1 juni 2016

Rondje tuin {mei 2016}

De maand mei is weer voorbij en dus tijd voor een rondje door onze tuin... wat zeg ik..tuinen... De afgelopen maand ging het niet echt geweldig moet ik eerlijk bekennen... Want ik heb al een lange tijd last van een blessure, waardoor ik slecht op de tuin kan werken. Of gewoon eigenlijk niet. Daardoor komt alles op Hans en het weekend aan. Het onkruid leek op een gegeven moment sneller te groeien... de wanhoop rees... Hoe krijgen we dit voor elkaar... naast een druk gezin, drukke banen en beide vrijwilligerswerk... Waar zijn we aan begonnen. Mijn zwager was DE redder in nood... Hij hielp Hans 2 avonden en ineens was de tuin zo goed als onkruidvrij en konden de eerste planten de tuin in... Zou het dan toch wat voor ons zijn ... een moestuin...

Een trotse foto over de app... Onkruidvrij!!!Nou hup naar de foto's... want die kan ik wel nemen ;)

Deze aardappel vond ik .. overgebleven van vorig jaar... Kijk eens naar die mini aardappeltjes die er al aan zitten.... Wat een wonder toch!


Bij ons eigen huis moest de tuin ook vol... We besloten daar tuinbonen op te zetten. Deze zaaide we voor in een grote bak. Deze grote bak ging de kas in en de tuinbonen barstte werkelijk waar gewoon uit de grond en konden een goede week later de volle grond al in.


De eerste oogst was er ook... Een mooie paksoi, die heerlijk in een roerbakschotel ging. En ook een mooie krop andijvie, die toverde ik om tot een quiche met shoarma en paprika (recept komt nog online)


Op de moestuin legde we onze snij en sperziebonen en ze stelde ons niet teleur en kwamen goed op. De sperziebonen duurde wat langer, maar kwamen uiteindelijk ook. 


Wij hebben thuis bijna geen vensterbanken. De vensterbanken die we hebben zijn eigenlijk te klein om plantjes op te kweken. Mijn schoonouders hebben een hele grote moestuin aan huis en kweken hun zaaisel grotendeels op in de kas. Toen we vroegen of ze voor ons ook van een aantal dingen wat extra wilde opkweken, was dat geen probleem. Bedoel of je nou 15 of 25 maisplantjes opkweekt.. Dat maakt weinig verschil... En op een gegeven moment kwam het telefoontje... de plantjes zijn klaar... oh wat luxe... er kwamen een paar trays onze kant op :). Bij deze heeeeeeel hartelijk bedankt!

In deze bak staan 2 courgettes en nog een rijtje tuinbonen die thuis niet meer paste. Daarachter zie je de bonenstokken en daarnaast de tuin van de buurman.


De courgette


Een rijtje rode kolen en een rijtje spitskolen


DE redder in actie :)... Dank je wel lieve zwager!De erwten stellen ons een beetje teleur... ze willen maar niet ontkiemen... Wat jammer :(, want verse erwtjes zijn zo lekker .... 

De mais mag samen met de pompoen in 1 vak. Dit schijnt heel goed samen te gaan en elkaar aan te vullen. Zo heb je ook meer "opbrengst" van 1 stuk. Je zou zelfs ook nog sperziebonen tegen de maisplanten aan kunnen laten klimmen... (de 3 gezusters methode).. Dat hebben we niet gedaan, maar ben wel benieuwd hoe dat zal werken. De mooie bloeiende plant op de voorgrond... (misschien een pinksterbloem of akelei?) die konden we gewoon niet weggooien en mocht gezellig blijven staan. mais in de moestuin

en de pompoen

pompoen in moestuin

De tomatenstekjes mochten op de fiets mee naar de tuin en kregen een plekje tussen de sla, aubergine's, komkommers en minikommers in..Minikomkommer


Cherrytomaatjes


De aubergine's kregen we in een zielige toestand van een buurman... en kijk nu eens.. wat een prachtige bloem!Komkommer


kasje vol...


in de kas staan diverse soorten sla, heerlijk zacht en altijd lekker. Sla teveel? Wist je dat sla makkelijk door smoothies heen kan en je kan er zelfs soep van koken. 


