10 maart 2016

Zelfgemaakte Peper-Cognac Saus


Bij sommigen soorten vlees en groente vinden wij een peper sausje erg lekker. Deze haalde ik lang uit een zakje, omdat ik geen idee had hoe ik hem zelf moest maken... Want die zachte peperkorrels? Geen idee hoe je daar aan moest komen. Na een rondje internet, bleek dat deze gewoon te koop zijn bij bijna iedere supermarkt. Op de afdeling met olijven, zongedroogde tomaten en kappertjes... 


Daar staan ze dus gewoon tussen. En als je die groene pepertjes in huis hebt, is de saus een fluitje van een cent om te maken!


Recept Zelfgemaakte Peper-Cognac Saus

1 sjalotje
1 teentje knoflook
100 ml verse bouillon of van een (e.nr-vrij) bouillonblokje
creme fraiche
3 eetlepels cognac
1,5 eetlepel groene peperkorreltjes

Snipper het sjalotje zeer fijn en hak de knoflook ook zeer fijn.
Verhit wat olie in een pan en bak hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn.


Blus dan af met de cognac.
Voeg vervolgens de creme fraiche en bouillon toe.


Laat dit in 5 minuten zachtjes inkoken tot hij wat dikker is. 
Dan kan je de pepertjes toe voegen.
Even proeven en smullen maar!


Ik ben zo blij dat ik eindelijk een e.nr-vrije variant kon maken. Naast mijn zelfgemaakte champignonsaus heb ik nu ook deze peper-cognac saus. Nou moeten jullie niet denken dat ik altijd alle sauzen zelf maak. Ik heb altijd een paar pakjes op voorraad staan, die ik meeneem als ik maandboodschappen doe. Als er tijd of ingredienten "nood" is maak ik graag gebruik van een pakje. 


Daarnaast ben ik ook erg blij dat dit een GOK-proof sausje is. Deze saus kan je ook maken op basis van een roux, maar als je graag koolhydraatbeperkt eet zitten daar dan toch wel weer wat koolhydraten in en tegelijk ook wit bloem...Maar met deze variant heb je dus een stuk minder koolhydraten binnen. Want creme fraiche bevat per 100 gram maar 2 gram koolhydraten


Maken jullie je eigen sauzen? Wat is jullie favoriete saus?

7 opmerkingen:

  1. Ik kan mij niet heugen wanneer ik saus uit een pakje heb gemaakt... Ik maak de saus altijd op roux-basis en gebruik eerst een flinke schep volkoren bloem en vul dat aan met gewone bloem. Dan heb ik het idee dat het minder slecht is :) Ook met koekjes bakken doe ik dit. Ongeveer 20% bloem vervang ik door volkoren bloem. Het geeft de koekjes een extra bite en ik krijg altijd complimenten dat ze lekker zijn. (Uitvoering is een ander verhaal, hihihihi)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met een roux kan ook inderdaad, alleen vinden wij sauzen op basis van een roux niet lekker en ook voor mezelf nog eens te koolhydraatrijk ;).
      Koekjes bak ik vaak puur volkoren, ook erg lekker
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  2. Wel vaker heb ik dat ik het extra jammer vind dat ik geen melkproducten kan eten als ik je recepten zie! Zo ook nu weer een lekker recept voor eigen saus! Maar goed, juist omdat ik niet alles kan eten maak ik tegenwoordig ook mijn eigen saus. Een favoriet hier is nu de eigengemaakte pindasaus (als basis echte pinda's ). Ik heb eindelijk een keer meegeschreven en gewogen de hoeveelheden. Ik zal hem binnenkort maar eens op mijn eigen blog publiceren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je kan ook het water van de gekookte groenten nemen i.p.v. melk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Mevr Gewoontjes, het klopt als je de basis van een roux een saus maakt kan je bouillon van groente of vlees gebruiken. Wij kunnen we melk gebruiken dus dat komt geregeld voorbij in een recept...
    Groetjes Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook vooral melk blijven gebruiken hoor :). Er zijn wel alternatieven, gelukkig, maar tis soms wel anders. Ik ga eens kijken of ik met de bouillon een saus kan maken.

      Verwijderen