5 juli 2013

Aardbeienvlaai met banketbakkersroom


Vlaaien bakken, ik vind het geweldig. Heb ondertussen al meerder varianten gemaakt. Dit keer een aardbeienvlaai met banketbakkersroom. Heerlijk en nog redelijk gezond.

Recept Aardbeienvlaai met banketbakkersroom
1 taart van 22 of 24 cm doorsnee

Bodem:
150 gram bloem
3 gram gist
60 gram lauwe melk
10 gram suiker
1 gram zout
15 gram boter
1/2 ei

Vulling:
250 ml melk
50 gram suiker
zakje vanillesuiker
2 ei-dooiers
1 eetlepel bloem
500 gram aardbeien'
slagroom



Voor de bodem kneed je in 10-15 minuten met de hand of een kneedmachine een deeg van alle ingredienten.
Doe het deeg in een kom die licht ingevet is en laat het deeg een uur rijzen.

Maak ondertussen de banketbakkersroom.
Breng de helft van de melk met de suiker en vanille suiker aan de kook.
De andere helft van de melk meng je met de 2 dooiers en de eetlepel bloem.
Roer het eimengsel door de kokende melk.
Laat dit al roerend 2 minuten doorkoken.
Zet de room weg tot je het weer gebruikt.

Vet een springvorm of andere vorm in van 22 of 24 cm in.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Rol het deeg heel dun (ongeveer 3mm) uit.
Leg dit losjes in de vorm en maak een opstaand randje.
Het overtollige deeg snijd je weg (dit kan je gebruiken om een kleine vlaai te maken of je kunt het invriezen voor de volgende keer).
Laat het deeg 10 minuten rusten en prik dan met een vork gaatjes in de bodem.
Verdeel de room over de bodem (deze bak je dus mee).
Bak de taart in 20-25 minuten goudbruin.


Haal de bodem uit de oven en laat hem afkoelen.
Als hij volledig is afgekoeld maak je de aardbeien schoon en verdeel je deze over de vlaai.
Garneer met wat slagroom en smullen maar!

Eet smakelijk!


9 opmerkingen:

  1. Lekker zoet, of niet? Het lijkt me erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij is echt heel erg lekker. Wel zoet maar niet heel erg. De room is niet een hele dikke laag en aardbeien...tja die zijn altijd lekker ;)

      Verwijderen
  2. Mmmm! Ik krijg altijd meteen trek als ik de recepten op je blog lees, en zou dan het liefst zo de keuken in duiken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekkerrr!!! Kun je deze vlaai ook invriezen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het nog niet geprobeerd bij deze. De andere vlaaien die ik wel eens heb gemaakt, konden goed ingevroren worden... Proberen is weten denk ik ;)

      Verwijderen
  4. Bedankt voor je snelle reactie!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een vraagje, wat is het verschil in smaak als je de banketbakkersroom mee bakt of die na het bakken er pas op doet, ik zie veel recepten en de een doet het meebakken en de ander weer niet, ik twijfel nu wat lekkerder zal zijn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. het wordt wat steviger als je het meebakt... als je het niet meebakt is het dus zachter en smeuiger...beide lekker, maar wel verschillend
      groetjes ilse

      Verwijderen