30 november 2015

Speculaas Appeltaart


Jammie... nog een keer deel ik zo'n lekkere taart met jullie....
Ik maakte hem half oktober voor de verjaardagen van Matthijs en mezelf...
en ik vond het echt een sinterklaas taart...

Daarom deel ik hem nu...
het is weer eens wat anders dan een gevulde speculaas, speculaasbrokken of amandelstaaf...
Niet dat die dingen allemaal niet lekker zijn, maar deze taart is ook zeker de moeite waard om te proberen. En is jouw omgeving rond sinterklaas vastgeroest in hun snoep tradities, bak deze taart dan gewoon een week of 2 later ;).


Leuk weetje... 
ik ging in de fout met het maken van de bodem... ik had de verpakking niet goed gelezen en voegde per ongeluk water en ei toe... Oeps... de helft van het water en het ei waren bedoeld voor de spijs (die ik niet ging gebruiken)... Tja daar sta je dan met een veels te nat deeg en een verjaardag voor de deur... Ik heb er toen voor gekozen om nog een half pak mix toe te voegen aan het deeg. Dit maakte het wat dikker en precies goed voor de taart. Ik pakte mijn grootste springvorm en bakte deze verrukkelijke taart :)... tja foutjes zijn dus eigenlijk helemaal niet zo erg... maar mocht je denken tijdens het maken van deze taart.. wat ze schrijft klopt niet in combinatie met wat op de verpakking staat... Dat klopt :)...


Recept Speculaas Appeltaart
1 grote taart

2 pakken mix voor speculaas van Koopmans 
150 gram boter
1 ei
4 eetlepels water
1200 gram appels
wat suiker en kaneel
paneermeel
100 gram rozijnen
3 handjes noten, (walnoten, hazelnoten, amandelen, pecan, cashews)

Schil alle appels en snijd deze in kleine blokjes.
Verdeel er wat bruine suiker overheen en wat kaneel en schud ze goed om.
Zorg dat alle stukjes appel een klein beetje suiker/kaneel hebben en roer de rozijntjes erdoor.
Maak dan de bodem van 1,5 pak mix.
Laat de boter in 30-60 seconden wat zachter worden in de magnetron.
Mix de mix en boter goed door elkaar.
Voeg het ei en het water toe en kneed het nog even goed door.
Bekleed de vorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
Druk het deeg uit in de vorm en bekleed de randen ook met het deeg.


Verdeel wat paneermeel over de bodem en stort de appels in de bodem de bovenkant blijft dus open.
Duw evt te hoge stukjes bodem wat naar beneden.


Bak de taart in 70 minuten gaar.
De laatste 10 minuten verdeel je de noten over de taart en bak deze nog even mee.
Let wel op dat ze niet verbranden, dek ze dan evt af met wat alu-folie.


Laat de taart afkoelen op een rooster, je kan er evt nog wat honing over verdelen...



Erg lekker met een toef slagroom...
je zou hem ook als toetje kunnen serveren met een bolletje kaneelijs erbij...


Wat eten jullie altijd op pakjesavond?
Of vieren jullie geen sinterklaas?

2 opmerkingen: