19 juni 2015

Zomervakantie tip (6).... Gezelligheid thuis...

Zomervakantie is geweldig... 
Toch?
Maar er zijn ook altijd van die momentjes, dat je 
verzucht....

"Wie heeft er 6 weken schoolvakantie bedacht"

Want eerlijk is eerlijk, je kan je kinderen niet altijd 24/7 vermaken, er moet waarschijnlijk ook gewerkt worden, schoon gemaakt, gekookt en zijn er ook afspraken. 

Naast al die "verplichte nummers" (die hier altijd op een laag pitje staan tijdens de vakantie), vind ik het fijn om te genieten van de vrije tijd en wil ik er graag een feestje van maken... Dan wil ik genieten met en van onze kinderen, maar soms heb ik even inspiratie nodig wat extra leuks te verzinnen...


Als ik bewust tijd neem voor ze, om gekke en leuke dingen te doen, merk ik dat zo'n lange vakantie me minder aanvliegt.... en dat ze daarna ook zichzelf beter kunnen vermaken. 

Ik heb wat leuke, gekke, gave dingen gevonden en deze wil ik graag delen met jullie... Van kleine simpele dingen, tot wat grotere acties... Maar allemaal super leuk! Ik hoop meerdere van deze dingen te gaan proberen met ze...


bellenblaas, zelf, maken, zelfgemaakte, diy, knutselen, plakken, masking tape, rietjes, zomer, buiten, activiteit, kinderen, peuters, kleuters, vakantie, tips, ideeën, recept, sop, zeep, water, bubbels, bellen, spelletje
  • Schuim-zand, maak je heel simpel zelf met alleen maar scheerschuim en zand. Lekker om buiten mee te spelen en misschien ook wel binnen mocht het veel regenen, wat we natuurlijk niet hopen. Het is wel een Engelse site, maar de werkbeschrijving is zo simpel en ook nog met foto's dat dat waarschijnlijk wel moet lukken.
Sand Foam - Only two ingredients
  • Sokken-blaas, staat al een lange tijd op mijn lijstje om eens te doen met de kinderen en ik wil het nog steeds graag doen het liefst nog voor ze 16 zijn ;).... 

  • Op vakantie wel eens straat artiesten erg grote bellen zien maken? Dat kan je ook zelf... Recept Super sterk bellenblaas : Je hebt nodig:  Tien kopjes water. Een kopje dreft (of een ander afwasmiddel, zonder citroen). Vier eetlepels glycerine (dit kun je kopen bij de aptheek of drogist en maakt je bellen supersterk). Maak aan 2 stokken een stuk touw vast en drenk deze in het sterke bellenblaas en je zult zien ze hebben er lang plezier van.
Super sterk bellenblaas :    Je hebt nodig:     1. Tien kopjes water  2. Een kopje dreft (of een ander afwasmiddel, zonder citroen)  3. Vier eetlepels glycerine (dit kun je kopen bij de aptheek of drogist en maakt je bellen supersterk)
  • Met al die bellenblaas dingen is een recept om zelf bellenblaas te maken wel handig :). Het recept wat hier boven staat kan je gebruiken, maar er zijn ook nog andere "recepten" te vinden. Via deze link kan je er meerdere bekijken.
bellen-blazen
  • Bijna te simpel... maar het werkt :) en leuk om te doen...En geen zooi... Geef je kids een flinke kwast en een bakje water, zo kunnen ze waterverven op de stoeptegels. 
  • Stoepkrijten is hier altijd een grote hit, maar om dat nou iedere dag te doen, dat is weer iets te veel van het goede. Zo kwam ik een leuke werkbeschrijving tegen om zelf stoepverf te maken. Zo verf je met echte kleuren de mooiste schilderijen op de muur of stoep. Het regent er weer af en anders kan je natuurlijk ook even een emmer water gebruiken want regenen gaat het natuurlijk niet deze zomer. Let natuurlijk wel even op dat de verf die je gebruikt om deze stoepverf te maken dat die op waterbasis is. Klik hier om naar de werkbeschrijving te gaan.


  • Ook lijkt het me erg leuk om samen met de kinderen een windlichtje te maken van een oud blikje en daar hoort natuurlijk laat opblijven bij om te zien hoe dat lichtje brandt :)... Ook zo'n leuk windlichtje maken? Kijk snel op deze site. (aanvullende tip van een lezer: Doe het blikje vol met water, bevries het en sla dan (met het ijs er nog in) gaatjes er in. Dan deukt het blikje niet. Leg het wel even op een theedoek, dan rolt het niet weg)
m1nyi0oq26l2
  • Beestjes zoeken... Altijd leuk... Ga eens op ontdekkingstocht in je eigen achtertuin of in het park. Neem je telefoon met camera of fototoestel mee. Pen en potlood. Insectenpotje en schepnetje is ook erg leuk! Bekijk de beestjes,maak er foto's van en zoek ze later op internet of in een boekje op.. Zodat jullie ook weten wat je gevonden hebt!
  • 100 Simpele dingen die je thuis kunt doen, staan op deze leuke download die ik vond. Knip ze uit, doe ze in een pot en trek er wat uit als je even niet meer weet wat te doen....

