20 augustus 2013

Handzeep maken

Al een tijdje geleden plaatste Jacoline op haar blog een blog
Dat leek me wel wat en ik zocht er verder op internet naar.
Overal kwam ik tegen dat je het moest maken met Marseille zeep, dat zocht ik op bij de Tuinen en vond het nog erg prijzig voor een experiment.
Dus ik vergat het, tot ik van de week een ander blog bericht las, waar ze het maakte van Sunlight zeep. Nog nooit van gehoord, dus ik gevraagd waar dat te koop is, nog voor ik antwoord kreeg kwam ik het al tegen bij de Plus.
Een duopak (2x150gram) kost daar €1,50. Daar kon ik me geen buil aan vallen, dus meegenomen.
Toen nog op zoek naar Glycerine, dit verzorgt je handen en maakt ze wat zachter. Die vond ik bij de apotheek en een flesje kost voor 120 ml €2,40 (gelukkig maar 1 eetlepel van nodig).

Nu ik alles in huis had, gelijk geprobeerd...

"Recept Handzeep"
1 liter

40 gram Sunlight of Marseille zeep
1 liter water
1 eetlepel Glycerine
evt 1 theelepeltje etherische olie (gebruikte ik niet)

Rasp de zeep.
Zet een pan water op me 1 liter water en breng deze aan de kook.
Voeg dan de zeep en de Glycerine toe.
Roer goed zodat ze zeep oplost.
Het is een slijmerige massa.
Als alle zeep is opgelost, draai je het gas uit en laat je de pan tot de volgende ochtend staan


De volgende ochtend is het dik en stevig geworden.
Maak het fijn en zacht met de staafmixer.


Je hebt nu een zachte vloeibare handzeep!


Ik wilde dit graag proberen omdat er bij ons thuis heel veel zeep doorheen gaat.
Een navul verpakking handzeep vind ik best prijzig en nu heb ik voor heel weinig zelfgemaakte handzeep. Ik bewaarde een oude navulflacon en deed daar de handzeep in.

Op m'n verlanglijstje staat nu als volgende wasmiddel, shampoo, douchgel en diverse soorten schoonmaakmiddel maken... dus hou het in de gaten voor nieuwe tips!

Gaat er bij jullie ook zo veel handzeep door?
Maken jullie het wel eens zelf?
Ga je het nu misschien doen?



23 opmerkingen:

  1. Hier valt het wel mee met de hoeveelheid zeep e.d. die we gebruiken. De meiden hebben wel allebei een erg gevoelige huid en snel last van berg als ik gewone babyshampoo gebruik. Nu dus over op zo natuurlijk mogelijk, hebben nu Zarqua: prijzig, maar heel fijn spul! Stukken zeep maken staat nog wel een keer op m'n lijstje, gewoon omdat het me leuk lijkt om eens te doen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. gebruik onderstaand recept al heel erg lang en bevalt goed.
    Heb je een aluminium trommel in je machine dan kun je dit niet gebruiken.
    Tip gebruik een magneetje om je trommel te testen, bij alu blijft ie niet Receptuur voor 2,5 liter zelfgemaakt wasmiddel
    • 30 gram Sunlightzeep (gewoon te koop in de supermarkt)
    • 10 gr ossengalzeep
    • 40 gram huishoudsoda
    • Een scheutje schoonmaakazijn
    • 2,5 liter water
    Pak een rasp en rasp de Sunlightzeep en ossengalzeep in een steelpan. Voeg hier een halve liter koud water aan toe. Verhit dit al roerende tot het zeep is opgelost in het water en voeg hierna de soda toe.
    Giet het mengsel in een emmer en voeg 2 liter heet water toe. Roer het nog even door en laat het een nachtje staan. De volgende dag is het een harde, glibberige massa geworden en kun je het overscheppen in plastic bakken.
    Of je doet het direct in bakken. Doseren in een wasbol direct in de machine.
    hangen.
    Als wasverzachter een scheutje azijn.
    Hier kan het allergoedkoopste wasmiddel en wasverzachter niet tegenop.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Ella voor 't recept!
      Heb ondertussen al een tijdje ook wasmiddel van eigen maak in gebruik en dat bevalt best!
      Zo ook wasverzachter bevalt goed!
      Heb alleen door de vakantie nog niet voldoende tijd gehad om erover t bloggen maar dat komt wel weer!
      Ik heb me wel verbaasd over hoeveel je kan bezuinigen door zulke dingen zelf te maken en het is zo simpel! Dat kan iedereen...
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  3. bedankt voor het recept,ik heb ze gister gemaakt en heb ze juist in de flesjes gedaan ook geprobeert en ik ben heel tevreden, ik heb er olie van citroen bijgedaan ik dacht dat ik er teveel had in gedaan want het reukt nog al veel maar als je je handen wast valt het best mee, voor herhaaling vatbaar
    groetjes els

