6 maart 2014

Regen, thuisbioscoopje en popcorn




Het regende tijdens de vakantie stukken minder dan voorspelt...gelukkig...
maar op een regenachtige dag, trokken de jongens een loodje uit de 
vakantie pot (werkt trouwens super!)

En dat had geen beter loodje kunnen zijn:
Thuisbioscoopje. 
We zochten een DVD op, zette hem aan en ik maakte een flinke bak met popcorn...
zo ging de middag snel om :)

Toen bedacht ik me dat ik best vaak popcorn maak als zijnde snack voor de jongens en daar nog nooit over geschreven had.
Ik vind het ideaal, het is zo gemaakt en het is reuze gezond!

Er zit veel polyfenol in....
hieronder een uitleg van mens-en-gezondheid.infonu.nl

Dit is de stof die 2,5% uitmaakt van de samenstelling van popcorn. Polyfenolen zitten ook in bessen, thee, bier, wijn, olijfolie, cacao, walnoot, pinda, maté en diverse groenten en fruit. Polyfenolen zijn een groep van chemische verbindingen, die voorkomen in planten. In het geval van popcorn is dat 
dus maïs. Ook de schil van diverse vruchten zitten boordevol met de stof.

Polyfenolen zijn antioxidanten die het hart beschermen en de kans op kanker verminderen. Ze werken ontstekingsremmend en hebben een anticarcinoge werking. De flavonoïden (natuurlijke smaakstoffen) en anthocyanen (natuurlijke kleurstoffen) beschermen lichaamscellen tegen vrije radicalen en vertragen de verbranding in de cel. Ook wordt de afzet van vetachtige stoffen verminderd in de bloedvaten, hierdoor treedt er minder arteriosclerose op. Het meest effect heeft vruchtensap, uit een studie blijkt dat deze stoffen hierin goed zijn voor een 76% vermindering van de kans op Alzheimer.

Maar...
ja er is een maar...
Het is super gezond, als je het in weinig olie klaarmaakt en niet teveel zout of suiker gebruikt.
Ook heb ik het hier over popcorn die jezelf poft, dus niet de popcorn vanuit de supermarkt of in de bioscoop. Daar zitten vaak veel andere stoffen aan toegevoegd en zeker veel te veel zout of suiker...

Zelf gepoft is veel smakelijker en echt niet moeilijk 
en niet duur!
Onderstaande mais gebruik ik altijd...


Recept Zelf popcorn maken
heel veel ;)

100 gram mais
klein scheutje olijfolie
klein beetje zout (als je liever zoet eet kan je suiker gebruiken, hier nemen we altijd een klein beetje zout)
pan met deksel

Verwarm de pan en doe er een scheutje olie in.
Als de olie heet is doe je de mais in de pan erbij en zet de deksel erop... erg belangrijk dus niet vergeten ;)


Het duurt even maar dan zal je de popcorn horen poffen.
Schud af en toe even met de pan tot het poffen stopt


Strooi er nu wat zout overheen en geniet!


Zo een lekkere verantwoorde snack voor de kinderen...
en voor grote mensen
je zou bijna gaan hopen op slecht weer...
bijna...
want dat gaat toch net een beetje te ver ;)

5 opmerkingen:

  1. wat ik sinds kort doe is een pittige gekruide portie voor de grote mensen maken, zooooooo lekker :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mjam, lekker hè.
    Enne.. de pan waar je ze in bakt, is ook mooi:)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk idee om weer eens popcorn te maken. Ik werk tegenwoordig veel met koolzaad-olie. Mijn jongste dochter houdt erg van zoet. Ik probeer suiker zoveel mogelijk te vermijden, misschien lukt het ook wel met ahorn-siroop, of zou dat plakkerig worden?
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die popcorn deed ik ook altijd met mijn kinderen, met een pannetje met netje erboven, zonder vet. Soms maakten we pietenpopcorn: zonder deksel de mais poffen dat is extra feest. Zelfs op een feestje in de brugklas ( 10 jaar geleden) werd er popcorn gebakken: de meiden bakten, de jongens hielden het goed in de gaten en hadden alles zo weer op!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. dit had ik nog nooit gedaan, we hebben dubbel gelegen rond de pan, met mn 3 kindertjes, 8,7 en 4 jaar.
    ik had een goede pan, met glazen deksel! ik las nog ergens dat iemand paprikapoeder oid erover deed, maar wij hebben ze gewoon met wat zout gegeten! missie geslaagd. enne.. die pietenpopcorn van de reactie hierboven... mmmm, dat zouden de kinderen helemaal geweldig vinden, misschien dan nagenoeg geen olie gebruiken ;-) volgende keer ga ik het eens in kokosolie proberen, heeft iemand dat al eens gedaan?

    BeantwoordenVerwijderen