7 juni 2014

No Waste (6): Geraspte citroenen en Citroensiroop

Citroen... ik heb er altijd wel wat liggen. 
Ik maak er van alles mee.
Maar vaak heb ik alleen de schil (en soms een klein beetje sap) nodig.
Deze gebruik ik vaak voor de lekkerste gerechten, 
alleen dan zit ik altijd met van die geraspte citroenen die snel uitdrogen en waar ik dan niks mee weet te maken en de prullenbak in verdwijnen...

Wat ik allemaal maak met citroenschil?
___________________________________________________________

Maar wat maak je nou met de rest van die geraspte citroenen?

Home Made: IJsthee (kan ook met geraspte citroenen)
- Vul een kan met water en doe hier schijfjes citroen in en zet deze in de koelkast. Heerlijk om te drinken op warme zomerse dagen.


Of maak deze heerlijke citroen siroop....


Recept Citroensiroop

citroenen die je over hebt of er voor wil gebruiken (kan er met 2 of 10, maar net wat je wil)
suiker (per 500 ml sap, gebruik je 750 gram suiker)
uitgekookte pot of fles

Pers de citroenen uit en vis de pitten eruit. (Ik heb 3 citroenen gebruikt en hield deze hoeveelheid over).

Meet hoeveel sap je hebt en weeg dan de suiker af.
Doe het sap in een pannetje en breng dit aan de kook.
Zet het gas laag en voeg de suiker toe.
Roer tot alle suiker opgelost is.
Schenk dan de siroop in de de fles of pot.
Zet deze op zijn kop, zodat hij vacuüm kan trekken.

Ja... er zit heel erg veel suiker in... dit zorgt voor de conservering... Ongezond? Ja en nee...

Ja er zit heel veel suiker in (dit zou je trouwens ook kunnen maken met bv palmsuiker oid) en suiker is funest voor ons lichaam en daarom moeten we er ook met mate van consumeren. 
Maar ik vind het ook niet ongezond....Het is gezond omdat er geen rotzooi inzit, geen e-nummers, niet nog meer suiker, geen kleurstoffen, geen geurstoffen. 
Als ik zelf siroop maak, weet ik wat erin zit en hoeveel. Daarom vind ik dit oké om te drinken.... Geen glazen en glazen achter elkaar....Maar met mate

________________________________________________________

Mocht je nou heel erg trek hebben in deze citroensiroop, maar ze niet geraspt hebben....
en wat doe je dan met die schil? 
Lust je limoncello?
Een likeur op basis van citroen?
In de zomer erg lekker en misschien ga ik hem binnenkort eens maken...
Maar voor deze limoncello heb je alleen citroenschil nodig en ook nog eens flink wat...
Dus je kan het ook omdraaien :) ....
....en waste creëren :)

1 opmerking:

  1. Afgelopen zomer heb ik voor het eerst 2 overgebleven citroenen in schijfjes gesneden, ook nu heb ik dus heerlijk citroenwater bij de maaltijd. Waarom ik daar toch niet eerder op gekomen ben!

    BeantwoordenVerwijderen