26 mei 2017

Nieuwe serie: Hoe ga jij op vakantie...

Vakantie wij zijn er dol op! Het kan eigenlijk niet lang genoeg duren. Vroeger ging ik met mijn ouders altijd lang op vakantie, vaak 3-4 weken en soms zelfs een keer 5. Heerlijk en zo genieten. Dus onze eigen 2,5 voelt altijd wat "kort". Tegelijk besef ik dat we zo ontzettend gezegend zijn en dus genoeg geld en middelen hebben om op vakantie te gaan. Dus we zijn vooral dankbaar voor deze tijd die we er tussenuit kunnen glippen. 


Deze tijd is een vaak gehoorde vraag: "wat zijn jullie vakantieplannen"... Om vervolgens op het schoolplein, bij de kapster, op de koffie bij de buurvrouw of met een vriendin verhalen uit te wisselen! Wat ik dan altijd weer merk hoe verschillend de mensen zijn... Zoveel mensen zoveel manieren van op vakantie gaan... Dat intrigeert mij altijd wel. Wat doet die ander, welke plekken zijn er om nog te ontdekken? Maar ook de verschillen... Waarom ligt Marie graag 2 weken op het strand en moet ik daar niet aan denken en visaversa. Waarom kiest Sara voor een thuisvakantie en ervaar ik thuisblijven niet als vakantie? Leuk om over te kletsen.... Daarom... Deze maanden zo voor de zomer vakantie ook een serie daarover. Om jullie een inkijkje te geven in de vakanties van anderen!

Als eerste geef ik inkijkje in onze manier van op vakantie gaan


Wat is voor jullie het belangrijkste doel van de vakantie?
Ontspannen, ontdekken en actief bezig zijn. Maar ook om als gezin ons weer volledig op elkaar te richten. Bij voorkeur boeken wij wifiloze huisjes. Even geen stoorzenders, even totale rust. Door onze manier van op vakantie gaan merken we weer opladen en terugkomen met bergen energie. Terwijl we alles behalve rustig aan doen op vakantie ;).


Het vakantieseizoen staat weer voor de deur… Wat zijn jullie plannen?
Eind december hebben we onze vakantie geboekt. We gaan weer naar Kappl in Oostenrijk. We zullen daar weer 2,5 week zijn. Omdat we toen nog niet wisten hoe ik zou herstellen besloten we naar dezelfde plek te gaan als vorig jaar. Daar zijn we bekend, weten waar de winkels zijn, huisje had geweldige bedden en dan hoeven we niet te ontdekken. Daarbij komt dat we daar een geweldige gratis pas hadden waarmee we alle liften gratis konden gebruiken, maar ook alle zwembaden zijn dan vrij toegangelijk. Ondertussen is de sitatuatie nogal veranderd. Waar we tot het voorjaar nog wel hoopte dat we konden gaan wandelen, is het besef ondertussen geland, dat dat dit jaar niet zal gaan gebeuren op de manier die we gewend zijn. Dus zullen we onze vakantie anders gaan invullen. Daar zal ik later nog een aparte blog aan wijden.


Gaan jullie ieder jaar naar een andere bestemming of gaan jullie naar de bekende plaats waar je al jaren komt?
Wij gaan eigenlijk nooit naar dezelfde plaats terug. We zijn wel 3x in het Zwarte Woud geweest op rij. Maar dan altijd kozen we weer voor een ander stukje van het gebied. Dat we dit jaar dus naar hetzelfde terug gaan als vorig jaar is voor ons een unicum.


Als je kinderen hebt: In hoeverre bepalen zij mee in de bestemming van jullie vakantie?
Onze jongens zijn 7 en 9 en mogen hun voorkeuren opgeven. Als het mogelijk is houden we daar rekening mee. Zo vinden zij het heel erg fijn dat er een zwembad is. Dus we proberen al jaren in de buurt te zitten van een zwembad. Al is het vaak nog wel even een kwartiertje rijden, maar dat heb je al snel in de bergen. Verder beslissen ze niet mee en ze vinden dat ook nog wel best.


Hoe ga je op vakantie? Vliegtuig/auto/trein/fiets?
Wij gaan met de auto vol geladen op vakantie. Heerlijk... het moment dat we instappen begint onze vakantie. De reis vind ik ook erbij horen en geniet ik volop van. We merken omdat we er zelf zo van genieten, dat de jongens dat ook doen. We bouwen ons eigen feestje en picknicken onderweg uitgebreid. Het lijkt me aan de andere kant ook wel eens leuk om met de trein en fiets op vakantie te gaan. Vliegen hebben we in het verleden wel gedaan, maar is nu bijna niet te betalen in het hoog seizoen en uiteindelijk worden wij ook niet gelukkig van 2 weken strand.


