18 oktober 2017

Gastblog Cindy: Wat is bekkeninstabiliteit ?

Vanaf deze week heb ik een vaste nieuwe gastblogger. Cindy gaat schrijven over haar leven wat wordt getekend door bekkenproblemen. Ik heb Cindy gevraagd of zij hierover wil schrijven omdat ze heel erg haar best doet om meer bekendheid te krijgen, voor deze toch nog niet goed begrepen klachten. Omdat ik zelf ook met bekken en SI (lage rug) klachten tob, vroeg ik haar of ze via mijn blog wilde schrijven over haar leven en traject. Vandaag stelt ze zich voor en daarna kan je iedere maand een blog van haar hand verwachten!

_______________________________


Wat is bekkeninstabiliteit nu eigenlijk?

Zelf heb ik sinds ruim 13 jaar bekkeninstabiliteit. Na een zoektocht van 2 jaar kwam ik er achter wat mijn klachten nu eigenlijk veroorzaakte. Bij mij zelf is de bekkeninstabiliteit ontstaan door de bevalling, terwijl ik tijdens de zwangerschap nergens last van had. Om een duidelijk beeld te geven van wat nu eigenlijk bekkeninstabiliteit is, hieronder een kleine uitleg over wat het nu eigenlijk is, en hoe het veroorzaakt kan worden.

Bekkeninstabiliteit komt vooral veel voor bij zwangere vrouwen. Ongeveer 9% krijgt hier mee te maken. Maar ook andere vrouwen en mannen kunnen hier mee te maken krijgen. De medische term voor bekkeninstabiliteit is symfysiolyse. Symfysiolyse betekent letterlijk het oplossen van de verbinding tussen de twee schaambeenderen. In het echt lossen deze verbindingen niet op, maar worden deze steeds losser en rekbaarder. Een klein percentage van de personen met bekkeninstabiliteit heeft blijvende klachten,en kunnen invaliderend raken.

Bekkeninstabiliteit veroorzaakt pijn. De pijn ontstaat doordat het bekken steeds instabieler wordt doordat de verbindingen tussen de schaambeenderen losser worden. De pijn zit meestal bij het schaambeen en de onderrug. Ook kan de pijn verder uitstralen naar bijvoorbeeld de binnenkant van het bovenbeen of naar de lies. Deze pijn kan ook weer uitstralen naar diverse plekken zoals over de bil, het stuitje, naar de lies, bovenbeen of zelfs naar het onderbeen. De pijn kan vooral voelbaar worden na plotselinge bewegingen, of juist wanneer bewegingen voor een langere tijd worden volgehouden, zoals bijvoorbeeld (trap)lopen of bij in- of uitstappen van de auto.



Oorzaken van bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit kan door verschillende oorzaken ontstaan, tijdens of na de zwangerschap. Maar ook door sporten of een ongeval kan bekkeninstabiliteit ontstaan. Het bekken of de banden kunnen dan beschadigen doordat er een grote kracht op wordt uitgeoefend. Hierdoor kunnen zowel mannen als vrouwen hier last van hebben.

Bekkeninstabiliteit tijdens of na de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam een hormoon aan wat ervoor zorgt dat de verbindingen tussen de bekkenbeenderen als het ware elastischer worden. Soms kan deze versoepeling te extreem zijn en veroorzaakt dit de bekkeninstabiliteit. Deze instabiliteit ontstaat doordat er een te grote verwijding ontstaat tussen de bekkenbeenderen. De spieren en de banden moeten nu extra hard werken om te zorgen dat het bekken alsnog stabiel blijft als deze bij bewegen willen gaan schuiven ten opzichte van elkaar. Wanneer bekkeninstabiliteit na de zwangerschap ontstaat, wordt dit veroorzaakt doordat het bekken te ver wordt opgerekt. Een kind wat in stuitligging ligt kan hier vaak de oorzaak voor zijn. Het kan voorkomen dat de zwangerschap zelf zonder problemen is verlopen, maar dat je na de geboorte toch te maken kan krijgen van bekkeninstabiliteit



Symptomen van bekkeninstabiliteit

Pijn middenvoor in het bekken op of rond het schaambeen. De pijn kan hierbij uitstralen naar diverse plekken zoals de binnenkant van het bovenbeen, de lies of naar de schede.
Pijn onderin de rug, links en/of rechts ter hoogte van de twee “kuiltjes” op de onderrug. De pijn kan hierbij uitstralen naar de bil, de lies of de achterzijde van het bovenbeen. Soms straalt de pijn verder uit naar het onderbeen.

Pijn rond het stuitje. Deze pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bepaalde bewegingen, denk hierbij aan bukken, draaien of hardlopen.

Startpijn. Deze pijn is kenmerkend voor bekkeninstabiliteit. Startpijn is een pijn die je voelt wanneer je een beweging start, zoals opstaan uit een stoel na het zitten.


Heb jij vragen naar aanleiding van mijn blog, of zou je graag een onderwerp wat met bekkeninstabiliteit te maken heeft willen lezen , laat mij dit dan weten door te reageren op deze blog. 

_____________________

Dank je Cindy voor deze uitvoerige uitleg! Volgende maand komt er weer een blog van Cindy online. Heb je Cindy haar voorstelblog gemist, lees hem dan hier terug!

1 opmerking: