5 maart 2014

Kruidenboter...diverse soorten

Kruidenboter, heerlijk voor op een stukje vers stokbrood, 
voor bij een lekker stuk vlees...

Nog lekkerder als je het zelf maakt...
ik maak geregeld verschillende soorten kruidenboter.

Hieronder geef ik jullie wat diverse tips...
- Zorg in ieder geval dat de boter op kamertempratuur is
- Werk de ingredienten er door met een vork
- Bewaar de kruidenboter in de koelkast
- Maak gebruik van het seizoen, maak in de zomer van al die heerlijke verse kruiden (bv uit je tuin) een kruidenboter en vries deze in.
 - Ja kruidenboter kan je ideaal invriezen, neem bv een eierdopje, doe daar een stukje plastic folie in en vul het dopje met wat kruidenboter. Draai het plastic dicht en bewaar de bolletjes in een grotere zak in de vriezer. Laat de kruidenboter ontdooien voor je het gebruikt.
- rol de kruidenboter tot een rol en verpak hem in bakpapier als een toffee en bind hem dicht met wat touw... leuk voor als je eens kruidenboter mee moet nemen naar een feestje of maaltijd...gelijk een leuke binnenkomer



Knoflookboter

100 gram roomboter
vers gemalen peper en zout
2-3 tenen knoflook

Pers de tenen knoflook uit, prak de knoflook door de boter samen met wat vers gemalen peper en zout. Zet het in de koelkast zodat de smaken goed in kunnen trekken. Haal het een kwartiertje van tevoren uit de koelkast.


Walnoot-honingboter

100 gram roomboter
vers gemalen zout
10 gram walnoten
halve theelepel dunne honing

Hak de walnoten zo fijn als mogelijk. Prak de walnoten, samen met de honing en wat zout door de boter. Laat de smaken goed intrekken door het nog even een uurtje in de koelkast te zetten. Haal het een kwartiertje van tevoren uit de de koelkast.


Basilicum-Tomatenboter

100 gram roomboter
vers gemalen peper en zout
6 blaadjes basilicum
2-3 zongedroogde tomaatjes.

Hak de basilicum en de zongedroogde tomaatjes zo fijn mogelijk. Prak de basilicum en de tomaatjes, samen met wat peper en zout door de boter heen. Laat de smaken goed intrekken door het nog even een uurtje in de koelkast te zetten. Haal het een kwartiertje van tevoren uit de de koelkast.


Tuinkruidenboter

100 gram roomboter
vers gemalen zout en peper
maak een rondje door je tuin en knip daar je favokruiden uit je kruidentuintje, heb je die niet neem dan wat kruiden mee van de markt zoals peterselie, bieslook, basilicum, dille, oregano, rozemarijn, thijm, enz... maak je eigen favomix
evt 1 teentje knoflook

Hak alle kruiden zo fijn mogelijk. Prak de kruiden met een evt uitgeperst teentje knoflook, peper en zout door de boter. Laat de smaken goed intrekken door het nog even een uurtje in de koelkast te zetten. Haal het een kwartiertje van tevoren uit de de koelkast.

2 opmerkingen:

  1. Dank je wel! Ik zou het best eens willen proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kruidenboter maak ik altijd zelf. Ik heb tot nu toe de tuinkruiden-versie gemaakt, en dan doe ik er koriander bij. Ik ga ook eens één van de andere versies proberen, dank je wel voor alle lekkere suggesties!
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen