3 juni 2014

No Waste (2): boodschappen en pastasaus

De meest simpele tip om geen voedsel te verspillen is om te zorgen 
dat je alleen maar koopt wat je nodig hebt. Dus maak een goed lijstje, kijk eerst in je koelkast, vriezer, voorraadkast en schuur. Bedenk wat je nog extra moet hebben
 en koop dat ook. Je kan ook evt. ook alvast een weekmenu maken en maak aan de hand daarvan je lijstje. Koop ook alleen maar wat je op je lijstje heb staan. 
Pas op voor geweldige reclame's en aanbiedingen, vaak zijn dat de dingen die uiteindelijk in je prullenbak verdwijnen. Bedenk bij zo'n reclame of impulsaankoop: Heb ik het echt nodig. Dat moment wat je extra neemt om er over na te denken.... 
kan zo maar schelen.

Het scheelt ook als je minder vaak in een winkel komt. Dan wordt je niet geprikkeld om elke keer iets meer mee te nemen. Zelf doen wij maar 1 keer per maand de grote houdbare boodschappen, eens per 2 weken halen we groente en fruit, als de melk op is halen we nieuwe.
Dit is even omdenken...maar het werkt voor ons erg goed.
Ik weet en snap dat niet iedereen hier zin in heeft of 
de mogelijkheden toe heeft. 
Maar probeer eens in plaats van iedere dag naar de Jumbo of Appie te gaan, eens per week te gaan. Het scheelt geld en ik geloof ook echt dat het scheelt om voedselverspilling tegen te gaan.

____________________________________________________________

Hebben jullie ook geregeld een restje pastasaus over?
Wat doe je daar dan mee?
Te weinig voor nog een keer?
Teveel voor de prullenbak?
Of gewoon best wel veel.....

Ik heb een paar tips wat je met een restje pastasaus kan doen.
Klik hier voor mijn recept van pastasaus

1. Pastasaus laat zich makkelijk invriezen en is dan 3 maanden houdbaar. Vries een paar kleinere restjes is in en dan heb je vanzelf voor 1 persoon een portie.

2. Kook nog wat extra pasta en neem het de volgende dag mee als lunch.
3. Maak voor de volgende dag een GOK lunch ermee, neem het restje saus en verwarm dat. Eet er een gemengde salade bij en lekker veel geraspte kaas.
4. Ik vries de restjes saus vaak in. Als we dan pizza eten, laat ik het ontdooien en gebruik de pastasaus in plaats van tomatenpuree of tomatensaus.



5. Je kan ook een broodpizza maken. Besmeer een lekkere dikke boterham met een restje saus, beleg hem verder evt met wat ham, salami of andere lekkere dingen. Bak deze pizza in een warme koekenpan, op laag vuur, in wat hete olie, tot de onderkant mooi bruin is. Zet er een deksel overheen, zodat de kaas smelt.

Hebben jullie nog meer lekkere tips en ideeën?

2 opmerkingen:

  1. Leuk thema! Ik gooi ook niet graag weg en t gebeurd soms vaker dan je denkt of had gewild :( Ik heb weleens "ineens" nog 2 pakken melk die tot vandaag of morgen goed is, en dr is er bij ons maar 1 die melk drinkt/lust (de rest karnemelk) en dan eten we lekker pannenkoeken! Dan ben je alweer een liter verder! Verder probeer ik altijd zo netjes mogelijk te koken zodat ik niets overhoud om weg te gooien. Je kan ook als je gekookte aardappels over hebt die in schijfjes snijden en de volgnde dag bakken. Sla erbij, en je hebt weer een maaltijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel herkenbaar van die melk en idd hier dan ook pannenkoeken...
      Gekookte aardappels worden hier ook altijd gebakken aardappels ;)
      Ideaal
      Bedankt voor de complimenten
      Ilse

      Verwijderen