8 december 2014

Kerst-Menu.... Gegrilde lamskotelet met champignons en balsamicoazijn-jus

Lam...
We hadden het nog nooit gegeten...
tot deze dag :)


Het werd goed gekeurd....
Ik marineerde en grilde de koteletten.
Waarmee te combineren? Dat wist ik niet... dus ik probeerde 2 variaties uit
en het was erg lekker!

Beide soorten... erg lekker...
nu was het volgende probleem "geboren".
Ik kon niet kiezen...
Waarom dacht ik later, 
jullie mogen zelf kiezen... ik geef gewoon beide opties :)




Reken per persoon 2-3 koteletten...
ligt een beetje aan het formaat kotelet en hoeveel je eet.

Gegrilde lamskotelet met champignons en balsamicoazijn
2 personen

6 lams koteletten
1 theelepel verse tijm
olie
peper en zout
300 gram champignons (ik nam kastanje en witte champignons)
1 of 2 eetlepels balsamicoazijn
10 blaadjes verse basilicum
1 lente uitje

Te eten met: 
  • Verse pasta en een frisse salade
  • Pom duchesse en stoofpeertjes
Deze ingredienten geef ik niet, want dat mag je zelf beslissen ;)



De koteletten moet 1 uur marineren.
Ris de blaadjes van de tijm, doe deze samen met 2 eetlepels olijfolie in een mengkom. 
Voeg hier royaal vers gemalen peper en zout aan toe.
Kerf de koteletten in. Dat houdt simpel weg in, ondiep in snijden, dit gaat best lastig.


Leg de koteletten in de marinade en zet deze voor een uur in de koelkast
Snijd ondertussen de champignons in kwarten en het lente uitje in ringen.
Maak nog een kom klaar, doe daar 1 eetlepel olijfolie in, de balsamicoazijn kan er ook bij.
Hak de basilicum fijn, doe dit ook in de kom erbij.
De helft van het lente uitje mag ook in de kom.
Het bakken van de champignons en koteletten kost ongeveer 10 minuten. 
Hou hier rekening mee met het klaar maken van je andere gerechten...
Verwarm wat olie in een koekenpan of grillpan (helaas was die van mijn net daarvoor kapot gegaan.. maar in een grillpan is het nog lekkerder!!)
Bak hierin de champignons en de overige lente uitjes.
Als ze lichtbruin zijn, doe ze dan in de kom met het balsamicoazijn-mengsel. 


Dek deze af met aluminium folie.
Zet de pan weer op het vuur en zorg ervoor dat de pan goed heet wordt.
Neem het vlees uit de marinade en bak de koteletten goudbruin.
Voor dunne koteletten is dit ongeveer 3 minuten per kant, voor dikkere 5 minuten per kant.
Dan is het kotelet medium.
Leg de koteletten bij de champignons in de kom en meng dit goed.
Dek het weer af met folie en laat een paar minuten staan, zo kan het vlees tot rust komen en blijven de sappen in het vlees.
Giet ondertussen je pasta af of haal je pom duchesse uit de oven...
Verdeel de koteletten over de borden, schep de champignons erbij en lepel de jus erover heen.


Smakelijk!

1 opmerking: