11 december 2015

Voorgerecht: Romige pastinaaksoep met kastanjechampignons #kerst15

Dit keer een voorgerecht wat goed van tevoren klaargemaakt kan worden en je dus wat minder stress oplevert. Wederom met pastinaak...want wat is dat een leuke groente.


De smaak van pastinaak combineert goed met de aardse smaken van kastanjechampignons en spekjes. Daarbij maakte ik er simpele kaasstengels bij. Je kan ipv deze kaasstengels ook lekkere soepstengels nemen of de soep serveren met een stukje brood.


Recept Romige pastinaaksoep met kastanjechampignons
4 personen

500 gram pastinaken
1 grote ui
4-6 kastanje champignons
1 theelepel verse of gedroogde tijm
100 gram spekjes
bouillonblokje (liefst e-nummer vrij)

Optioneel voor de simpele kaasstengel
soepstengels
kaas 
pijnboompitten
paprikapoeder

Snijd een ui grof.
Schil en snijd de pastinaken in blokjes.
Verwarm een pan met wat olijfolie en fruit hierin de uien.
Voeg dan de pastinaken toe en roerbak deze even mee.
Dan voeg je een halve liter water en een bouillonblokje.
Breng dit aan de kook en laat dit een half uurtje koken.
Voor de simpele kaasstengels, brak ik soepstengels doormidden, legde er een plakje kaas op, een paar pijnboompitjes en wat paprikapoeder. Dit ging eventjes de oven in tot de kaas gesmolten was. Haal ze dan uit de oven en laat ze een klein beetje afkoelen. Pak dan als de kaas nog vloeibaar is, de kaasstengels op en draai ze rond zodat de kaas om de stengels heen komt. Laat ze dan verder uitharden tot gebruik.


Snijd ondertussen de champignons in kwarten. 
Bak de spekjes en de champignons tot de ze gaar zijn.
Pureer de pastinaak tot een romige massa.
Voeg zoveel water toe tot je een dikke, maar vloeibare soep hebt  (bij mij was het eerst meer een soort dikke puree).



Schep de soep in kommen, verdeel de spekjes en champignons over de kommen en verdeel als laatste de tijm over de soep. 

1 opmerking:

  1. Je hebt er een hoop werk van gemaakt deze serie, erg leuk geworden en mooie foto's erbij!

    BeantwoordenVerwijderen