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor het recept, ik heb de vloeibare zeep gisteren gemaakt. Ik ga de luchtverfrisser en doekjes ook maken, ik heb etherische oliën besteld. (leuk de link naar de site ik ga er meer van maken, schoonmaakmiddel enzo). Ik heb gister ook (harde) olijfolie zeep gemaakt, dat moet 6 weken rijpen. Daar kun je ook je haren mee wassen, ik ben benieuwd. Mn zusje heeft je recept voor wasmiddel gebruikt en het bevalt goed. Dat ga ik ook maken als het op is.. dat duurt alleen nog wel even.. Ik vind het leuk om het zelf te maken, het kost je niet eens heel veel tijd, het is goedkoper en zonder zooi. Deo maak ik ook zelf en tandpasta staat op in de planning ;). Het wecken van cake vond ik leuk om te lezen, nog nooit gehoord/ gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo ik ben erg benieuwd of je de shampoo al hebt geprobeerd te maken en zo ja wat het recept daar van is.. Mvg

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo. Ook mij leek het leuk om zelf vloeibare zeep te maken. Ik las op internet het volgende recept.
    100 gram zeep (geen dove of cremige zeep)
    1 liter water
    1 eetlepel glycerine

    De zeep raspen en in een pan doen. Het water erbij gieten en de glycerine. Dan alles op de kookplaat totdat de zeep gesmolten is. Daarna deksel op de pan en van de kookplaat halen. Nacht laten afkoelen. De volgende morgen zie je dat het een vaste substantie geworden is. Mix alles met de staafmixer zodat het vloeibaar wordt. Daarna in zeepdispenders gieten.
    Dit heb ik gedaan en ik was er best trots op. Echter, toen ik na een tijd weer mijn handen wilde wassen, merkte ik dat de zeep slijmerig was. Heeft iemand een idee hoe ik dat wegkrijg zodat de handzeep weer mooi wordt? Ik kom nu op dit forum en zie ook dat er in het recept maar 40 gram zeep gebruikt wordt. Ik weet nu niet wat juist is, maar misschien kan iemand mij vertellen waarom mijn zeep slijmerig is geworden??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt dat hij slijmerig is, heeft een andere structuur dan reguliere handzeep. Ik vind 't niet zo erg, is een kwestie van wennen. En zoals 't recept hierboven van m'n blog gebruiken altijd en ben tevreden!
      Succes ermee

      Verwijderen
    2. Mijn zeep heb ik in een zeepdispenser en als ik pomp, hangen er slierten slijm aan de flacon. Ik vind het ook niet zo lekker handenwassen als het zo slijmerig is. Jammer, dat niemand een oplossing weet.

      Verwijderen
  7. Voor de slijmerigheid kun je deels verminderen door een theelepel zout in je recept doen. Evt meer. Moet je maar uitproberen. Zout moet gelijktijdig verwarmt worden tijdens het zeep smelten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh dat is wel een goede tip om eens uit te proberen en is verder ook niet schadelijk voor het eind resultaat. Al heb ik er zelf niet zo'n last van.
      Bedankt Anja!

