24 november 2017

Rozijnenbollen

Al jaren geleden maakte ik mijn eerste krentenbollen, altijd erg lekker. Maar nooit zoals ze uit de winkel kwamen. Het werden vaak wat knapperige bollen, terwijl ik juist de luchtige en zachte zocht. Ik ging opnieuw opzoek naar een recept. Ik vond het maar paste het helemaal aan en wat ben ik daar blij mee... Nee uiteraard zijn ze anders dan uit de winkel, want zelf gemaakt is altijd lekkerder... maar ze zijn heerlijk luchtig en zacht. Hoera!

Omdat ik alleen rozijnen gebruikte, kan ik ze natuurlijk geen krentenbollen noemen... Dus daarom mijn home made rozijnenbollen!


Brood of broodjes bakken is altijd best veel werk, ook omdat er veel rijstijd is. Deze tijd benut ik altijd door andere dingen te gaan doen. "Vroeger" bakte ik een hele dag door, dat gaat niet meer. Dus ik kruip als mijn deeg een uur moet rijzen, lekker op de bank met netflix, een boek of ga even een rondje wandelen. Op deze manier kan ik weer bakken en dat maakt me zo blij!



Rozijnenbollen


Voordeeg:
37 gram bloem
190 gram melk
7 gram gist
9 gram suiker

Deeg:
1 ei
60 gram boter
30 gram suiker
5 gram zout
1 theelepel kaneel
160 gram bloem
200 gram volkorenmeel
2 gram gist

Vulling:
150 gram rozijnen
20 gram zonnebloempitten

Voor deze broodjes werk je met een voordeeg. Deze gaat heel erg rijzen en gebruik je weer in je deeg, wat een heerlijke smaak geeft en het nog luchtiger maakt.
Verwarm de melk tot hij lauw is, let op niet heet, want dan zal je gist niet meer werken. 
Roer alle ingrediënten voor het voordeeg door elkaar, dek het af en laat het een uur rijzen. 
Het deeg moet zeker verdubbeld zijn in volume en je zal grote luchtbellen zien zitten, zoals op de foto hieronder.


Na een uur begin je aan je deeg. 
Zorg dat je boter zacht is en het ei op kamertemperatuur. 
Doe alle ingrediënten in de kom van een standmixer en laat deze het kneden. 
Voeg na een paar minuten in beetjes het voordeeg toe. 



Laat een standmixer dit in 10 minuten tot een samenhangend deeg kneden. 
Voeg dan de rozijnen en pitten toe en laat dit er ook doorheen kneden. 
Kneed eventueel met de hand de rozijnen nog door het deeg, zodat ze beter verdeeld zijn. 
Doe het deeg in een kom met wat olie erin. 


Laat het deeg een half uur rijzen en vouw het deeg dan in 4x dubbel, zonder het plat te drukken. 
Vervolgens mag het nog een half uur rijzen. 


Weeg het deeg af en deel het gewicht door 12, nu weet je wat ieder deegdeel ongeveer moet wegen.
Verdeel het deeg in stukken en dek ze af tot je ze gaat vormen. 


Zet ondertussen een bakplaat met bakpapier klaar. 
Om uit te leggen hoe je de bollen moet vormen, heb ik een filmpje opgenomen. 


Maar heb ook stap voor stap foto's.

Plat drukken

Buitenkant naar binnen vouwen.

Goed aandrukken

Naad dichtknijpen

Opbollen, hoe? Bekijk dan toch even de video ;)

Leg alle bolletjes op je werkplaats, dek ze ondertussen af.
Als ze allemaal klaar zijn, bol ze dan nog 1 keer op door ze tussen je handen van onderaf te rollen. 


Verhuis de broodjes naar de bakplaat. 


Zet de bakplaat in de oven (die nog uit staat) en zet op de bodem een bak met kokend water. 
Zo rijzen ze heel mooi en zijn ze wat vochtig op het moment van bakken en daar krijg je lekkerder brood van. 
Let op de oven is nu dus nog uit!
Laat de broodjes een uur rijzen, haal dan de bak met water uit de oven en zet de oven aan op 250 graden. 
Vanaf dit moment bak je de bollen af in 16 minuten, dus niet eerst laten voor verwarmen en dan 16 minuten. 


Haal de broodjes uit de oven en bestrijk ze gelijk met wat gesmolten boter, hierdoor worden ze al wat zachter. 



De truc om ze zachter te laten zijn, zoals ze een beetje zijn vanuit de winkel en niet met een knapperig kortjes kreeg ik van mijn vriendin. Haar tip: laat de broodjes 10 minuten afkoelen en leg ze dan in een plastic zak. Ik twijfelde heel erg om dit te doen.... want dan gaat dat toch beslaan en krijg je natte broodjes. Toch probeerde ik het...En ja, de zak beslaat, maar dat vocht trekt in de broodjes en zo heb je daarna heerlijke zachte broodjes. Nooit gedacht dat dit zo simpel zou zijn! Dus bedankt lieve meid!


Het enige wat me dan nog rest... is ze te besmeren en vol liefde in de brooddozen van mijn mannen te stoppen!



4 opmerkingen:

  1. De rozijnenbollen zien er zeer lekker uit Ilse :)
    Dankjewel voor je recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er echt heel smakelijk uit, goede stap voor stap foto's. Ideaal, vooral bij brood bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ze zijn heerlijk...... ze zijn al op ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Fijn dat je zoveel foto's hebt toegevoegd. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen