27 juni 2014

No-Waste (11): Fruit en ijs

Ik heb besloten om geen nieuwe serie meer te gaan schrijven, maar geregeld nog een No-Waste blog te plaatsen... zo gaat de serie nog gewoon een beetje door.
Vandaag dus de eerste losse blog in de No-Waste serie...

Ik kreeg bij de vorige No-Waste serie kreeg ik veel vragen over fruit...
Begrijpelijk want dat wordt ook veel weggegooid blijkt uit de cijfers.

Ik vermoed dat dit veel zomerfruit is, want herfst/winterfruit is makkelijker en langer te bewaren. Na een lange winter... ben ik altijd zo blij dat ik op de markt veel zomerfruit zie verschijnen... en het liefst neem ik het allemaal.... perziken, aardbeien, frambozen, bessen, meloen, mango, ananas, necatrines, enz... Alleen thuis gekomen blijkt er altijd wel iets mis te zijn met een van mijn aankopen en ieder jaar merk ik weer dat zomerfruit minder lang te bewaren is.....


Als ik dus zomerfruit koop, bekijk ik het altijd eerst goed, wat in de koelkast bewaard kan worden, gaat de koelkast in. Waar een plekje aan zit, wordt die dag nog gegeten. Maar toch heb ik dan ineens te veel rijp fruit....
Wat kan je daar nou mee doen?
_________________________________________________

- Van appels met een plekje of lelijke schil maak ik een lekkere appelcrumble.
-Maar ook van ander fruit kan je makkelijk een crumble maken
- Veel rijp fruit? Maak een lekkere smoothie.
- Fruit kan ook geweckt worden, maar ik denk dat maar weinig mensen nog wecken. Doe je dat wel, dan kan je daar echt wel wat mee.
- Maak fruitmoes, kook het fruit met een beetje suiker naar keuze tot een moes, erg lekker voor door cakes heen of voor door de yoghurt heen (2 dagen houdbaar)
- Je kan ook makkelijk jam maken met fruit wat op moet. Verzin zelf de lekkerste combinaties en ga aan de slag met (gelei)suiker.
- Maak sap van je fruit. Kijk hier voor diverse tips.
- Teveel appels? Maak appelmoes!
- Laatst heb ik een geweldige tip ontdekt! Heel makkelijk te maken ijs.... Het is heel simpel...zonder suiker en zonder ijsmachine wat wil je nou nog meer?? Hieronder staat een recept voor aardbei bananen ijs, maar dit kan je met eigenlijk elk soort zachtfruit maken (dus zomerfruit)... Dus ligt het kapot te gaan op de schaal... probeer dit dan eens en maak je eigen variaties...

______________________________________________________

Recept Aardbei-Banaan-IJs
2 personen (of 1 als je heeeeeel veel trek hebt)

1 banaan
15 aardbeien
4-5 eetlepels Griekse yoghurt
2 eetlepels amandelschaafsel

Pel de banaan (het liefst zo rijp mogelijk) en snijd hem in stukken.
Haal de kroontjes van aardbeien en halveer evt de grootste.
Doe het fruit in een bakje of zakje en laat het goed bevriezen (minimaal 5 uur).


Haal het fruit uit de vriezer en laat het ongeveer 10 minuten even liggen.
Verhit ondertussen een droge koekenpan en rooster hier het amandelschaafsel goudbruin in.
Doe het fruit in een blender (een staafmixer kan je ook gebruiken of een hakmolen werkt ook).
Hak het zo fijn mogelijk en voeg dan de yoghurt toe.
Maal het nog even goed door, zodat alle stukjes fruit fijn zijn, maar niet te lang anders is het heel erg zacht.

Nu kan je het ijs nog extra zoeten met bv een beetje honing.
Lekker wat amandelschaafsel eroverheen en smullen maar!

Mocht iets te zacht zijn, zet het dan een paar minuten in de vriezer....

5 opmerkingen:

  1. Hoi Ilse,
    oh, dit is toch echt zo herkenbaar. Zie ik dat lekkere fruit... dan neem ik vaak teveel mee.
    Maar invriezen is echt ideaal! En dan lekker ijs maken op het moment dat het uitkomt.
    (ik heb nu alleen wel een erg grote voorraad bevroren banaan in de diepvries leggen).

    Voor degene die niet tegen zuivel kunnen. Het kan ook met soja melk (krijg je iets meer milkshake) of met kokosmelk/room (oei, dat is lekker vinden wij hier).

    Groetjes Mevr. Gewoontjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goede tip, misschien voeg ik die straks nog wel even in,
      Groetjes

      Verwijderen
  2. Goeie tips! Heerlijk is het toch, om zelf jam te maken... Zoveel lekkerder dan de gekochte potjes...
    Ik wens je alvast een heerlijk weekend,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En 't is suikervrij!!!
    Super toch ;)
    Zeker als je GOKT kan je 't echt eten als toetje :)
    Liefs Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een goede tip en zo herkenbaar! Ik kreeg gisteren van de groenteboer een hele rijpe ananas en die moest nog dezelfde dag op zei hij! Dus gisteravond een heerlijke smoothie gemaakt; ananas, kokosmelk, bevroren stukjes banaan( als de banaan bijna overrijp is dan gaat ie hier ook de diepvries in) en wat ijsklontjes, in de blender en smullen maar!
    oja en de rest van de geschilde ananas? In de vriezer voor de volgende smoothie:)

    BeantwoordenVerwijderen