8 maart 2013

Citroentaart van Herman den Blijker


Bijna iedere zaterdag of zondagavond werk ik in een Hospice, daar hebben ze een abonnement op het AD. In het weekend staat daar een column in van Herman den Blijker. Dus iedere keer neus ik even de krant door opzoek naar een lekker recept. Zo maakte ik ook al eerder een speculaastaart die in de AD stond. Dit recept kwam ik er ook tegen. Een citroentaart, nou dat leek me wel eens wat. Herman presenteert hem als toetje, dat kan inderdaad goed, maar wij hebben hem als taart op. Echt een wintertaart omdat er nu volop citrusvruchten te verkrijgen zijn, maar op een warme zomerdag smaakt hij vast ook super!
Er gaan heel veel dooiers in, wat maakt dat je veel eiwitten over hebt, deze kan je invriezen of net als ik deze cruesli van maken, weggooien doen we natuurlijk niet. Ik gebruikte 1 dooier minder en wat minder suiker. Er gaat aardig wat suiker in, maar dat moet ook wel om het ernstig zure eraf te halen. Hij is nog steeds zuur, maar de scherpe randjes zijn er af.

Recept Citroentaart van Herman den Blijker
1 taart, ongeveer 16 stukjes, groter kan natuurlijk ook ;)
4 citroenen
150 gram basterdsuiker
2 eieren
4 dooiers
2x 75 gram boter
1 pak bastognekoeken
150 gram boter

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een bakvorm met bakpapier.
Smelt 150 gram boter.
Verkruimel de koeken en roer deze door de gesmolten boter.
Schep dit in de bakvorm en druk het goed aan met bv. een lepel.
Zet de bodem 10 minuten in de oven.
Zet hem weg tot je hem verder gaat gebruiken.
Rasp en pers de citroenen.
Doe de citroensap, -rasp, suiker, eieren, eierdooiers en 75 gram boter in een pan.
Zet deze op en breng hem al roerend/kloppend met een garde aan de kook.
Laat hem dan zachtjes 3 minuten doorkoken.
Laat ondertussen je spoelbak vollopen met koud water.
Zet daarin de pan en voeg de resterende boter toe.
Blijf kloppen, zo koelt hij zo snel mogelijk af.
Als hij redelijk is afgekoeld kan je de citroenlaag op de bodem uitsmeren met een  lepel.
Laat hem minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Lekker met wat slagroom als toetje of taart.

Eet smakelijk!

Ben benieuwd wie hem gaat maken?!
Laat je 't me weten?


2 opmerkingen:

  1. Ik laat het je weten. Het is meer een wintertaart dan een zomertaart of niet? Nou die citroenen maken het dan weer zomers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kan beide, citroenen zijn in de winter ook volop te verkrijgen. Herman schreef 't recept als toetje voor winterse dagen, maar als taart of toetje in de zomer gaat ook supergoed door z'n frisheid! Dus je kan kiesen! Ik ben benieuwd.....

      Verwijderen