20 juni 2015

Aardbeien-rabarber siroop













Kilo's plukte ik....
Kiloooooo's aardbeien, 
ik had rode vingers van het plukken...
zere rug van het bukken en knikkende knieen van het gehurkt zitten...

Als je nou denkt dat bovenstaande aardbeienbedden van ons zijn, dan moet ik je teleurstellen... Dit is een stuk tuin van mijn schoonouders. Ze gingen op vakantie en de aardbeien begonnen net te kleuren... In die 2 weken hebben ik zooooo veel aardbeien geplukt, want laten hangen is natuurlijk zonde ;). Eerst plukte ik heel wat kilo's voor mijn schoonouders, deze gingen schoon de vriezer in, zodat oma later nog jam en saus zou kunnen  maken. Daarna waren ze voor ons of de vogels. Nou de vogels hebben er echt wel wat op hoor, maar wij hebben toch zoveel mogelijk geplukt. Naast gewoon zo op eten hebben we lekker jam gemaakt, siroop, hebben we ze ingevroren en geweckt... en toen kon ik geen aardbei meer zien ....


Vandaag geef ik jullie een heerlijk recept voor een verrassend lekkere siroop. Zo komen we de winter wel door met onze zelfgemaakte siroop. Ik heb wel eens eerder vragen gehad over de grote hoeveelheden suiker die in siroop verdwijnen... ja dit is echt nodig voor de conservering. Gelukkig leng je siroop naar eigen inzicht aan met water, maar het klopt er zit veel suiker in. Dus drinken met mate.... wat ik gezond vind aan deze siroop is dat er geen andere gekke stofjes in zitten en is gemaakt van echt fruit ipv een slap aftreksel. Er gaat enkel nog wat citroenzuur bij en dat is gelukkig een groen E nummer.


Ik maak sap en siroop met een ontsappan of ontsapper. 
De pan bestaat uit 3 lagen. In de onderste laag breng je water aan de kook, de stoom gaat door het gat van de middelste laag gaat de stoom omhoog. De bovenste laag is een soort vergiet, daar gaat het fruit in. Door de stoom en hitte laat het fruit zijn sap los en dat wordt weer opgevangen in de middelste pan. Door het slangetje kan je het sap aftappen.


Nou heeft niet iedereen zo'n pan staan, maar je kan ook siroop maken zonder zo'n pan. Dan breng je het fruit met een klein laagje water aan de kook, tot je een moes hebt. Laat de moes dan uitlekken in een vergiet en vang uiteraard het sap op. Leg dan een vochtige theedoek in een ander vergiet en doe de moes daarin en laat weer uitlekken. Dit duurt wel even tot je alle sap hebt, maar je moet er wat voor over hebben ;). 


Omdat de rabarber bijna niet meer geoogst mocht worden koos ik ervoor om ook nog wat rabarber te trekken en daar ook siroop van te maken. Heb je nou geen rabarber dan kan je makkelijk aardbeien siroop maken.  Het principe blijft namelijk hetzelfde. Hier kan je lezen over de aardbeien siroop die ik al eens maakte. Maar ook deze andere siropen zijn de moeite waard om te maken citroensiroop, aardbei-bramen siroop en appelsiroop of citroenmellise siroop.... 

Nu over naar het recept....


Recept Aarbei-rabarber siroop

1,5 kilo aardbeien
500 gram rabarber

Maak de aardbeien en de rabarber schoon. 


En doe dit in de pan of ontsappan.
Tap het sap af en weeg hoeveel dit is.



Dan kan je verder om siroop te maken.
Zorg er ondertussen voor dat je flessen of potten uitkookt en klaar hebt staan.

De basis regel voor siroop maken is. 
Siroop= 1 liter sap + 1 kilo suiker + 25 gram citroenzuur (kan je bij een toko kopen)

Los het citroenzuur op in heet water en zet het weg om af te koelen.
Breng het sap aan de kook en voeg de suiker toe (ja het is belachelijk veel, maar het klopt echt en reken maar dat ze er in de supermarkt nog meer in doen).


Voeg het afgekoelde citroenzuur toe.
Schenk of schep voorzichtig de hete siroop via een trechter in de flessen/potten en doe deze dicht en zet ze op hun kop. 
Op deze manier is siroop jaren houdbaar. 


En dan heb je heerlijke siroop en een berg pulp....
weggooien kan je natuurlijk doen..
maar wat je ook kan doen is er nog wat lekkers van maken.
Hou er wel rekening mee dat de meeste smaak in je siroop zit en dus niet meer in de pulp.
Soms heb ik pulp die niet meer te gebruiken is en soms is hij nog heerlijk.
Dit kan je het beste testen door de pulp te testen als hij afgekoeld is.
De pulp die ik had van deze siroop was heerlijk.
Je kan het dan gebruiken door een smoothie heen, banaantje erbij, sinaasapeltje uitpersen. Van andere mensen hoor ik dat ze er fruitleer van maken, dat heb ik niet geprobeerd... maar lijkt me wel ideaal. Ik deed een flinke schep door mijn yoghurt. Ook lepelde ik een potje vol wat de koelkast in moest en de rest heb ik ingevroren in ijsklontbakjes, zodat je steeds 1 stukje kan pakken voor door je yoghurt heen...
Zo gebruik je alles en hoef je niks weg te gooien :)




2 opmerkingen: