29 mei 2014

Jamtaart met eigen-gemaakte jam

Vorige zomer/herfst heb ik veel jam gemaakt.
Deels van gratis geplukt fruit, deels van goedkoop gekocht rijp zomer fruit.
Heerlijk om zoveel potten eigen gemaakte jam op de plank te zien staan.

Ik maakte ook heel veel bramen-jam. Nu komt het nieuwe seizoen eraan en graag wil ik weer gebruik kunnen maken van het nieuwe plukseizoen :) en dus wilde ik graag iets maken met deze bramen-jam.


Het werd een overheerlijke jamtaart.
Ik heb al heel wat jamtaart gemaakt, altijd volgens het recept van Levine, maar nu paste ik hem naar eigen ideeën aan. Ik gebruikte bramen-jam, maar je kan iedere jam gebruiken. Zelfs hele dikke appelmoes of rabarbermoes kan je ervoor gebruiken. Dus leef je uit en het kan natuurlijk ook met een pot gekochte jam!
Recept Bramen-Jam-Taart
1 taart 26 cm 
110 gram roomboter
40 gram palmsuiker (orgineel 100!!!)
2 eieren
theelepel vanille extract
190 gram speltbloem
70 gram maismeel
snufje zout
8 gram bakpoeder
400-500 gram jam of moes naar keuze (als het maar niet te dun is)
1 kop thee, smaak naar keuze

Mix de roomboter en het vanille extract met de suiker zacht.
Splits dan 1 ei en zet het eiwit weg (dat gebruik je niet).
Voeg 1 heel ei toe en 1 dooier en mix dit weer goed door.
Daarna kan je alle droge ingredienten toevoegen, roer dit eerst goed door en kneed het daarna nog door tot het een goed deeg is.
Neem 330 gram van het deeg en maak daar een ronde lap van ongeveer 3 cm. 

Verpak die in huishoudfolie en leg deze in de koelkast.
Rol van het overige deeg een rol met een dia van ongeveer 4-5 cm, verpak ook deze in folie en leg ook deze in de koelkast.
Laat daar alles zeker een uur rusten.
Kook water voor een kop thee en ga lekker even zitten met een boekje.
Haal het deeg uit de koelkast, verwarm de oven voor op 190 graden, vet een springvorm of boterkoekvorm of quichevorm van ongeveer 26 cm in met boter.
Duw het deeg op een werkblad wat dunner uit en leg het dan in de vorm. 

Maak een opstaande rand van ongeveer 2 cm en snijd het overtollige deeg eraf.
Verdeel de jam over de bodem.

Snijd vervolgens de rol deeg in plakken van ongeveer een halve cm en bedek hier de bodem mee.

Strooi er nog wat grove suiker overheen en bak hem in 20-25 minuten gaar.

Je moet hem in de vorm laten afkoelen omdat de jam nog heel lang vloeibaar blijft. Lekker als toetje met wat slagroom of als taartje....






Eet smakelijk!


1 opmerking: