2 mei 2017

#fitwomen ~Lieneke

Een serie over fitte vrouwen!... Nee geen superwomen aan het woord vandaag... Of toch wel... want welke ballen moeten we als vrouw/moeder wel allemaal niet in de lucht houden. Daarnaast wil iedere vrouw zich goed voelen in haar eigen lijf... Dus ja... toch superwomens aan het woord... Vandaag laat Lieneke ons meekijken in haar leven als vrouw en moeder van 7 kinderen en geregeld hardloopt! Lieneke heeft 2 blogs... Neem gerust een kijkje op haar log: www.linaschrijft.blogspot.nl Houd je van boekenlezen, dan vind je deze blog misschien ook wel leuk: www.boekenbloggen.blogspot.nl.


Wie ben je? Wat voor werk doe je? Wat zijn je leefomstandigheden? Heb je een gezin en waaruit bestaat dat?
Ik ben Lieneke van Vuuren, 40 jaar, ik ben 1 dag in de week gastouder bij een gezin thuis, dan pas ik op 4 kinderen. En 1 dag in de week heb ik een oppasmeisje van 2. Ik ben getrouwd en samen hebben we twee zoons van 20 en 18, vier dochters van 16, 15, 12 en 5 en een pleegdochter van 10.

Sport je al en wat voor sport beoefen je dan?
Een jaar of 4 geleden ben ik begonnen met hardlopen en dat doe ik nog steeds.

Hoe ziet jouw voedingspatroon eruit?
Drie maaltijden per dag en ik probeer er op te letten dat dat zo gezond mogelijk is, hoewel ik niet bang ben voor een boterham met hagelslag op m’n nuchtere maag. En tussendoor verschilt nogal, de ene keer maak ik een bord met fruit klaar aan het einde van de middag, de andere keer een snoepje of iets anders.

Heb je na de winter het voornemen om te lijnen of fitter te worden? Zo ja hoe doe je dat dan?
Niet persé na de winter, het zou fijn zijn als er nog wat kilo’s afgaan (10 ofzo), maar ik wil niet dat dat heel veel invloed op m’n leven heeft. Ik heb geleerd dat je met een paar kilo meer je heel fit en energiek kunt voelen en dat je met een paar kilo minder behoorlijk moe en futloos en depri kan zijn.

Hoe ga je dit praktische uitvoeren?
De discipline om 3 keer per week hard te lopen zit er niet altijd goed in. En dat schroef ik dan weer op in tijden dat ik vind dat ik er iets aan moet doen. Maar dat is niet de enige reden waarom ik hardloop. Ik heb een periode gehad waarin ik veel last van angst en paniek had en ik las ergens dat hardlopen eigenlijk nog meer effect heeft dan het slikken van medicijnen. Nu heb ik met dat laatste geen ervaring, maar hardlopen is wel echt heerlijk en goed voor je lichaam en geest!

Hoe combineer jij sport of bewegen met je gezin?
Ik loop op twee schooldagen ‘s ochtends als de kinderen naar school zijn. En in het weekend ook een keer, dan is m’n man thuis.

Hoeveel tijd besteed jij per week en op wat voor manier aan fit zijn of worden?
Ongeveer 3 uur aan hardlopen. Daarnaast heb ik sinds oktober vorig jaar een sporthorloge, daardoor blijf ik goed op de hoogte van het aantal stappen die ik per dag zet of de calorieën die ik verbruik. Die zijn lang niet elke dag evenveel, maar het is een beetje een sport om daar verbetering in te brengen.


In hoeverre pas je je eetgewoontes ook aan in deze periode?
Omdat we in de lijdenstijd zitten, eet ik door de week geen snoep of koek. Maar 40 dagen zijn best lang en ik begin wat minder streng te worden merk ik. Ik vind het ook altijd lastig, want het geeft me geen extra tijd of aandacht voor het lijden van Jezus, ik ben misschien juist wel meer met mezelf bezig dan anders. Aan de andere kant, je bewuster worden van je verantwoordelijkheid om op een gezonde manier met je lichaam om te gaan is nooit verkeerd.

Als je moet kiezen tussen….
De trap of de roltrap wat kies je?
Als ik alleen ben de trap, als ik een kind in de buggy bij me heb of m’n 5-jarige de roltrap.
De auto of de fiets?
Dan laat ik me een beetje leiden door het weer...en of ik een auto voor de deur heb staan.
Chocolade bij de thee of wat fruit?
We hebben van die fijne chocoladefondue-mokken, kun je heerlijk chocola in smelten en er stukjes fruit in dopen! Maar als ik moet kiezen...ligt er aan in welke week van de maand ik zit:)
Frietjes of prakkie?
Frietjes! Die komen elke woensdag op tafel, met een salade erbij, dat dan weer wel. De rest van de week verschillend, maar ook zeker wel een prakkie.

Ben je tevreden over je lichaam? Wat zou je het liefst veranderd zien?
Ja, tevreden… zoals ik al zei, die 10 kilo eraf zou wel fijn zijn, maar heel ontevreden ben ik er niet over. Ik mis dus eigenlijk een beetje een duwtje in m’n rug om er echt grondig iets aan te doen.

Wat zijn jouw doelen en in hoeverre zijn die realistisch?
Ik dwaal doelloos door het leven als het gaat om kilo’s, til er niet te zwaar aan. Het werkt ook niet zo goed bij mij, ik zou het graag met iemand of een groepje samen doen, dan ben ik er bij en ga ik er voor en vliegen ze er af! Denk ik.

In de bijbel lees ik dat ons lichaam een tempel is van de Heilige Geest. In hoeverre is dat voor jou een extra reden om bewust met je lichaam en eten om te gaan?
Het is zeker een reden om op een gezonde manier met m’n lichaam om te gaan. ik zeg expres ‘gezonde manier’, omdat ik denk dat er geen ‘goede manier’ bestaat die voor iedereen geldt. Hoe belangrijk het lichaam ook is… ik was ooit erg onder de indruk toen ik mijn opa zag die overleden was. Het besef dat zijn lichaam hier nu zo lag, maar dat mijn opa zélf ‘eruit’ was, was toen heel sterk. Het lichaam is echt een omhulsel van wie we zijn. Er zijn veel mensen die veel bitterheid in hun hart meedragen en hoe ouder ze worden, hoe beter je dat in hun gezicht kunt zien. Er zijn ook veel mensen die vol zijn van de liefde van Jezus, ook dat ga je steeds meer zien aan het uiterlijk, hoe rimpeliger en ouder ze ook worden, ze stralen! Dat vind ik mooi!

______________________
Bedankt Lieneke voor het meedoen aan deze serie. Stiekem hoopte ik al dat je mee zou doen.. want zie altijd van zulke stoere plaatjes voorbij komen dat je weer aan het hardlopen bent! Ik moest wel grinniken om je keuze tussen chocolade of fruit... Lijkt mij de perfecte keuze, zeker in die tijd van de maand ;). Succes met je doel en ik denk dat wat je schrijft over het samen kunnen doen... dat zou best wel eens kunnen werken!

1 opmerking:

  1. Dankjewel Ilse en Lieneke! Ik vind het echt zo leuk deze serie! Mooie antwoorden weer.

    BeantwoordenVerwijderen