  • Leuke "ballen" van sponzen maken? Neem eens een kijkje op deze Engelse blog. Met de foto's erbij, moet het ook wel lukken als je Engels niet goed kan lezen.


Nu nog wat kleine simpele tips van mezelf, 
van dingen die hier altijd werken...
  • Plan een bioscoopavondje
  • Laat de kinderen logeren... gewoon bij elkaar op de kamer. Matras op de grond en dolle pret.
  • Plan een spelletjesmiddag in en speel spelletjes tot je niet meer kan :).
  • Houden jullie ook van zingen? Maak daar dan nu eens tijd voor na het eten.
  • Ga zomaar ergens in je eigen tuin picknicken en doe het goed ... Pak uit...
  • Ook koekjes bakken is in de zomer leuk.
  • Maak samen ijsjes van yoghurt met vers fruit wat je eerst pureert. Doe deze in vormpjes en een paar uur in de vriezer.
  • Laat de kinderen op 1 dag kiezen wat ze willen eten (jij beslist natuurlijk of ze gezond of ongezond mogen kiezen). Laat ze het ook klaar maken of als ze daar te jong voor zijn, laat ze helpen... maak er echt hun maaltijd van.

8 opmerkingen:

  1. Leuke ideeën! Hier laat ik iedereen al voor de vakantie zeggen wat ze in elk geval willen doen en welke andere ideeën ze hebben. Alles komt op een lange lijst met de belangrijkste dingen boven aan, dan kunnen we gewoon wat kiezen op 'inspiratieloze momenten'. Er staat dan altijd wel iets tussen dat kan: van cupcakes bakken tot picknicken en de waterspeeltuin. Ook maak ik van te voren een doos met alle spelletjes en knutselpakketten die de meiden in de loop van het jaar gekregen hebben en nog niet aan toe gekomen zijn. Dat voelt dan weer als 'sinterklaas' waarbij ze mogen pakken wat ze willen van het nieuwe speelgoed ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk hoor al dat nieuwe speelgoed, hier werkt dat minder goed omdat ze weinig knutselspullen krijgen en het andere speelgoed spelen ze eigenlijk altijd wel mee.. Scheelt denk ik ook dat ze bij mij net iets ouder zijn, zie ook hun speelgedrag veranderen vind ik...
      Liefs Ilse

      Verwijderen
  2. Leuke ideeën! Hier laat ik iedereen al voor de vakantie zeggen wat ze in elk geval willen doen en welke andere ideeën ze hebben. Alles komt op een lange lijst met de belangrijkste dingen boven aan, dan kunnen we gewoon wat kiezen op 'inspiratieloze momenten'. Er staat dan altijd wel iets tussen dat kan: van cupcakes bakken tot picknicken en de waterspeeltuin. Ook maak ik van te voren een doos met alle spelletjes en knutselpakketten die de meiden in de loop van het jaar gekregen hebben en nog niet aan toe gekomen zijn. Dat voelt dan weer als 'sinterklaas' waarbij ze mogen pakken wat ze willen van het nieuwe speelgoed ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Ilse, ik lees het al, je hebt eigenlijk een tekorte zomervakantie met je kinderen. HAHA. Super leuke tips allemaal. Ik heb ook nog een leuke tip. Er is een website: krokotak. In het engels maar hele leuke knutsel site voor kinderen. En nog een tip voor het conserven windlicht. Doe het blikje vol met water, bevries het en sla dan (met het ijs er nog in) gaatjes er in. Dan deukt het blikje niet. Leg het wel even op een theedoek, dan rolt het niet weg. Ik weet zeker dat jullie een super vakantie krijgen. Heel veel plezier in de zomer en knutsel ze. Groetje Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ineke.. Toen ik met deze serie bezig was had ik ook al bedacht dat 6 weken waarschijnlijk te kort is :)...zal eens vragen of we nog wat extra weken mogen :).... Zal eens kijken naar krokotak.

      Verwijderen
  4. Leuke dingen! Ik ben vooral op zoek naar niet-knutsel activiteiten :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat met die zand en scheerschuim hebben wij ook gedaan, ik heb er ook een post met onze ervaringen over geschreven op thuisgeloven (onder het kopje ''spelen''). Wel een aanrader om een keer uit te proberen. Zelf van die grote zeepbellen maken ook. Is hier in ieder geval altijd een groot succes! Die sokkenbellenblaas ga ik op mijn lijstje zetten, bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb geen kids om te vermaken maar kan niet wachten op het aardbeiensiroop recept! Leuk idee!

    BeantwoordenVerwijderen