      Verwijderen
  8. Het kan nog eenvoudiger: 1 liter water en 30g sunlight geraspt! De textuur is ook slijmig, dus misschien ook zout toevoegen, dat ga ik volgende keer proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb nu handzeep met dit recept gemaakt, maar inplaats van geurende olie erbij te doen, heb ik eerst een liter water laten koken, daar thee van gezet zonder theeblaadjes maar met alleen maar gedroogde citroenschilletjes en even goed laten trekken. Het water wordt dan prachtig geel. De citroenschilletjes droog ik altijd zelf op een schoteltje op de verwarming. Maar je kunt natuurlijk ook thee trekken van lavendelbloemetjes of iets anders wat je lekker vindt ruiken.
    Met dat liter geurende citroenschilletjesthee heb ik toen verder de handzeep gemaakt. En iedereen gebruikt wel eens een citroentje, dus voordat je 'm perst gewoon eerst even met de fijnschiller schillen.
    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb Marseillezeep bij de Tuinen gekocht en 20 gram geschaafd en verhit met 1 liter water.
    Na een nacht afkoelen was het nog steeds zo dun als water. Daarna hetzelfde gedaan met 40 gram Marseillezeep.
    Een nacht later was het nog steeds waterdun.
    Ik vraag me af hoe het komt dat het niet dikker wordt.
    Heeft iemand een idee wat ik anders kan doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hier hetzelfde probleem: 40gr marseillezeep en ook waterdunne zeep. Ik heb er ook een klein beetje glycerine ingedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dat marseille zeep dunner blijft dan sunlight zeep heeft voornamelijk te maken met de vetten die gebruikt zijn om de zeep te maken. Marseille zeep wordt gemaakt van plantaardige vloeibare vetten en Sunlight van voornamelijk dierlijke vetten en wat kokosvet. De zeep van verzadigde (harde) vetten geeft na oplossing en afkoeling een gelatine-achtige structuur.
    Verder is de hardheid van het water ook van invloed -- harder water heeft meer zeep nodig.

    -marina

    BeantwoordenVerwijderen
  13. waarom mag je het vloeibare zeepmiddel van sunlite zeep niet gebruiken in een wasmaschine met alumimium trommel, en geld dat alleen voor de sunlite zeep of geld dat voor alle soorten zeep?

    Ik merk ook dat de vlekken niet echt uit de kleding en handdoeken verdwijnen. Weet iemand hoe dat komt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet meer waarom dat precies is, zou ik even moeten opzoeken. Marseille zeep kan je wel gewoon in de wasmachine gebruiken.
      Voor vlekken zou je een extra lepel soda toe kunnen voegen, let daarmee wel op bij donkerder textiel aangezien soda ook enigzins blekend werkt.
      Succes ermee
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  14. Vloeibare zeep gemaakt van aleppo zeep met sinaasappelgeur. 100 gram zeep, 1 liter water en 1 eetlepel glycerine. Alles laten smelten en een nachtje laten staan..
    De zeep blijft waterdun...
    Moet ik hem weggooien of kan ik er nog iets aan toevoegen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou nog even wachten, bij mij duurde het wel 48 uur voordat het een beetje normale dikte had, stond op het punt van weggooien maar toen ik het weer probeerde had het wel een normale structuur!

      Verwijderen
  15. Heb de zeep volgens je instructies gemaakt. Vind het wel erg wennen hoor. Voelt stroef aan en schuimt nauwelijks. Had ook zout toegevoegd en de zeep is niet slijmerig geworden. Weet nog niet of ik het nogmaals maak. Groet, Marjan

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoi Ilse, ik maak de handzeep regelmatig. Alleen wordt de zeep klonterig na een tijdje en komt hierdoor het zeeppompje niet meer uit. Heb jij, of iemand anders, daar een oplossing voor? Nu pruts ik het eruit en doe het even in de staafmixer. Maar een simpele oplossing zou welkom zijn!
    Hartelijke groet Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Bedankt voor dit recept! Ik maak nu altijd ons eigen handzeep. Het enige nadeel vind ik dat het na een tijdje klontert in het zeeppompje en er daardoor niet meer uit gaat. Mocht je daar nog tips voor hebben dan hoor ik dat graag.
    Schudden werkt niet zo goed. Nu haal ik het eruit om het met de staafmixer vloeibaar te maken en vervolgens weer terug te gieten.
    Hartelijke groet Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen