28 april 2016

Verse kruiden in ons keukentje...

Ons kruidenlaantje staat weer vol....
Ik gebruik graag verse kruiden in de keuken.
Jullie ook?

Welke kruiden ik heb staan en wat ik er mee doe?...
Kom maar kijken..

Allereerst rozemarijn...
Heerlijk bij aardappeltjes uit de oven, om vlees mee te marineren, maar is ook goed te gebruiken in sauzen of soepen. Als je de blaadjes van de steeltjes hebt gerist of gewoon heel veel hebt staan, leg dan eens wat van die takjes tussen de kooltjes op de bbq... Het ruikt heerlijk en


Citroentijm...
Is erg lekker om mee te bakken met aardappeltjes, maar ook vis mee te kruiden, maar ook heerlijk in zomerse frisse stoofschotels...


Normale tijm...
Ook al erg lekker met gebakken aardappeltjes, maar ook in tomatensauzen, soepen of gegrilde groentes zoals aubergine, courgette of tomaat


Oregano...
Lekker in pastasauzen, op pizza's, rundvleesgerechten, stoofschotels met een italiaans tintje, maar ook in soepen of met groentes...


Peterselie...
Uiteraard erg lekker met peentjes :)... maar ook in salades, dressings, soep, sauzen, visgerechten, ei gerechten en aardappels... in mijn optiek kan je peterselie net als bieslook overal bij doen ;)


Bieslook...
Ik ben dol op bieslook... het gaat door sauzen heen, salades, bouillon, soep, ter garnering op gerechten. Over wat verse groente, aardappels of eieren.... heerlijk.. eigenlijk is het altijd goed als je wat bieslook ergens doorheen doet :)



Munt....
staat op het moment binnen en buiten bij ons... Ik ben dol op muntthee, dus in dat opzicht, kan ik er niet genoeg van hebben. Maar munt is ook heerlijk in fruitgerechten... roer eens wat fijn gesneden munt door een fruitsalade heen. Munt is ook erg lekker in gebak. Maar doet het ook goed in gerechten met lam, doperwten en komkommers. 


Basilicum koop ik vaak ook wel in de zomer, maar die plantjes hou je nooit heel lang goed... Maar basilicum is heerlijk in combinatie met tomaten en kaas. Ideaal voor Italiaanse gerechten en salades...

Welke kruiden heb jij in de tuin staan en wat doe je ermee?

8 opmerkingen:

  1. peterselie, selderij, tijm,maggieplant,rozemarijn,bieslook.
    ik reken de stengelui vor de gemakkelijkheid ook tot de kruiden....die snij ik af en lopen gewoon weer uit. heerlijk als toevoeging op het laatste moment voor b.v. mosterdsoep, op een gebakken ommelet.
    Die citroentijm zal ik eens naar kijken. \kan je die stekken toevallig. want in de kruidentuin op het dorp staat die wel dacht ik.
    Verder heb ik door de halve tuin heen munt staan, lekker voor mijn thee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maggie had ik inderdaad ook, maar die is overleden, gelukkig heeft mijn schoonmoeder een enorme struik staan :)
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  2. Hoi Ilse, heerlijk he die kruiden. Ik heb dezelfde als jij. Maar ik heb ook nog salie, citroenmelisse en chocolademunt. Dit laatste heeft echt een fleugje chocola. Ik gebruik veel kruiden om mee te koken. Maar er gaan ook kruiden door de kruidenboter. Van de citroen melisse heb ik limonadesiroop gemaakt. Geniet van je heerlijke kruidentuin en een mooie dag vandaag. Groetjes Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ineke, die chocolademunt klinkt geweldig...toch eens opzoeken :P
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  3. Mijn zinken emmers moeten nog gevuld worden met kruiden. Een paar hebben de winter overleefd en groeien gewoon door, maar anderen vind ik niet meer terug. Die gaan we nog aanschaffen.
    Ik wens je een heel fijne avond,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb sinds kort ook de Marokkaanse munt in m'n tuin, maar afgezien van een beetje munt in de tzatziki laatst, heb ik er nog niet veel mee gedaan. Hoe maak jij je muntthee? Puur van de munt alleen of doe je er toch ook nog wel iets van echte thee bij ofzo?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 1 of 2 takjes in een beker kokend water is voldoende, je zou er evt nog wat honing aan toe kunnen voegen...
      Groetjes Ilse

      Verwijderen