15 december 2015

Hoofdgerecht: Varkenshaas met perziken en peper-cognac-saus #kerst15

Vandaag een hoofdgerecht in de serie #kerst15...
een klassieker die ik van thuis uit mee kreeg en zelf verder uitbouwde...
maar de basis... varkensvlees, peper-cognac-saus, abrikozen of perziken blijft hetzelfde...


Recept Varkenshaas met perziken en peper-cognac-saus
2-3 personen

1 varkenshaas
6 halve perziken
6 champignons
handje walnoten
handje pijnboompitten
scheut cognac
pepersaus (ik gebruikte een zakje van maggi, moet nog opzoek naar het succesrecept om zelf pepersaus te maken)

Verwarm een droge koekenpan.
Hak de walnoten grof en hak deze samen met de pijnboompitten in de koekenpan tot ze mooi goudbruin zijn.


Haal de pitten en noten uit de pan en zet ze weg tot gebruik.
Verhit wat boter in de pan en braad de varkenshaas aan, zet het vuur wat zachter en bak hem in 15-20 minuten gaar (afhankelijk van de grootte).


Ondertussen snijd je de champignons in plakjes.
Ook maak je de saus klaar volgens de aanwijzingen van het zakje, daarbij voeg je nog een extra scheut cognac toe.
Laat de perziken uitlekken en grill ze in een grillpan tot ze mooie strepen hebben.


Voeg de laatste 5 minuten van het vlees de champignons toe en bak deze mee. Blus ze dan af met een klein beetje cognac. 


Haal het vlees uit de pan en laat het een paar minuten onder alufolie doorgaren.
Snijd het vlees plakken en schik ze mooi op een schaal of bord (deze kan je van tevoren opwarmen, dan blijft het langer warm).
Verdeel de perziken, de saus, de champignons over het vlees. 
Strooi als laatste de noten en pitten over de schotel.


Serveer de resterende saus apart in een schaaltje. 


Dit is een gerecht wat je ter plekke kan bereiden, maar je kan ook de losse onderdelen van tevoren bereiden. De saus kan je klaarmaken, de champignons kan je gebakken klaarzetten, ook de pitten en de noten kan je klaar maken en de perziken kan je ook vast grillen. Mocht je meerdere gasten krijgen en vind je varkenshaas te prijzig. Neem dan een beenham, daarbij smaakt deze combinatie ook geweldig!



Al nagedacht over wat je op tafel gaat zetten met kerst?


4 opmerkingen:

  1. Dat ziet er wel heel erg lekker uit. Geen verkeerd idee nee...
    Mooi dat je gelijk het recept er bij hebt gezet.
    Fijne dag,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er inderdaad heerlijk uit!Vieren jullie kerst thuis, bij familie? Of de familie bij jullie? Ik vind het zelf altijd best 'eng' om voor zoveel te koken.
    Maar ook wel weer erg gezellig eters bij ons thuis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het juist wel leuk om voor veel eters te koken ;)... maar dat wist je wel door het buffet wat langs kwam. Wij zijn deels thuis, deels weg, volgende week komen onze plannen online. En jullie plannen?

      Verwijderen