21 oktober 2016

Basis vlaaibodem en kruimeltopping


Ik vind vlaaien altijd erg leuk om te maken. Hans wilde graag trakteren op zijn werk en dat was voor mij een goede reden om weer eens een vlaai te maken. Het werd een rabarber kruimel vlaai. Omdat rabarber niet altijd te vinden is en ook niet iedereen is er fan van. 


Daarom geef ik jullie het basis recept voor de bodem en de kruimel laag... Dan kunnen jullie het tussenlaagje zelf bepalen. Denk daarbij aan fruit wat je wat inkookt tot een moes... Appels, peren, stoofperen, rabarber, aardbeien, kersen, enz... of gewoon room ertussen is ook leuk. Ik ga er vanuit dat jullie hier vast hele lekkere dingen mee gaan maken!


De vlaaibodem kan je heel gemakkelijk invriezen. Laat hem afkoelen en daarna kan hij in de vriezer. Als je hem weer wilt gebruiken, laat hem dan rustig ontdooien. Daarna kan je hem met de vulling en kruimellaag nog afbakken. Ik vind het ideaal om een bodem op voorraad te hebben. Zo heb ik altijd wat in huis en kan ik redelijk snel een taart op tafel zetten. 


Recept Basis Kruimel Vlaai

Voor de bodem:
120 gram melk
300 gram bloem
7 gram gist
3 gram zout
1 ei
30 gram boter

Voor de kruimellaag:
200 gram bloem
100 gram suiker
150 gram boter
1 eetlepel bakpoeder
snuf zout

Bodem:
Doe alle ingredienten voor de bodem in een mixer en kneed dit in een kwartier tot een luchtig en soep deeg. (uiteraard kan je dit ook met de hand doen)


Haal het deeg uit de kom en doe het over in een andere kom die je licht hebt ingesmeerd met wat olie. 
Laat het deeg in 1 uur rijzen en in volume verdubbelen. 
Verwarm de oven voor op 190 graden. 
Rol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer een halve cm dik. 
Ik gebruik als vorm een grote "pie-vorm", maar je kan ook een springvorm gebruiken. 
Vet de vorm licht in. 
Leg het deeg voorzichtig in de vorm en duw het aan in de hoeken.
Het deeg wat teveel is kan je afsnijden, hier kan je nog evt een kleine vorm van bekleden als het veel is of invriezen tot je genoeg hebt om het weer te gebruiken. 
Prik gaatjes in de bodem en leg op het deeg een stuk bakpapier, daarin strooi je een steunvulling zodat het midden niet te ver omhoog komt. 


Mocht je nu gelijk heel de vlaai willen bakken dan kan je de vorige stap overslaan en gelijk de vruchtenvulling erin storten. 
Bak de vlaaibodem in het midden van de oven gaar in 20 minuten.


Vulling:
Zoals eerder geschreven, kan je met de vulling variëren. Kook het fruit tot een moes, laat het wat afkoelen en stort het in de bodem. Mocht je vulling erg nat zijn kan je er voor kiezen om in de bodem wat paneermeel te strooien. 

Kruimellaag:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe alle ingredienten voor de kruimellaag in een kom. 
Snijd met 2 messen de boter door de bloem heen in kleine stukjes. 
Ga net zo lang door met snijden tot je grove kruimels hebt. 
Vervolgens maak je met je vingers deze grove kruimels wat kleiner, door ze kapot te wrijven. 
Als de vulling over de bodem verdeeld is dan kunnen de kruimels er overheen. 
Bak de kruimel laag krokant en goudbruin in 20 minuten (of langer als ze bij jou nog niet op kleur zijn)


Wat is jullie favoriete vlaai?
Wel eens zelf geprobeerd te maken?
















4 opmerkingen:

  1. In plaats van paneermeel kan je ook Custard of Brinta gebruiken. Ook erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kruimel jij het deeg soms met de handen of alleen met dat handig hulpmiddel van pas geleden in je blog? En waarom doe je dat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Maria
      Ik kruimel het eigenlijk alleen maar met dat hulpmiddel, deze ooit gekocht en dat scheelt vieze handen en gaat makkelijker. Maar daarvoor deed ik het altijd met de hand. Als ik aan het bakken ben gebruik ik mijn ipad veel en pen en papier om receptenaantekeningen te maken, dat is niet handig met deeg handen :P...
      Groetjes Ilse

      Verwijderen