28 oktober 2014

Prei-soep

Toen ik een tijdje geleden aankondigde dat we soep aten, 
volgde al snel de wedervraag...
Wat voor soep...
tja dacht ik toen wat voor antwoord ga ik geven...
Eerlijkheid duurt het langst...toch...
Dus eerlijk legde ik uit dat we prei-soep aten... 
(en ze lusten hier allemaal geen prei, het wordt gedoogd in bepaalde gerechten...)


De wenkbrauwen van de jongste bereikte een record-hoogte, gevolg door een heel erg vies gezicht...
De oudste keek nieuwsgierig... tja hij lust dan ook bijna alles en is er altijd voor in om iets nieuws te proeven 
Manlief en zwager, kwamen eens polshoogte in de pan nemen...
Wat ze daar zagen viel ze nog mee... dus ik zag aan hun gezichten dat ze het in ieder geval een kans zouden geven...

Toen kwam het "moment supreme"
De eerste happen werden aarzelend maar dapper genomen... en toen zonder verder commentaar ging het bakje leeg.. Alleen bij de jongste niet, (die had ik na zijn hevige protesten en de voorkennis dat hij niet van soep houdt), geen bakje gegeven...

De restjes gingen zelfs op maandag mee naar het werk :)

Doordat ik erg benieuwd was naar de reactie van mijn mannen (+een die niet van mij is ;)...) Ben ik vergeten om foto's te maken... 

Prei is erg gezond en nu ook volop te krijgen 
en daardoor niet duur ;)
En een echt herfst gerecht, om lekker warm van te worden als de regen tegen de ruiten slaat

Recept Prei-soep
3-4 personen

2 flinke preien
300 gram aardappels
olijfolie
peper en zout
bakje spekjes
100 gram creme fraich
bouillonblokje (ik gebruik e-nummer vrije blokjes)
evt wat fijngeknipte bieslook




Snijd de prei in grove reepjes.
Schil de aardappels en snijd deze in blokjes.
Verhit wat olijfolie, bak hierin de preireepjes en aardappelblokjes 5 minuten tot de prei glazig is.
Voeg een halve liter water toe en het bouillonblokje en breng het aan de kook.


Laat de prei en aardappel een kwartiertje koken.
Bak ondertussen de spekjes krokant.
Pureer de soep dan met een staafmixer.
Roer de creme fraich door heen en voeg de uitgebakken spekjes toe.
Breng verder op smaak met peper, zout en evt wat bieslook.

Eet smakelijk!

8 opmerkingen:

  1. Potato and Leek Soup... in Schotland hebben we dat vaak gegeten... tussen de middag, met een stuk brood erbij, heerlijk.
    Dus ik ben blij met je recept, ga het zeker een keer maken...
    Ik wens je een heerlijke dag,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mjammie, die ga ik snel proberen. Ik heb laatst op de markt voor een euro een paar kg prei meegenomen, gewassen en gesneden in zakjes in de diepvries gedaan. Aardappels zijn ook altijd op voorraad... Misschien vanavond wel. Dankjewel voor dit recept!
    Groetjes, Petra C

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt erg lekker heb hem opgeslagen zat alleen met de spekkies ik heb van die dubbel bakjes ik denk dat je dan maar de helft gebruikt.

    Corina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Done!
    We gaan em nú eten, en ik heb vast voorgeproefd. Mmm, wat lekker.
    Dank je!
    Lieff eet em met een beetje geruld gehakt, en kids en ik met knapperige soepbolletjes/gebakken uitjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lekker! Ik deed er afgelopen weekend ook nog 4 stronken van de broccolie door...
      En aten hem net brood en enkel crème fraich... Dat smaakte ook prima!
      Die knapperbolletjes zijn een goed idee!

      Verwijderen
  5. O ja, en er zaten ook nog twee tenen knoflook in (we love knoflook).

    Grappig, ook nog met broccolistronken.
    Leuk he, er kan zoveel met koken:).
    Heerlijk, zachte soep. Ook peutertje was er dól op!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Knoflook erdoor is ook een goed idee inderdaad!
      En de zachteheid ... Bijna fluweel verraste mij ook :)
      Ach wat fijn dat peutertje 't ook wist te waarderen!

      Verwijderen
  6. Vandaag gemaakt. Had zin in iets anders. Hij smaakte heerlijk! Meiden moesten nog wat wennen, maar voor herhaling vatbaar! Bedankt voor het recept! Jacomien

    BeantwoordenVerwijderen