29 maart 2013

Cheesecake met bosvruchten

Een tijd geleden bakte ik deze mini cheesecakes, super toen, nooit gedacht dat ik een "kaastaart" lekker zou vinden. Jammmm, toen wij gastgezin waren voor de stapelmaaltijd van onze kerk, kregen we een grote groep mensen die een toetje kwam eten. Wat is er dan handiger dan een grote taart maken, waar iedereen van smult.  

Daarom wilde ik graag een cheesecake maken, deze is niet zo bekend en als voordeel hij kan makkelijk een dag van tevoren gemaakt worden. Op internet is er geen een 't zelfde recept te vinden, allemaal weer met andere hoeveelheden en ingredienten... tja wat doe je dan? Ik koos ervoor om een aantal recepten te combineren. Het is een heerlijke taart geworden en hoorde veel mmm'ss tijdens het toetje eten ;).
Voor de vruchten in de taart gebruikte ik diepvries vruchten, je kan uiteraard ook vers fruit gebruiken of ander fruit. Ik gebruikte verse roomkaas (zoals philidelpia, monchou), deze koop ik bij de Lidl voor 0.55 of die van het AH euro merk van 0.64 (monchou kost iets van 1.50-2.00). Er gaat heel veel kaas in dus dat verschil in prijs is de moeite. Ik vind een dikke bodem erg lekker en gebruikte dus wat meer koekjes dan in de meeste recepten, voel je vrij om wat minder (ongeveer de helft) te gebruiken. 
Het recept kan je gerust door de helft doen en er een taart van maken voor een springvorm van bv 20 cm. Ik gebruikte een vierkante springvorm van 24 cm, daar haal je tussen de 12-16 stukken uit (afhankelijk van hoe groot je ze snijdt).

Recept Cheesecake met bosvruchten
1 taart van 24 cm (12-16 stukken)

1 kilo verse roomkaas
1,5 pak bastongekoeken (kandijkoeken van een eigen merk kan ook)
200 + 100 gram diepvries bosvruchten
225 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
4 eieren
3 eetlepels bloem
120 gram crème fraich
150 gram roomboter


Verwarm de oven voor op 160 graden.
Bekleed de vorm met bakpapier.
Verkruimel de koekjes en vermeng ze met de gesmolten roomboter.
Verdeel het koekjes mengsel over de bodem van de vorm en druk het goed aan.
Zet de bodem een kwartier in de warme oven.
Haal hem eruit en verdeel 200 gram vruchten over de bodem.
Zet de overige vruchten op met een half zakjes vanillesuiker en 2 eetlepels water, breng dit aan de kook.
Maak de vruchten stuk met een lepel en laat het mengsel inkoken tot je een dikke saus hebt.
Doe de kaas in een beslagkom (of mixer) en mix deze met de suiker los. 
Voeg vervolgens een voor een de eieren toe, het volgende ei pas als het vorige helemaal is opgenomen.
Dan kan de bloem erbij, goed mixen zodat het helemaal is opgenomen in alle kaas.
Voeg als laatste de crème fraich toe, het geheel nog even goed doormixen.
Het is nu erg dun, schenk het kaasmengsel op de bodem en de vruchten.
Verdeel de saus met lepeltje voor lepeltje over de taart en roer het door, zodat je een soort marmer effect krijgt.
Zet de taart in het midden van de oven en bak hem in een uur gaar.
Hij is nu nog zacht in het midden.
Zet de oven uit en laat de taart met de oven afkoelen.
Als hij helemaal is afgekoeld kan hij de koelkast in tot je hem gaat eten.

Serveer met wat verse vruchten (als die er zijn) en wat slagroom.
Heerlijk als toetje of als taart!

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Hmm ook erg lekker om te maken. Wist niet dat zoiets bestond (kaas-taart) Het staat duidelijk uitgelegd, dus als ik tijd heb ga ik dit ook maar eens proberen.

    Michiel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Michiel
      Dat wist ik tot een paar maanden geleden ook niet! ;)
      Ben benieuwd wat je er van vindt!
      Groetjes

      Verwijderen