16 november 2016

Volkorenmuffins met lijnzaad en fruit


In de herfst en winter probeer ik geregeld lekkere muffins te bakken. Wij fietsen altijd naar school, school is op kindertempo 15 minuten fietsen. Thomas zit ondertussen op een andere locatie en zit nog 5 minuten verder. In de winter en herfst komen we geregeld verkleumd en nat thuis. Dan hebben ze extra veel zin in lekkers.. Graag zet ik ze dan wat gezonds voor... 

Maar in wat ik gezond vind en zij lekker, zit wel een verschil. Ze vinden het al snel genoeg niet zoet genoeg. Waar ik probeer de suiker te minderen mag er van hun juist wel extra bij. Met deze muffins heb ik geloof ik eindelijk het goede recept. Goed zoet, maar wel met deels verantwoord zoet. En ik gebruik graag volkoren meel zodat het meer vult. Om te voorkomen dat het een compacte homp word heb ik ook nog wat bloem gebruikt. Echte muffins naar mama's en de jongens hun hart ;). 

Dus na school kopje thee, muffin en huiswerk erbij... Ideaal toch!

Ik gebruikte dit keer Fris&Fruitig van het merk Bieze. Niet suiker vrij, wel erg lekker ;). Het is een soort compote en kan je goed gebruiken voor door je yoghurt, door andere toetjes, voor op pannenkoeken, maar ook in deze muffins is het heerlijk!


Recept Volkorenmuffins met lijnzaad en fruit
12 stuks

100 gram roomboter
50 gram Griekse Yoghurt
150 gram suiker of suikervervanger (ik nam 75 gram suiker en 75 gram dadelstroop, maar je kan natuurlijk ook honing, appelstroop en andere soorten suikers gebruiken)
100 gram volkoren meel
50 gram bloem
3 eieren
6 gram bakpoeder
snuf zout
2 eetlepels lijnzaad
75 gram bieze Fris&Fruitig rood fruit en 12 theelepels extra
havermout

Verwarmd de oven voor op 175 graden. 
Doe de boter, yoghurt, suiker en evt suikervervanger in een kom en mix dit tot een romig mengsel.
Voeg 1 voor 1 de eieren toe, voeg de volgende pas toe als de vorige opgenomen is. 
Klop het even goed door. 
Dan voeg je het bloem, bakpoeder, zout en lijnzaad toe. 
Klop het deeg in 5 minuten tot een licht en luchtig geheel.
Spatel dan de 75 gram vruchtencompote erdoor heen.


Ik bakte de muffins in lage vormpjes en daar paste 1 ijsscheplepel in per keer. 


Verdeel over iedere muffin een theelepeltje van de vruchtencompote, duw evt vruchtjes wat dieper in het beslag. 


Bestrooi de muffins nog met wat havermout en ze zijn klaar voor de oven.


Bak de muffins in het midden van de oven in ongeveer 20-25 minuten gaar. 
Ze zijn gaar als je erin prikt met een sateprikker en deze er schoon uitkomt. 
Bij mij stonden niet alle muffin vormpjes recht en waren daardoor wat opzij gerezen en uit het vormpje gelopen. 
Geeft niks wat die stukjes konden gelijk opgesnoept worden. 


Hoe gaan jullie om met suiker verbruik en de zoetbehoefte van je kinderen of jezelf?


Uiteraard zijn deze muffins ook op andere momenten lekker en je zou er zelfs mee kunnen ontbijten.. Of je nou een beschuitje met jam naar binnen werkt op de vroege ochtend of zo'n muffin... Ik zou het wel weten hoor en kiezen voor dit :)


~De Fris&Fruitig compote werd gesponsord door Bieze en Kroon op het werk, bedankt voor de samenwerking!~

3 opmerkingen: