv tarwebloem, maar nog steeds genoeg om iemand die er niet tegen kan ziek te maken
      Groetjes ilse

      Verwijderen
  2. Vanmiddag gemaakt! (met palmsuiker en volkoren tarwemeel, en zonder koffie want: houd ik niet van) Met 1/3 van het recept in mijn kleinste halve-cake-vorm, om te proberen. Ik vond m zelf erg puur, maar heb m in stukjes van 2 bij 2 cm gesneden en meegenomen naar mijn ouders. Bij mijn broertjes en vader valt hij erg de smaak. Leuk! :D Volgende keer maar 'gewone' pure chocola proberen in plaats van 85%, dat zal nóg lekkerder zijn denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat hij geslaagd is. Met koffie kan je gerust proberen. Ik vind koffie ronduit smerig, maar hierdoor lust ik 't wel. Je zou half normale en half 85% kunnen doen.... Is misschien ook nog een idee!

      Verwijderen
  3. Dat ziet er lekker uit! Bedankt voor het recept, ga ik zeker eens proberen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Ilse,
    Het ziet er verrukkelijk uit. Ook dit recept wil ik maken.
    Mag ik je vragen waar je die chocoladerondjes koopt?
    Hartelijke groet,
    Francien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Francien,
      Deze koop ik Duitsland, soms kom je ze in Nederland ook wel tegen.
      Je kunt ook gewoon een reep chocolade hakken hoor, smaakt exact hetzelfde.
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  5. Ja lekker he! Wij namen juist speltbloem mee uit Duitsland maar niet bij de Lidl vandaan... weet niet meer welke winkel we toen waren....
    Liefs Ilse

    BeantwoordenVerwijderen