22 augustus 2013

Citroenmelisse-siroop

Al een tijdje stond er op m'n verlanglijstje zelf siroop maken. Ik wilde graag iets maken zonder e-nummers. Ik schrok wel van de hoeveelheid suiker, maar dat zorgt voor de conservering. Ik heb aangehouden 1 kilo suiker op 1 liter sap, daarbij heb ik nog 25 gram citroenzuur gebruikt. Dit zorg ook voor een langere bewaartijd.
Ik heb beugelflessen gebruikt die ik eerst heb uitgekookt, je kan ze ook 5 minuten op 150 graden verwarmen. Ondertussen heb ik aardig wat zelfgemaakte siroop staan.
De verhouding van de siroop is ongeveer 1:7. Dus van 1 liter siroop maak je 7 liter sap. Dit zal ook aan je persoonlijke smaak liggen.... 

Het recept wat ik vandaag blog is afkomstig van Maaike. Maaike heeft zelf een erg leuke webshop of moet ik eerder zeggen een lekkere webshop? Ze bakt al jaren vol liefde en passie cupcakes, sinds een paar maanden kan je ze online bestellen en ze zien er werkelijkwaar geweldig uit! Neem snel een kijkje op haar site! 



Hier het eerste recept... van een heerlijke zomerse dorstlessende siroop...vele zullen nog volgen...

Recept Citroenmelisse-siroop
bijna 1,5 liter

50 gram citroenmelisse
1 liter water
1 kilo suiker
25 gram citroenzuur (kan je kopen bij de toko) of het sap van 2 of 3 limoenen/citroenen

Ik plukte de citroenmelisse uit mijn tuin en gebruikte alleen de blaadjes.
Breng een liter water aan de kook en doe dit samen met de blaadjes in een pan.
Zet dit een nachtje weg.



Kook de flessen 5 minuten uit of zet ze 5 minuten in een oven van 150 graden.


Na een nacht zeef je het door het door een schone theedoek te gieten (uiteraard wel opvangen).

Terwijl dit uitlekt, los je de citroenzuur op in een kopje heet water en laat je het afkoelen.
Druk het laatste sap uit de melisse en knijp de doek ook goed uit.


Breng het sap aan de kook en voeg de suiker toe.
Goed blijven roeren tot alle suiker is opgelost.
Doe dan het citroenzuur erbij of het sap van de limoenen/citroenen.

Neem een schone fles. Het is nu belangrijk om schoon en netjes te werken. Gebruik een trechter. Zorg dat je niet op de randen of op de beugel morst. De kleinste restjes/vuiltjes zijn later een doorgang voor andere bacteriën.

Vul de fles met een trechter en sluit de beugel direct. 
Ik zette ze op een koude natte doek, zodat de flessen wat sneller afkoelen.
Labeltje er omheen en klaar!




5 opmerkingen:

  1. Ben wel benieuwd naar het recept van de aardbei-siroop :) Groetjes Jennifer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben heel benieuwd, leuk!

    Is het ook mogelijk om ipv suiker een suiker-vervanger te gebruiken?
    Bijv. Stevia of Sukrin?
    Ik probeer namelijk een beetje van de suiker af te komen.

    Groetjes Jennifer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Suiker zorgt ook voor de conservering, geen idee hoe dat zit met stevia. In zo snel ook niet iets vinden op Google, misschien zelf nog even uitgebreider zoeken? Het is al minder suiker dan in de meeste recepten. En het Ltd natuurlijk wel verdund, je krijgt per glas niet heel veel binnen... Maar dat is een keuze die ieder voor zich moet maken. Misschien kan je zoeken naar zelf diksap maken?
      Succes en ben benieuwd wat je op je zoektocht vind!

      Verwijderen
  3. Hoi dit ga ik zeker een keer proberen

    BeantwoordenVerwijderen