18 februari 2015

Smoothie van peer, framboos en havermout

Havermout in een smoothie?
Dat dacht ik toen ik het las... 
ik snapte niet wat dat voor smoothie zou geven. 
ergens verwachte ik een soort havermoutpap-achtig iets.
Maar mijn nieuwsgierigheid won het en dus kwam er een smoothie met havermout erin.


Havermout bevat meer koolhydraten dan ik normaal zou eten, omdat ik koolhydraatarm wil eten. Maar de koolhydraten in havermout geven langzaam hun energie af. Zoals je hier kan lezen, via de link kom je nog meer goede redenen tegen om havermout te eten.

"Havermout houdt de honger in toom
Doordat havermout zoveel oplosbare vezels bevat, kan het lekker opzwellen en houdt het de maag lang 'vol'. Daarom is het zo’n geschikt ontbijt om de ochtend zonder knorren door te komen. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen, zodat er geen snelle piek ontstaat in het bloedglucosegehalte en de energie langzaam wordt afgegeven aan het bloed. Er zijn aanwijzingen dat de vezels in havermout de insulinegevoeligheid verbetert en dat is gunstig voor het op peil houden van de bloedglucosespiegels."

Ik wilde graag een smoothie maken waar ik lang mee kon doen en lekker gezond was. Dat is gelukt... En de smaak? Heerlijk... De havermout maakt het lekker lobbig (zoals ook een banaan doet in een smoothie). Daarnaast wilde ik graag mijn nieuw gekookte goijbessen gebruiken. Die kende ik nog niet. Ik snoepte er een paar op en ze gingen ook door de smoothie. Dat maakt dat je soms moet kauwen en dat is best lekker :) 


Smoothies met havermout, mogen er zeker vaker komen.
Want ze zijn heerlijk en vullen heel erg goed!


Recept Smoothie van peer, framboos en havermout
1 persoon

1 peer
10-15 frambozen (ik gebruikte frambozen uit de vriezer die ik liet ontdooien)
1 theelepel chiazaad
1/2 eetlepel zonnebloempitten
2 eetlepels havermout (ongeveer 50 gram)
goijbessen
evt wat gedroogde of verse munt
water

De peer schil ik niet, want in de schil zitten belangrijke vezels.
Haal het klokhuis uit de peer en snijd hem in grove stukken.
Doe de peer, frambozen, chiazaad, munt en havermout (ongekookt) in een smalle hoge kan.
Pureer het met een staafmixer helemaal fijn en voeg dan genoeg water toe zodat hij drinkbaar is.
Als laatste voeg je de zonnebloempitten en de goijbessen toe. 
Roer deze erdoor, wil je liever niet kauwen mix het dan nog een keer.
Schenk je smoothie in een glas en garneer met wat goij bessen en wat munt... want tja het oog wil ook wat :).
Het beste kan je de smoothie even laten staan zodat alle vezels uit de havermout het water en het sap kunnen opnemen.

2 opmerkingen:

  1. Ik gooi altijd havermout door de smoothie, bijna elke morgen draait hier de blender. Mijn dochter heeft nooit zin in brood 's morgens en zo heeft ze toch een gezond ontbijt waar ze het even op kan doen. En als ik dan toch bezig ben, gelijk maar voor ons allemaal. ;-) Dit lijkt mij een heerlijke smoothie!
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, lekker he, havermout in je smoothie. Ik doe het er ook altijd doorheen, het wordt er zo lekker zacht van!
    Mmm, met framboos en peer lijkt me ook heerlijk.
    Ik doe er ook vaak rauwe spinazie doorheen. Zo raar, maar hartstikke lekker.

    BeantwoordenVerwijderen