2 juni 2014

Intro serie: No waste (1) en Bloemkoolsoep

Al een tijdje wil ik schrijven over voedselverspilling...
2014 is het jaar van voedselverspilling

Onderstaand stukje is te lezen op de site van de rijksoverheid.
Ik vind het schokkend


________________________________________________

Nederlandse consumenten gooien ieder jaar voor zo'n € 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim € 150 per persoon. Ofwel zo'n 50 kilo. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo'n € 2,5 miljard aan voedsel.
Producten die consumenten het meest weggooien zijn:
* melk en melkproducten
* brood
* groente
* fruit
* sauzen, oliën en vetten
_________________________________
Voedselverspilling een van de belangrijkste thema’s van 2014
Ik vind het ronduit schokkend, ik snap het ook niet... waarom gooit iemand eten weg?
Je koopt eten niet voor de prullenbak? Je koopt het om het te eten...waarom beland het dan toch in de kliko?
Besluit iemand om dan toch iets anders te eten? Of is het desinteresse? Geld teveel?
Ik denk dat veel van de verse producten over datum gaan bij veel mensen, maar dat ook veel restjes weggegooid worden. Ik denk dat mensen vroeger creatiever waren met restjes.  

Hier thuis proberen we er bewust mee om te gaan en ik merk ook in mijn omgeving dat veel mensen niet zo goed weten wat ze met restjes kunnen maken of met producten die over de datum dreigen te raken.
We doen ons best om hier geen eten weg te gooien en dat lukt best aardig. Dat doen we al jaren.... Uiteraard lukt dat niet altijd... soms kom ik achterin de koelkast een vergeten stuk kaas tegen.... en ik zal jullie besparen hoe die er dan uitziet ;). Of vleeswaren die te lang open hebben gelegen. Of restjes die ik niet snel genoeg heb verwerkt. Maar aan die 50 kilo per persoon, bij ons dus 200 kilo per jaar! Dat nooit....

Omdat ik dus merk dat mensen niet weten wat ze met dat ene aardappeltje onderin de pan moeten, of met die laatste sneden oud geworden brood, dat kleine restje groente, een bodempje pastasaus of een restje wijn....
Daar kan ik misschien wel een klein beetje bij helpen!
Al is het alleen maar om mensen te motiveren om bewuster met voedsel om te gaan en creatiever te kijken naar de inhoud van hun koelkast en de restjes in de pan...
_________________________________________________________________
Dit zal ik doen in een serie van 10 dagen,
maar na die week zal ik zeker nog geregeld tips plaatsen in de serie NO WASTE..
ik heb er zelfs een aparte pagina voor aangemaakt, neem daar dus ook eens een kijkje


Na al die tekst, volgt er ook nog een recept.
___________________________________________________________________________
Wij eten geregeld bloemkool, de jongens vinden het erg lekker en eten er dus ook veel van.
In de supermarkt ben ik altijd die vrouw die alle bloemkolen staat te bekijken en uiteindelijk met de grootst mogelijke in haar mandje legt ;)
Daardoor komt het vaak voor dat ik een restje bloemkool heb.
Dat is helemaal niet erg, stiekem ben ik daar wel erg blij mee ;)
Want met niet al te veel moeite kan ik daar een lekkere lunch van maken voor mezelf.

Recept Bloemkoolsoep
1 persoon

1 portie restje bloemkool (2 flinke opscheplepels)
water
50 ml slagroom
1 theelepel mosterd
water
bouillonpoeder of tablet
peper en zout
paprika poeder en evt tuinkers

Doe het restje bloemkool met een laagje water in een pan.
Voeg een theelepel bouillonpoeder toe of een klein stukje van een bouillontablet.
Breng dit aan de kook en laat het nog 5 minuten doorkoken.
Pureer de bloemkool helemaal fijn en glad.
Voeg de slagroom en de mosterd toen en pureer nog even verder.
Vanaf nu moet je beetje bij beetje water toevoegen tot je de juiste dikte hebt. (het moet een vrij dikke en lobbige soep zijn)
Proef en breng de soep verder op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
Garneer met tuinkers, lekker met een cracker met kaas of een kaas-zaden-koekje.


Stel je wilt geen bloemkoolsoep maken, het restje bloemkool kan je max 3 dagen in de koelkast bewaren. Plan je menu zo dat je ergens in die 3 dagen het restje opmaakt. Neem bv wat minder van een andere groente en dien eens 2 groentes op. Wij gebruiken zo'n restje groente vaak, als we bv spaghetti eten. Dat vinden de jongens niet zo lekker en ik vind dat ze altijd erg weinig groente binnen krijgen van het ene verplichte schepje eten. Dus serveer ik er voor hun bv het restje bloemkool bij. Geen combinatie? Nee klopt, maar aan de andere kant... ik hoor de jongens er niet over klagen, die zijn allang blij dat ze meer kunnen eten dan kale pasta ;)

Wat zou jij doen met een restje bloemkool?
Hoe gaan jullie om met de verspilling van voedsel?


6 opmerkingen:

  1. Leuke serie en het recept ziet er lekker uit. Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke serie, ik maak ook bloemkoolsoep van een restje bloemkool.

    Voedselverspilling vind ik ook zo erg. Ik gooi echt bijna niks weg,
    restjes kun je altijd wel ergens voor gebruiken of ik vries het in voor later.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk idee zo.Ik maak ook vaak bloemkoolsoep, vinden ze heerlijk hier!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij vriezen restjes bloemkool in en gebruiken het in de groetensoep.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuke Serie, ik ben er vorige maand ook mee bezig geweest door mijn budget challenge maar lang niet zo specifiek dus ben benieuwd naar de tips die volgen! Ik gebruik restjes bloemkool vaak in de groenten soep. of ik maak er bloemkool risotto van:) Dat is ook heel goed voor de bloemkolen die er niet meer zo mooi uit zien! Verder vries ik heel veel in om zo te besparen en weggooien te voorkomen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk al die reacties en tips!
    Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen