20 april 2015

Schurffie of hutseflutsie....

Wat een titel he...
Maar ja... er zit een heel verhaal achter...
Dat ga ik jullie graag vertellen.

Dit gerecht schurffie aten wij thuis geregeld, 
mijn oma maakte het zelfs vroeger al...
Hoe het echt heet? Geen idee... Dat wist mijn moeder ook niet... 
Ze vermoed dat de naam ontstaan is toen er iemand bij haar vroeger thuis in de man keek en waarschijnlijk iets zei in de trant van jakkes lijkt wel schurft...
Sindsdien heet het dus schurffie...
Vieze naam he... Als ik dus vroeger in de winkel vroeg wat we die avond gingen eten en mijn moeder zei dan schurffie... Dan riep ik jakkes, dat lust ik niet (want zeg nou zelf... dat klinkt toch niet aantrekkelijk..) Dus dan zei mijn moeder dat we hutseflutsie aten... en ik... tja ik was nog een kind en riep dan oh lekker hahahah....

Hoe bedoel je hoe neem je een kind in de maling ;)
Maar goed ik vond het dus als kind echt lekker.
Wij aten dit vaak op vakantie op de camping... een ideaal gerechtje als avond eten... om daarna bv 's avonds nog te genieten van een glas wijn en wat lokale kaasjes ...

Eenmaal getrouwd vergat ik dit gerechtje... mede omdat manlief niet van tomaten en uien houdt en laat dat nou net het hoofd ingrediënt zijn.
Tot een paar weken geleden, toen vroeg mijn moeder of ze schurffie zou maken voor me als lunch... En je raadt het al... mijn neus ging omhoog... nee joh zei mijn moeder... je weet wel ei, met een prutje van tomaat, ui en champignons... Je eet het met brood...
Ohhh ja dat... ja dat wilde ik wel weer eens proeven
en oh ja dat vond ik lekker...
mmmm bedankt mam!
Heb het ondertussen al meerdere keren zelf gemaakt :)


Ik vind naast dat het heel erg lekker is, ook leuk ...
te weten dat ik een gerechtje maak wat mijn oma vroeger ook al maakte...

Recept Schurffie of hutseflutsie
1 persoon

5 midi tomaten of 2 grote tomaten
1 ui
een paar champginons
2 eieren
boter
peper en zout

Snipper het uitje fijn en snijd de tomaten in kwarten.
De champignons kan je in plakjes snijden.
Klop de eieren los.
Verhit wat boter in een pan en fruit hierin de ui met de champignons.
Als ze gaar zijn kan je tomaten toevoegen.
Bak deze even mee en laat ze daarna voor 5 minuutjes zachtjes pruttelen. (Oh mijn oma scheen het ei er op dit moment doorheen te roeren en dan lijkt het te schiften, waarschijnlijk riep daarom mijn oom of tante dat het wel schurft leek)


Voeg genoeg peper en wat zou toe.
Verhit ondertussen in een andere pan wat boter en bak hierin een goudbruin omelet.


Alles mag samen op een bord, lekker met wat sla en brood...
Ik eet zo min mogelijk brood en at het zonder brood en dat was ook heerlijk!


Heb jij ook van die herinneringen aan eten?
Of gekke namen voor een familie gerechtje?

7 opmerkingen:

  1. He wat leuk! Mijn moeder maakte vroeger iets wat hier heel veel op lijkt. Tomaten en uien bakken en dan eieren erdoor bakken. Dus afgezien van de champignons dezelfde ingrediënten maar iets anders klaargemaakt. De naam die mijn vader eraan gaf: hassiebassie :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo deed mijn oma het vroeger idd ook, vond mijn moeder minder lekker en is het ei los gaan klaarmaken... Hassiebassie... waar komt dat dan vandaan :)

      Verwijderen
    2. Ik heb geen idee waar "hassiebassie" vandaan komt Ilse. Helaas is mijn vader al 14 jaar geleden overleden en ook mijn moeder is er niet meer dus ik kan het ze niet vragen. Grappig dat het oorspronkelijke recept van "schurffie" ook met het ei erdoor is. "Hutsefluts" is bij ons trouwens iets heel anders, heeft niets met eten te maken ;-)

      Verwijderen
  2. Ja ik ken dit gerecht ook SUPER LEKKER en wij maakte het ook zoals hier boven zonder de campies. Maar ook wel alleen tomaten en uien gebakken lekker in een beetje roomboter en dan peper en zout erover op een broodje oohhh jammie. Heelijk voor op de camping tussen de middag jeugdsentiment, maar maak het nu ook wel eens gewoon thuis hoor in de keuken zo lekker. Fijne avond, groetjes Petra.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zonder champignons kan natuurlijk ook goed... Heeeerlijk... grappig dat jij dus ook dat jeugdsentiment hebt :)

      Verwijderen
  3. Wij maken dit ook, we noemen het heksenbrij!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo,
    wij eten zo nu en dan broodje Enter.
    wij gingen jaren naar Enter op vakantie en dan tussen de middag prutje van champignons,tomaat,ui en gehakt rullen en dan op brood / broodjes.
    heerlijk een lekkere herinnering.
    pas vroegen onze dochters wat wij ten en ik zei , oh boodje Enter en jawel de reacties zijn dan zo leuk.

    groet van Hilda

    BeantwoordenVerwijderen