22 december 2012

Gedraaid speltbrood

Het is bijna kerst. Leuk, ook leuk om dan extra aandacht aan het eten te besteden. Ik moet de week van en voor kerst veel extra werken. Super leuk, want het zijn de gezelligste tijden van het jaar, maar koken schiet er dan wel een beetje bij in.
We hebben 1e kerstdag een uitgebreide lunch. Hierbij hoort wat feestelijk brood. Al eerder maakte ik een zuurdesembrood met noten en cranberries en een brioch met een chocoladespiraal. Normaal brood is ook altijd lekker om erbij te eten en dus maakte ik een 100% speltbrood. Voor het wat feestelijke effect wilde ik het een bijzondere vorm geven en dus draaide ik het.
Dit kan je met elk brood doen, zelfs met een kant en klaar mix die je in de winkel koopt. Dus ga aan de slag en verras je gasten.


Werkwijze gedraaid brood
Als het deeg gerezen is voor de 1e keer, dan verdeel je het deeg in 2 even grote delen.
Je ieder stuk uit tot een langwerpige lap.
De lange zijde vouw je tot het midden dubbel, duw de naad goed dicht.
Dat doe je ook met de andere lange kant.
Vervolgens rol je het deeg op vanaf de lange kant, die je dus ook al gevouwen hebt.
Knijp de naad die ontstaat goed dicht.
Rol het iets uit tot je een dik lang stuk deeg hebt.
Doe dit ook met het andere stuk deeg.
Leg de punten aan 1 kant op elkaar en draai vervolgens de deegrollen over elkaar heen. 
Knijp de laatste punt weer goed dicht.
Leg hem op een bakplaat of in een ingevet broodbakblik

Laat het brood rijzen zoals in je recept staat en bak het ook af volgens het recept.

Ben benieuwd wie dit eens gaat proberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten