8 februari 2017

Ziek zijn en goed voor jezelf zorgen

Terwijl deze blog online komt zit ik al ruim 2,5 maand in de ziektewet. Mijn klachten worden ondertussen chronisch genoemd. Dat wil je niet weten.. Dat wil je niet horen of weten... Als je al zo'n tijd thuis zit is het makkelijk om jezelf zielig te voelen... En lekker in je huisbroek op de bank te kruipen. En heel de dag Netflix te kijken... 

Ik merkte dat dat alles behalve bevredigend is en al snel besloot ik het anders te doen. Om te zorgen dat ik me toch goed voelde... Nee lichamelijk helpt het niet... maar voor je eigen geest wel... Ik wil graag delen wat ik deed om mezelf goed te voelen! Als tip voor als jij misschien ook wel langer thuis zit, of niet lekker in je vel... Nogmaals dit werkt voor mij en hoeft dus niet perse voor jou te werken. En nee je hoeft dit ook niet te doen om voor de buitenwereld de schone schijn op te houden! Maar dit is iets wat je voor jezelf mag doen. 

Zorg goed voor jezelf!

Trek kleren aan die mooi zijn, waar je vrolijk van wordt, maar die ook lekker genoeg zijn om bv op de bank te hangen of te liggen. Zelf ben ik dol op jurkjes, ze dragen heerlijk en met een thermolegging is het goed te doen in de winter. Dus ik trek met plezier mijn jurkjes aan, die ook nog eens heerlijk zitten, waardoor ik op de bank kan liggen. Als ik langs een spiegel loop zie ik leuke kleren. Die huisbroek zit ook lekker, maar geeft mij persoonlijk een zielig en ziek gevoel....


Gebruik je normaal gesproken make-up, doe dat dan nu ook! Nee je hebt nog steeds pijn, je voelt je nog steeds beroerd... maar als je je niet goed voelt en je niet opmaakt... Dan zie je er gelijk ziek uit. Ik hoorde de eerste weken van mensen dat ik er slecht uit zag... Dat werd goed bedoeld, maar het kwam ook door dat ik even geen make-up gebruikte. Geloof me het maakt me niks uit ik ga gerust zonder make-up de deur uit... Maar nu.... Nu neem ik extra tijd ervoor een geef mezelf een boost door er goed uit te zien.....


Spuit je lekkerste luchtje op! Geniet van het luchtje wat je ruikt... en de complimentjes die je misschien wel krijgt van je liefdevolle visite 


Heb je geregeld pijn en veel pijn? Ik wel... en stap geregeld onder de douche... Heb je een bad? Ga daar uitgebreid in.. Kaarsjes aan, muziekje aan, wat te lezen mee!... En als je dan gaat douchen of in bad gaat... zorg dan je een lekkere douchegel of foam mee neemt... Verwen jezelf! Neem de tijd om te genieten en te ontspannen. Ik kreeg dit heerlijke pakket van een lieve vriendin... en zo wordt douchen meer dan alleen even een stukje ontspanning!Stel doelen... 
kleine doelen... die voor jou haalbaar zijn...

Zorg zo ver dat gaat dat je iedere dag even naar buiten gaat! Klein stukje wandelen, misschien een boodschapje halen, klein stukje fietsen.. 

Wat zijn je hobby's probeer daar aan te werken... iedere dag misschien een mini stukje... Ik hou van bible journaling... Soms kan ik dat in 1 keer doen en andere dagen ben ik in delen aan het tekenen. Frusterend dat het niet in 1 keer kan? Ja en nee... Ik heb geleerd te kijken naar wat ik wel kan en hoe ik dat kan doen.

Zo ook met het huishouden.. Normaal deed ik alles in 1 dag... Nu kan ik het meeste niet meer zelf. Maar ik kan mezelf wel kleine doelen stellen... Niet alle was op 1 dag tegelijk... maar wasmand voor wasmand.... en zittend kan het ook. Zo krijg ik een gevoel dat ik ook nog wat doe... een stukje eigenwaarde om sommige dingen zelf te doen en niet uit te besteden. 

