11 maart 2013

No knead bread met zaden en pitten

Voor een bestelling bak ik vaak dit brood. Jammie, wat een smakelijk brood, gemaakt van volkorenmeel en vol met zaden en pitten. Het heeft net als het andere no knead bread een erg krokante korst.
Het no knead bread is erg simpel te maken, tenminste als je even 15 uur hebt ;). 14 uur daarvan hoef je helemaal niks te doen. 's Avonds voor ik ga slapen zet ik het klaar en de volgende ochtend kan ik gelijk verder.

Al eerder maakte ik volgens de no knead bread-manier een volkoren broodeen rozijnenbrood en dit Italiaanse brood. Ik ben er dol op, vooral door de korst en de smaak die extra lekker is door het lange rijzen.

Dit is mijn recept:

Recept No Knead bread met zaden en pitten
1 brood

234 gram volkorenmeel
234 gram tarwebloem
370 gram water
8 gram zout
2 gram gist
30 gram zonnebloempitten
30 gram pompoenpitten
30 gram gebroken lijnzaad
10 gram sesamzaad
10 maanzaad

Voor een uitgebreide werkbeschrijving incl. foto's, kijk dan hier.
De basis uitleg is simpel.
Doe alle ingredienten in een beslagkom en roer ze goed door elkaar.
Het lijkt wel stopverf op dit moment, maar dat komt helemaal goed.
Zet de kom afgedekt voor minimaal 12 en maximaal 16 uur weg. (aanrecht is oke)
Zet na de 1e rijs een vergiet of kom klaar met daarin een theedoek, waar je een laag bloem in doet. 
Met bebloemde handen haal je het deeg uit de kom en vouw je het een paar keer dubbel en vorm je een strakke bal.
Op dit moment is het heel erg plakkerig, maar ook dat komt helemaal goed.
Leg de deegbal in het vergiet.
Zet deze afgedekt nog 2 uur weg.
Verwarm de oven voor op 250 graden met daarin een braadpan of glazen schaal met deksel die tegen zulke hoge tempraturen is bestand.
Na de 2 uur neem je de pan of schaal uit de oven en daarin leg je de deegbal.
Pas op je handen, het is loeiheet nu!
Zet de pan of schaal met de deksel erop in de oven voor 30 minuten.
Haal dan de deksel eraf en verlaag de temperatuur naar 230 graden en bak nog 20 minuten af.
Stort het deeg op een rooster en laat het afkoelen voor je het gaat snijden.

Eet smakelijk!

12 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Het is echt heerlijk brood! Moet je echt eens proberen!

      Verwijderen
  2. Vandaag voor het eerst gebakken: heerlijk brood! Het zou nog iets luchtiger mogen, maar dat is een kwestie van experimenteren, denk ik. Ik vind het nu al erg lekker: knapperig-taaie korst, veerkrachtig kruim; precies zoals ik mijn brood graag eet. Dit wordt een succesnummer, dank voor je recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi elfje
      Lekker he ;)
      Ik vind het ook nog steeds erg genieten.Een collega van me besteld er iedere week 2...
      Een brood compleet van tarwebloem en zonder toevoegingen van zaden en pitten is een stuk luchtiger, maar tegelijk ook ongezonder... Maar geen idee wat je wilt met het brood en op welke basis je keuzes maakt. Ik maak ook wel eens een witte voor in het weekend.
      Succes met het experimenteren

      Verwijderen
    2. Hoi Ilse,
      Ik eet mijn brood het liefst zo gezond mogelijk ;-). Maar mijn ervaringen met zelfgebakken brood volledig van volkorenmeel zijn niet zo geweldig. Misschien lukt het met deze methode beter.
      Ik ga gewoon lekker van alles uitproberen; mislukken kan bijna niet, volgens mij, al zal het ene brood beter worden dan het andere.
      Heb jij wel eens geëxperimenteerd met een langere 2e rijs? Sommige Engelse sites hebben het daarover.
      En heb je het ook wel eens gewoon op een bakplaat gebakken? Ik ben niet zo'n fan van gloeiend hete pannen. Maar vermoedelijk wordt dan de korst niet zo lekker knapperig.
      Nou ja, ik ben al zo blij dat er eindelijk eens een fatsoenlijk brood uit mijn oven komt! ;-)

      Verwijderen
  3. Wat ziet dit brood er lekker uit zeg en wat een leuke manier van broodbakken is dit. Als ik een kleiner brood wil maken, de helft van wat het recept aangeeft, moet ik het brood dan ook korter bakken of maakt dat niets uit? Omdat de braadpan te groot zal zijn voor zo'n klein brood is mijn idee om een kleine springvorm in de braadpan te leggen zodat het brood niet al te plat wordt. Ik zit alleen een beetje met de baktijd, of ik die moet aanpassen.

