1 juli 2013

Courgette-lasagne

Ik volg meerdere blogs die over koken en eten gaan. Ik kwam op meerdere blogs het recept tegen van wat ik ook heb gemaakt! Een lasagne met plakken van courgette ipv lasagnebladen. Voor mensen die liever geen koolhydraten willen eten of gewoon als je wat anders wilt proberen. Omdat ik hem toch weer net iets anders maak dan die anderen... plaats ik ook mijn recept.
Het recept voor lasagne kwam ik ook tegen bij Smakelijck, die heeft een vegatarische variant gemaakt. Hij staat ook bij Gezond leven van Jacoline, gemaakt met aubergine's, maar er staat ook vermeld dat het met courgette kan. Als laatste kwam ik hem deze week tegen bij MiCook, zij maakt de lasagne met gerookte kip... erg interessant om ook eens te proberen.


Recept Courgette-lasagne
2 personen

1 courgette
1 ui
1 teentje knoflook
1 paprika
1 kleine prei
150 gram champignons 
2 stengels bleekselderij
250 gram rundergehakt 
1 blik tomaten op sap
1 pak/blik gezeefde tomaten
Peper en zout
1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
Scheut rode wijn
Geraspte kaas
Halve bol mozzarella 

Snij de ui, paprika, prei, champignons en bleekselderij in stukjes.
Rul het gehakt in een scheutje olijfolie gaar. 
Voeg dan de ui en een geperst teentje knoflook toe. 
Bak dit even mee, voeg dan de champignons toe. 
Als de champignons gaar zijn, voeg dan de paprika toe. 
Als dit alles goed gaar is blus je het af met een flinke scheut rode wijn.
Draai het gas laag en voeg de tomaten op sap, de gezeefde tomaten, de bleekselderij toe en warm het goed door.
Maal er verse peper en zout boven en voeg de kruiden toe. 
Laat dit minimaal een uur pruttelen, het liefst 2 uur.
Als je de saus staat te pruttelen, snijd je de courgette in hele dunne plakken (evt met een kaasschaaf doen).
Leg deze op een stuk keukenrol en bestrooi ze met wat zout.
Laat dit zo een half uur staan. (dit trekt het vocht uit de courgette)
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Gril de courgette plakken in een hete grilpan, aan beide zijden zodat er bruine strepen op zitten.
Bouw als de saus klaar is, de lasagne op.
Eerst een laag saus, dan een laag courgette, weer saus, enz...
Snijd de mozzarella in kleine stukjes en verdeel deze samen met de geraspte kaas over de lasagne.
Bak de lasagne in een half uur gaar in de oven.
Lekker met wat salade.

Eet smakelijk!
voor Gok oranje

4 opmerkingen:

  1. Dit recept leek me heel lekker. Dus mijn sausje staat te pruttelen. Ben benieuwd! Had de champignos vergeten maar had nog wortel dus zit die er bij in. En ik ga de gerookte kip toevoegen.

    Groeten suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En het was lekker joh! Was gelukkig wat over om mee te nemen naar werk voor vanavond!

    Groetjes suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk Suzanne dat 't zo lekker was en wij zijn hier inderdaad ook altijd erguggggg blij met restjes. Hans krijgt deze vaak mee naar z'n werk voor z'n lunch... Soms eet hij de avond tevoren zelfs iets minder :)

      Verwijderen
  3. Heerlijk recept om je groentela wat leger te maken. Mijn favoriete restjesdag-recept dus!

    BeantwoordenVerwijderen