Viste en gezelligheid

Als laatste... als je tobt met klachten... lichamelijk of geestelijk... probeer in geval een keer in de week een goede vriendin of iemand van je kerk, familiekring of kennissen op visite te krijgen. Ik heb gemerkt dat hele dagen alleen zijn niet fijn is. Hele dagen vol met visite is ook niet fijn... Zoek daar een balans in.. Dat je in de rust kan verwerken wat je meemaakt, maar ook afleiding en aandacht hebt. Na een medische update geef ik vaak aan bij mijn visite dat ik graag over iets anders dan mijn ziek zijn wil praten. Zo heb je afleiding en heb ik minder het gevoel op het eilandje genaamd mijn "bank" steeds kleiner wordt.

8 opmerkingen:

 1. Ilse, groot respect hoe jij met tegenslag omgaat.
  Ik wens je een mooie dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo fijn om dat met ons te delen, zelf ben ik al bijna twee jaar thuis...en toch hoop ik dat het nog betert. Bedankt voor de tips en heel heel veel beterschap !!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ilse,
  Bedankt voor je blog.
  Ik herken heel veel...het gaat met mij nu heel langzaam vooruit, met jammer genoeg de nodige terugvallen...
  Maar idd proberen jezelf te blijven ook al is het soms moeilijk.
  Het blijft ook steeds zoeken naar een goede balans, ook als je langzaam weer iets op kunt pakken. Soms lukt iets wel en een volgende week lukt het weer helemaal niet.
  Heel veel sterkte toegewenst!
  Margreet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor Ilse,

  Al langere tijd volg ik je blog en vind het leuk om over allerlei onderwerpen te lezen die jou, en anderen, bezig houdt.
  Wat bijzonder dat je waar je nu door heen gaat met ons wilt delen.
  Er zijn meer mensen, waaronder ikzelf, die door ziekte of ongemak worden getroffen.
  Ik heb veel waardering hoe jij er op jou manier mee omgaat! En daar anderen ook bij wilt helpen door je tips te delen!
  Dank je wel voor je openheid!

  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb al 36 jaar pijnklachten. Niet dat ik zielig op de bank zit. Ben best actief. Maar dat huispak...daar kan je me in uit tekenen! Nu zit ik volop in een verhuizing maar pak mijn ontspanning door blogs te lezen. Deze spreekt me wel aan. Wanneer ik hier doorheen ben zal ik weer aandacht aan de buitenkant besteden. Kan zeker geen kwaad. Voor jou: beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sjonge Ilse, zo komt het leven in een andere versnelling terecht. Dat je het zo oppakt is echt heel goed voor jezelf, en daarmee waarschijnlijk ook voor je omgeving. Ontzettend veel kracht toegewenst en blijf hoop houden hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Ilse,
  ik ken je niet persoonlijk, alleen door je blog. Ik wil je graag zeggen dat ik enorm veel respect voor je heb, de manier hoe je omgaat met alles wat je meemaakt nu je al zo lang ziek bent. Ik denk dat jij echt een gezegend mens bent. Alles wat je deelt, zo puur en eerlijk. En dat je van jezelf weet dat je je goed moet verzorgen om niet in een dikke dip te komen. Ik ben blij om te lezen dat je door deze manier van omgaan met je ziekte, je je zelfrespect en gevoel van waarde kunt blijven zien. Echt knap!
  Ik wens je veel mooie momenten toe,
  via je blog blijf ik je graag volgen!
  hartelijke groet
  Willemien

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lieve Ilse,
  Wat goed om te lezen dat je je zelf "aan de haren uit de put trekt" met deze supergoede tips. "To look good is to feel good", die past mooi bij jouw verhaal. Ik herken het helemaal. Het geeft je weer wat controle over je zelf als je weer iets leuks kunt aantrekken, je opmaken en je lekker te verzorgen. Daardoor voel je je al beter. En als het echt een slechte dag is kun je altijd nog in je joggingbroek op de bank hangen, toch?

  Houdt moed, 2,5 maand is niets op een mensenleven. Leg je erbij neer en doe wat je kunt. Meer kan toch niet. Misschien kan Mindfulness je helpen om wat meer met compassie naar je eigen kunnen te kijken? Het is maar een idee. In ieder geval, ga zo door en heel veel beterschap en sterkte gewenst.

  Groetjes,

  Corry

  BeantwoordenVerwijderen