    Groetjes van Lisa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan hem ook bakken in een kleinere glazen ovenschaal met deksel, zo'n pyrex schaal bv. Niet alle anti aanbaklagen kunnen namelijk tegen zo'n hoge temperatuur.
      Tja die baktijd... Lastig....kwestie van proberen... Halveren van de tijd lijkt me te kort, maar dezelfde tijd te lang... Dus ergens daartussen in...
      Je kan ty ook goed invriezen hoor... Dus misschien is een hele bakken ook nog een idee...
      Succes ermee en laat maar weten wat de beste tijd is.

      Verwijderen
  4. Een pyrex schaal heb ik, ga dat proberen! Ben benieuwd! Groetjes van Liza

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Sinds 'n paar weken ben ik ook aan het experimenteren met brood bakken maar het lukt me nog steeds niet helaas. De gist die je bij het recept aangeeft is dat droge of verse gist? Ik gebruik droge maar kan niet in grammen exact wegen, is dat ongeveer 'n theelepeltje?
    Mijn oven geeft wel aan dat hij 250 is maar dat haalt hij niet. Heb met 'n los metertje erin gekeken en dan haalt hij hooguit 220/225 gr. Maakt dat iets uit of is het dan gewoon 'n kwestie van langer bakken?
    Daarnaast is de korst kei en keihard. Heb al ergens gelezen dat 'n schaaltje water in de oven zou helpen....maar bij mij dus niet en breek echt m'n tanden erop.

    Van de week 'n brood van boekweitmeel gebakken, ik kende het alleen van mijn ouders die het gebruikten voor balkenbrij maar je kunt er dus ook brood van bakken.....maar ik niet :). Het brood was helemaal niet gerezen en zag eruit als balkenbrij en ook weer keiharde korst ondanks het water. Heb het geproefd ondanks dat het er niet uitzag en het lag als 'n baksteen dus rechtstreeks in de kliko.
    Probleem is ook dat ik steeds met ander meel iets probeer (in de hoop dat het dan wel lukt) en er nog steeds niet uit ben 'n goed basisbrood te bakken. Ik heb de hoop dat het met ander meel wel iets wordt maar niet dus :).
    Ik word 'n beetje moedeloos maar blijf het proberen.....het zal me 'n keer lukken :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Fleur wat leuk dat je aan het experimenteren bent. Probeer je steeds dit recept of gebruik je ook andere recepten? Nauwkeurig wegen is bij broodbakken erg belangrijk, dus dat zou ik wel proberen te regelen. Alle gist die in mijn recepten wordt vermeld is gedroogde gist. Is je gist al erg oud? Of bewaar je het buiten de koelkast? Dat zou een oorzaak kunnen zijn van de verminderde werking. De temperatuur is wel balangrijk voor de garing van het brood. De korst van dit brood is erg hard, dat klopt wel, maar zo hard als jij beschrijft is niet de bedoeling. Als je water in de oven zet, zorgt het naar mijn weten juist voor nog een extra hardere korst.
      Ik ben niet bekend met het bakken van een brood compleet van boekweitmeel.. Ik kan me voorstellen dat je het zou kunnen combineren met een ander meel of bloemsoort...
      Bovenstaand recept bak ik geregeld en heb ik geen problemen mee en lukt eigenlijk altijd... Succes met je zoektocht.

      Groeten Ilse

      Verwijderen
  6. Hallo Ilse,

    Nee mijn gist is niet oud maar had geen idee dat ik het in de koelkast moest bewaren.
    Jouw recept heb ik nog niet geprobeerd want heb je site net pas ontdekt. Maar ik ga het proberen en wie weet lukt het me.
    Dank je voor je reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. als de krst te hard is volgende keer gelijk uit de oven instrijken met gesmolten boter

    BeantwoordenVerwijderen