17 januari 2014

Cake wecken

Ja je leest de titel goed....
Cake wecken...
Kan dat?
Ja zeker!
Is dat geen onzin?
Nee zeker niet..
'T gebeurd hier nog wel eens dat we visite hebben of dat ik in het weekend niet genoeg tijd heb gehad om te bakken. Je kan natuurlijk een cake bakken en invriezen, maar
ik heb een beste vriezer maar die ruimte is beperkt en gebruik ik liever voor andere zaken.
En daarbij komt een bevroren cake is niet lekker bij de koffie :)
Een cake die uit de weck komt maak je open en kan je gelijk eten

en eerlijk is eerlijk...
wilde het ook gewoon proberen omdat het kan :D

Het is best wat werk, maar ja dan heb je ook wat!
Ik geef geen recept voor de cake zelf,
het maakt namelijk niet uit wat voor cakebeslag je maakt...
Je kan van alles proberen. 
Ik maakte gelijk 6 potten klaar met daarin beslag voor 2 cake's.
1 is er met chocolade stukjes en de andere met appeltjes.
Recepten nodig? Klik op de volgende links voor 2 recepten

Recept Cake wecken
1 cake in 3 weckpotten van 0,75 L.

cakebeslag voor 1 cake
boter
paneermeel
3 gesteriliseerde weckpotten

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet de weckpotten in tot 1 cm onder de rand en probeer de rand niet te raken.
Strooi wat paneermeel in de weckpot.


Maak je favoriete cakebeslag klaar.
En verdeel dit over de 3 ingevette potten, zorg ook nu weer dat je de randen niet raakt.


Bak de cake in 60-70 minuten in de hete oven.
Check of de cake gaar is door er een sateprikker in te steken en deze moet er droog uitkomen.



Laat de cake iets afkoelen.
Is de cake boven de rand gerezen, snijd wat er bovenuit steekt er dan af. (Was bij mij niet het geval, omdat ik wat grotere pot gebruikt heb. Als je een weckpot gebruikt van 0,5 L. zal je dit waarschijnlijk wel hebben)


Zorg er voor dat de deksel nog goed schoon zijn en kook de rubber ringen 5 minuutjes uit met wat azijn.
Maak met de deksels en de rubberen ringen de potten dicht.


Tja...
en nu ging het een beetje mis bij mij...
Ik wilde de cake tegelijk met iets anders wecken en zette de cake bovenop de soep die toch even lang en heet moest...
en toen begon de ellende... ze draaide om en kwamen op de kop te liggen in het water...
ohhhhh HHHHEEELLLP... wat nu, wij geprobeerde de erg warme potten in het erg warme water te draaien, maar ze bleven omkiepen...
Op een gegeven moment maar gelaten, omdat het niet lukte...
Later leerde ik dat je cake alleen moet wecken en maar 1 hoog mag stapelen. Omdat ze anders gaan drijven door de opwaartse waterdruk ahhh was dat gebeurd ;)
Maar goed op een gegeven moment hebben we 't oververhit en flink geïrriteerd maar opgegeven en ze maar op z'n kop in de ketel laten zitten...
en bedacht dat het een weekend werd van veel cake eten...
maar toen de ketel klaar was...
bleek de cake toch te zijn geweckt...
dus geen idee hoe dat is gebeurd, maar wel fijn!!


Maar goed terug naar het recept.
Zet de weckpotten 1!!! hoog in de weckketel en vul hem tot de potten voor 2/3 onder water staan. Mochten ze toch gaan drijven of draaien... geen paniek zelfs op z'n kop kan 't goed gaan, maar leg op de potten een zwaar deksel (van bv de braadpan) of een zware steen, zodat deze de potten op z'n plek houdt.
Weck de cake op 100 graden in 30 minuten.

Ik heb helaas geen foto kunnen nemen van het eindresultaat. 
En de smaak?? Heerlijk een echte verse cake! En altijd handig om te hebben staan!

Wie durft dit weck-avontuur aan??
Ben benieuwd....


6 opmerkingen:

  1. Nog nooit van gehoord! Als ik ooit van deze potten heb ga ik dit zeker doen! Ik heb even bij het recept voor de stroopwafelcake gekeken, en die ga ik binnenkort ook maken, lijkt me heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ter info:

    Can I can bread or cake in a jar?
    These products are not recommended for canning; choose recipes that you can freeze. In fact, most of these products are not really "canned." The directions call for baking in the jar and then closing with a canning lid. Many recipes for quick breads and cakes are low-acid and have the potential for supporting the growth of a bacteria like Clostridium botulinum if it is present inside the closed jar. One university's research showed a high potential for problems. You will see these products made commercially; however, additives, preservatives and processing controls not available for home recipes are used. Canning jar manufacturers also don't endorse baking in their canning jars.

    http://nchfp.uga.edu/questions/FAQ_canning.html#30

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je cake na het bakken in het glas allen maar dicht draait met een schroefdeksel, dan zal die niet lang goed blijven. Maar als je cake in WECK glazen bakt, de glazen daarna sluit met de klemmetjes en idd 30 minuten op 100graden echt inkookt/weckt, dan blijft die minstens 6 maanden houdbaar. Kijk hier:

      http://www.weckenonline.eu/Uitleg_werkwijze/Cake_wecken/cake_wecken.html

      Zelf uitgeprobeerd, werkt prima. En idd: in een laag koken is belangrijk ;)

      Verwijderen
    2. Klopt hoor Lotta... Ik kon ook niet zoveel met bovenstaande reactie ;)
      Maar goed meningen zijn verschillend als het over wecken gaat.
      Het is al te lang geleden dat ik ze maakte... tijd om weer eens te gaan doen ;)
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  3. Dag lieve Ilse,
    Wat een heerlijke berichten vind ik weer vanuit je keukentje :-)
    Dit heb ik nog nooit eerder geprobeerd,
    maar het lijkt me wel wat!
    DANK voor je uitvoerige verslag en plaatjes,
    daar heb ik echt wat aan.
    Ja hoor...
    ik wil het graag ook eens proberen :-)

    Maar ook DANK voor je lieve mailtje, echt heel veel DANK!!!

    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik weck regelmatig muffins en heb een extra rooster gekocht. Dat leg ik op de potten en daarop een steen. Dan gaan ze niet drijven en heb je ook niet zoveel stenen nodig. Want ook met één laag potten blijven ze niet overeind bij mij.

    BeantwoordenVerwijderen