18 september 2014

Home Made: Tomaten Ketchup

Ik zag in een facebookgroep meerdere foto's voorbij komen van mensen die hun eigen ketchup gemaakt hadden... Nou zou ik niet ik zijn... als ik dat ook ging proberen :)


Het was even zoeken naar een goed recept...
In veel recepten komen allerlei ingrediënten in voor die ik niet heb staan in mijn keukenkastje.
Ik vind het een uitdaging om recepten te maken met wat ik heb staan...
Uiteindelijk vond ik een paar recepten die ik combineerde en afstelde naar de maten en gewichten die ik nodig had...

Ik maakte ze van zeer smaakvolle cherrytomaatjes die ik plukte in het kasje van mijn schoonouders toen ze op vakantie waren...
Jammmie wat is het lekker... volgend jaar maar wat meer potjes vullen ;)

Zoals ik al zei gebruikte ik ingrediënten die ik wel had, ik vermeld ook andere alternatieven die je zou kunnen gebruiken. In veel recepten ontvellen ze de tomaten, maar daar had ik geen zin in.... Toen de saus klaar was toen mixte ik het fijn met de staafmixer en daarna deed ik het nog de roerzeef heen.. Resultaat een gladde saus...


Recept Home Made: Tomaten Ketchup
1 potje (pas het recept aan aan de hoeveelheid tomaten die je hebt)

500 gram tomaten
75 gram ui
1 teen knoflook
25 gram palmsuiker + later voegde ik op smaak meer toe
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel paprikapoeder
versgemalen peper
45 gram balsamicoazijn
snuf gemalen kruidnagel
1 cm gedroogde rode peper (meer of minder kan natuurlijk ook  of verse rode peper kan ook)
scheutje gembersiroop (of gemberpoeder of stukje verse gember)
1 schone en steriele pot

Snijd de tomaten in gelijke stukken.
Ui kan je ook grof snijden.
Doe alle ingredienten in een pannetje en breng dit aan de kook.


Laat de 45 minuten pruttelen, maar pas op dat het niet droog kookt en aanbrandt.
Als het meeste vocht is verdampt kan je het fijn maken met de staafmixer.


Draai het daarna door een roerzeef om hem extra fijn te krijgen.


Nu begint het leukste... PROEVEN :)
Proef goed, het smaakt sowieso anders dan een fles Heinz.... maar proef goed wat je mist. Ik was bv toch te zuinig geweest met de suiker en hij was zurig... Dus er ging op smaak nog wat palmsuiker bij.


Breng de saus weer aan de kook en giet het in de pot.
Draai deze gelijk dicht en zet hem op z'n kop.



Leuk he... ik had toevallig nog een Heinz tomatenketchup pot staan :)

5 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het recept. Het ziet er niet moeilijk uit. Ik heb ook nog ketchup maken op mijn lijstje staan. Hoe lang blijft dit ongeveer houdbaar denk je? Dat vind ik altijd zo lastig te bepalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een super leuk recept weer, toevallig heb ik gisteren van een kilo tomaten, soorten door elkaar, van eigen planten, tomatensaus gemaakt. Goed om klaar te hebben voor een lasagne of zo... ik heb het in glazen flesjes gedaan, goed schoongemaakt eerst en doppen goed dichtgedraaid.. Ben heel benieuwd of dit zo ook lang houdbaar is...
    Jouw ketchup wil ik ook wel een keer proberen, ik ga dit onthouden hoor...
    Ik wens je een heel fijne dag,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toch vind ik zelfgemaakte sauzen altijd lekkerder... het is zo puur!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja lekker!!! Hier ook weer gemaakt en ik gebruik het stiekem ook door pastasaus en op pizza's. Ook interessant om te zien hoeveel suiker er in "normale" ketchup gaat.

    BeantwoordenVerwijderen