2 november 2016

Babi Pangang


Als wij Chinees halen, zit er eigenlijk altijd babi pangang bij. Of ajam pangang, de kip variant. Altijd lekker! Toen ik besloot dat ik een Chinees buffet ging koken, wist ik dat er babi pangang bij moest. Na heel wat online zoeken en wat eigen inspiratie... Zette ik deze enorme pan op tafel... En wat bleek! De pan was zo leeg. Het recept moest ik beloven online te zetten :)... Nou hier is hij hoor...


Recept Babi Pangang
pan vol :)

1500 gram hamlappen
5 uien
5 tenen knoflook
5 eetlepels basterdsuiker
2 eetlepels sambal
10 eetlepels ketjap
2 blikjes tomatenpuree
500 ml vleesbouillon
2 eetlepels appelstroop
sap van een halve sinaasappel
maizena
pot atjar tamboer

Snij de hamlappen in reepjes. 
De uien snipper je grof en pers de knoflooktenen uit. 
Verwarm ondertussen de bouillon (vers of van een tablet)
Verhit wat olijf of wokolie in een pan en bak het vlees goudbruin. 
Voeg dan de uien en knoflook toe en bak deze 4 minuten mee. 
Maak van de ketjap, suiker en sambal een papje. 
Dit doe je ook bij het vlees, draai het gas laag en laat het vlees zo'n 10 minuten. 
Terwijl dat stooft, roer je de bouillon, appelstroop en de tomatenpuree door elkaar tot de stroop opgelost is. 
Voeg dit toe aan het vlees na de 10 minuten stoven. 
Roer het goed door en laat het nog eens 10 minuten stoven. 
Ondertussen kan je proeven. Pittig genoeg? Te zoet? Speel met de suiker en de sambal om hem op jouw smaak te krijgen. 


De saus mag wat dikkig en stroperig zijn. 
Bij mij werd hij dat niet van zelf, ik mengde 1,5 eetlepel maizena met wat water en roerde dit goed door de saus heen. 


Op het laatst voeg je het sap van de sinaasappel toe. 
Laat de pot atjar tamboer uitlekken.
Verdeel deze over de bodem van een schaal, schep daarop de babi pangang en het is klaar om te serveren. 
Wil je het gelijk vanuit de pan eten, dan kan je er voor kiezen om het door de pangang heen te roeren of los erbij op te scheppen.
Heerlijk om met rijst te eten of als onderdeel van een buffet/rijsttafel. 


Ik heb er voor gekozen dit gerecht met suiker te maken... dat bleef ik toch in heel veel recepten tegen komen. Omdat ik voor een grote groep moest koken, koos ik om het zo te doen. Je kan ook op zoek gaan naar andere zoetmiddelen om je babi pangang mee te maken. Ik moet eerlijk zeggen dat deze aardig in de buurt kwam van de afhaal Chinees... En stiekem ben ik niet meer van plan iets te wijzigen in mijn recept ;)..


8 opmerkingen:

  1. Bij ons staat dit ook heel vaak op het menu bij de afhaal. Maar nu zelf maar eens maken, want het ziet er niet moeilijk uit. Heb hem meteen opgeslagen als pin.

    groetjes
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was inderdaad ook verrast door de eenvoud en de simpele ingredienten ;)
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  2. Ziet er heel makkelijk en smaakvol uit..
    Ga het snel eens proberen..
    Zullen ze hier thuis helemaal niet erg vinden..;)
    Dank je wel voor het delen van het recept..

    Groeten, Alieke

    PS.. ik heb je blog pas net ontdekt, maar lees 'm met heel veel plezier!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh wat ziet dat er lekker uit zeg. Die ga ik zeker bewaren en zelf een keer maken. Dank je wel voor het delen.
    Fijne avond,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik maak het ook al een tijdje zelf, eerst naar wat recepten, nu uit de losse pols, en de smaak varieert dan wel, maar het smaakt altijd

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een leuk recept zeg. Ik ga hem dit weekend uitproberen.
    Een vraagje: moet de atjar tamboer misschien atjar tjampoer zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gisteren dit recept uitgeprobeerd en ze vonden het zo lekker dat het in ons favoriete receptenboek mag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. OH wat een eer! en super om te horen dat het zo lekker was!

      Verwijderen