Aardbeienbedje... Met ahummm nog wel wat onkruid ;)


De aardbeien zitten vol met bloemen... Heerlijk.. kunnen we straks vast van genieten!


Uien of onkruid?...hihih beide dus... deze foto had makkelijk een stukje lager kunnen staan bij het moestuinverdriet... want dit vind je natuurlijk niet fijn..


Overzicht van de tuin zonder de bessen erop...
vooraan gelijk de mais met pompoen, daarachter de bruine bonen (nu nog kale aarde), dan een Japanse wijnbes en een braam, gevolgd door sperzie en snijbonen, vervolgens de courgettes en wat verdwaalde tuinbonen, onder het gele net staan de erwten, achter de erwten de kolen, dan wat winterkolen, daarachter staat het kasje met daarnaast de uien en aardbeien.


Tuin incl. bessen...


Ik denk dat we dit jaar aardig wat jam kunnen maken ;). De bessenstruiken hangen erg vol!Moestuinverdriet...
Iedere moestuinder kent het... de teleurstellingen... Hebben wij die niet? Oh jaaaa hoor... alleen zijn de jubelmomenten leuker om te delen. Daarom deze keer ook wat minder leuke dingen. Sowieso zijn woelmuizen in de tuin en specifiek de kas bezig. .. completen gangen vinden we daar en ze knabbelen met alle liefde de worteltjes van je jongen plantjes op :(. Die dan ineens om een onverklaarbare reden slap hangen. Deze sla is daar een voorbeeld van...


Wie deze mais kwaad gedaan hebben, weten we niet... 
hij is in ieder geval erg zielig.. 
3 dagen later, waren alle maisen opgeten door meerdere dikke duiven..


Nog zo'n gevalletje moestuinverdriet...Zien jullie het ook?
dit vak heb ik vol gezaaid met kroten of rode bieten voor wie niet uit de omgeving van Rotterdam komt... Er komt bijna niks op en dan bedoel ik ook echt bijna niks. Op het complete stuk hebben we 5 sprietjes ontdekt... Dat gaat hem dus niet worden en ondertussen hebben we op dit stuk de bruine bonen gezaaid. 


Vandaag gaan de bruine bonen, de laatste sperzie- en snijbonen gaan erin. 
Hoe is het in jullie tuinen?

5 opmerkingen:

 1. Ziet er goed uit in je tuin. Hier groeit alles aardig maar het onkruid groeit hier ook veel harder. Dus nog heel veel werk aan de winkel...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb dit blog net een paar dagen geleden ontdekt. Mijn complimenten. Je hebt leuke onderwerpen die me interesseren en een fijne sfeer. Dus je hebt er een nieuwe volger bij. De plant is trouwens een akelei. Groeten Hendrika

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, ik heb een handige tip voor de erwten. Ik kiem ze altijd voor in huis op een bord met (heel) nat keukenpapier en daar een zak omheen. Dan zijn ze vaak binnen een paar dagen ontkiemd. Als je ze dan in de tuin poot komen ze vaak allemaal op. Succes verder met je tuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ilse,
  Ook wij hebben dit jaar rode biet( kroten) gepoot. Eerst voor in huis en toen naar buiten. Maar buiten hebben hebben ze het loodje gelegd en ook wij zitten nu zonder. Jammer, want ik lust ze graag en misschien dat manlief ze uit eigen tuin wel wilde...is toch lekkerder;)) Maar ik kan het nu dus niet uitproberen..

  Succes verder met je tuin

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat staat alles er in jullie tuin mooi bij! En heerlijk hoor, af en toe een beetje hulp! En dat onkruid... tja, dat staat bij ons soms hoger dan de groenteplantjes... MAar toch verbaas je jezelfs steeds weer hoeveel je dan nog kan oogsten! En moestuinverdriet: dat kennen alle moestuinders! Het ene jaar doet dit het goed en het andere jaar weer helemaal niet. Maar daar komen de onverwachte verrassingen dan weer tegenover zoals zo'n aubergine die nu weer vol in bloei staat, toch?!

  BeantwoordenVerwijderen