Mag ik even wat opbiechten?
Ik kon geen rode kool klaar maken...
Ja ik weet het, het is ernstig...
In het begin van ons trouwen, heb ik eens een verse kool geprobeerd..
Dit belande in de prullenbak,
Daarna maar eens pot...
ook die belande in de prullenbak.
Toen nog maar eens uit vriezer...
en je raad 't al ook die belande in de prullenbak.
Vanaf die tijd heb ik gewoon 'besloten' dat ik blijkbaar rode kool niet kon klaar maken.
Tot er op de grote moestuin van mijn schoonouder veel, heel veel rode kolen stonden (die op moesten), ik er achter kwam dat je rode kool kan wecken en een lieve vriendin die zei... Natuurlijk kan jij wel rode kool klaar maken, toen vervolgens de kinderen gek keken bij het woord rode kool....besloot ik gelijk rode kool te maken.
Ik vroeg m'n vriendin om haar succes recept, hoorde nog een paar mensen uit over hun recepten en ik moest toegeven, 't leek niet al te ingewikkeld.
Manlief haalde een enorme rode kool.
Ik 'slachte' 't apparaat
en sneed hem met m'n snijmachine in hele dunnen plakken
Dat alles ging met de juiste aanbevolen ingredienten in een pan
dat pruttelde ruim een uur en toen keken de kinders en ik eens in de pan...
Onze jongste riep gelijk: Jakkes dat lust ik niet, de oudste keek ook niet blij... en ik kreeg ook een flashback naar rode kool in een prullenbak.
Maar ik zette stug door, zette het gas uit.
Liet het een nachtje staan, zou het lekkerder van worden.
De volgende dag roerde ik er appelmoes door, dat leek me lekkerder dan alleen de appeltjes en hoopte zo m'n jongens te overtuigen.
Ik schilde er wat aardappeltjes bij en m'n moeder draaide en braadde tijdens het oppassen een balletje gehakt voor me (bedankt mam)
en dit lag er op ons bord...
en toen...
...namen we een hap...
en belande het niet in de prullenbak!
We vonden het lekker en zelfs de jongste zei:
Lekker mam...
Nou vraag ik me alleen nog af...
Heb ik nou al die jaren geen rode kool gegeten...terwijl het zo lekker kan zijn?
Tja dat zullen we nooit weten!
Ben wel erg blij met deze uitbreiding in de herfst/wintergroente.
Het recept hoe ik het gemaakt heb?
Dat kan ik je niet geven.
Het recept heb ik deels gekregen van Jacoline van Gezond leven van Jacoline.
Ze zal zelf dit recept waarschijnlijk deze herfst nog wel plaatsen.
Dan zal ik de link vermelden en verklappen wat ik toch stiekem anders deed ;)
Update 10/12/2013
Ondertussen staat bij Jacoline haar recept online voor de rode kool,
hier is haar recept.
Ik koos ervoor om er ook nog een laurierblaadje bij te doen, wat jenever bessen, stukje ontbijtkoek en een handje rijst...
Vraag me niet waarom allemaal maar het smaakte heerlijk en dus ga ik ivm bovenstaand verhaal vooral niet meer anders doen ;)
Wat zijn jullie favoriete herfstgroente?
Hoe maak jij rode kool klaar?
Hier eten we de rode kool altijd als stamppotje, met appeltjes erdoor. Makkelijk en lekker. Toen ik jaren geleden op m'n werk voor het eerst rode kool moest klaarmaken stond er alleen een potje klaar. Moest ik eerst eens aan m'n collega vragen wat ik daar mee moest, uit een potje ipv vers: ik had geen idee hoe dat moest :-)
BeantwoordenVerwijderenRode kool fijn snijden, zure appels in stukjes erdoor én een handvol rozijnen. Daarnaast zout, peper, jeneverbessen (3-4) en eventueel een laurierblad. Ongeveer een 45 minuten koken en dan aan tafel. Kan goed ingevroren worden.
BeantwoordenVerwijderenSmakelijk eten.
Zelf kan ik ook geen rode kool koken, het stond lang op en werd nooit gaar. Ik ben dan ook heel blij met de diepvriesrode kool die je kan kopen, kan ik het toch eten. ;-).
BeantwoordenVerwijderen