Waar verblijf je? Hotel/huisje/camping/camper?
We verblijven in een huisje/boerderij. De afgelopen jaren hebben we altijd direct bij de mensen zelf geboekt. We hebben gemerkt dat er dan meer mogelijk is en vaak de prijs gunstiger. 
Met mijn ouders ging ik vroeger altijd kamperen. Mijn lief houdt absoluut niet van kamperen, dus samen besloten om te kiezen voor huisjes. Soms mis ik het wel dat kampeer sfeertje, maar aan de andere kant als we dan moe van een dag wandelen thuis komen en ik zo de vaat in de vaatwasser zet.... Tja dat voelt dan toch ook wel weer erg fijn. Dus het is helemaal goed zo. 

Ben je een planner of lastminute boeker?
Geen verrassend antwoord denk ik... Ik ben een echte planner... Ver van tevoren begin ik al te zoeken en boeken onze vakantie altijd zo snel mogelijk. Zo hebben we zo lang mogelijk voorpret en zekerheid. Lastminute boeken is echt niks voor ons. Sowieso is dat met kinderen en huisjes wat lastiger. Kan me voorstellen dat je buiten het seizoen of als je kampeert, dat je makkelijker lastminute of misschien wel op de bonnefooi gaat.


Op wat voor manier vieren jullie vakantie?
Wij zijn dol op de bergen, daar gaan we echt heen om te wandelen en proberen iedere dag wel te wandelen. De ene dag een langere wandeling dan de andere. Vaak plonsen we na een dag wandelen in een heerlijk koel zwembad of bezoeken we nog een stadje of doen we nog wat anders. Op de rustdagen die we tussendoor hebben, kriebelt het altijd wel heel erg om eropuit te trekken... Dus vaak resulteert dat in alsnog iets ondernemen.
Wat is jullie budget voor de vakantie?
Wij gaan 2,5 week op vakantie en willen eigenlijk voor die periode niet meer dan 1200,- betalen voor het verblijf. Dat lukt niet ieder jaar en ook niet in ieder land. Zo betaalde we wel eens 760,- voor zo'n periode en was de kwaliteit van het huisje gewoon zoals we het gewend waren. Maar hebben ook wel eens een beetje boven die 1200,- gezeten. Dus heel strikt zijn we daar niet in. Maar dat is wel ons streven. We hebben gemerkt dat boodschappen op vakantie vaak wat duurder zijn dan thuis en je koopt wat makkelijker een ijsje. Daar hebben we verder geen budget voor. Maar letten wel op dat niet uit de hand loopt. Voor ons scheelt het wel heel veel dat bv de bergliften gratis zijn, want daar ben je gerust als gezin 50,- voor kwijt en dan sta je alleen nog maar boven. Maar wandelen kost niks... als we dan langs een berghut komen, trakteren we ons graag op een groot koud glas drinken.


Welk vakantieland is bij jullie favoriet?
Oostenrijk. Daar hebben we beide veel goede herinneringen liggen. En ze hebben er veel bergen ;). Andere omliggende landen zijn ook goed en mooi, maar Oostenrijk heeft bij ons toch echt een streepje voor. De mensen zijn zo lief en aardig. Kindvriendelijk. En we spreken de taal... Dat is toch ook handig.


Als je een droomvakantie zou winnen hoe zou hij er dan uitzien?
Lastige vraag.... want er is zoveel moois te ontdekken. Sowieso richting de bergen... Geef ons/mij bergen en we beginnen te glimmen. IJsland lijkt me geweldig, maar ook Nepal met die mega bergen... Tegelijk trekken landen zoals Afrika, Amerika en China... Ach je moet wat op je bucketlist zetten toch ;)... Aan de andere kant ben ik zo blij dat we tevreden zijn met onze eigen Europese bergen en cultuur.


Wat is jouw top-tip als het gaat om vakantie gaan?
Doe wat jij wil! Waar jij je goed bij voelt en wat het beste past bij jouw gezin. Laat je vooral niet aanpraten dat je moet gaan wandelen in de bergen of moet bakken in de zon... Kies je eigen manier van op vakantie gaan en geniet .....

Als je op vakantie gaat hoe vul je dan de zondagen in? Gaan jullie daar naar de kerk?
Jaren zijn we niet naar de kerk geweest in het buitenland op zondag. Lastig met de taal en jonge kinderen. En ja ik weet andere christenen vinden het fijn als je er bent, maar zag toen niet zitten. Vorig jaar zijn we 1 keer naar een Nederlandse dienst geweest en dat beviel wel erg goed. Dus dat zullen we misschien nog wel eens doen.
We proberen onze zondagen wel altijd duidelijk anders in te richten dan de andere dagen. Vaak proberen we het samen te laten vallen met een rustdag, want is de zondag dat tenslotte ook niet. Vorig jaar hadden we net 3 dagen regen achter de rug toen op zondag eindelijk de zon begon te schijnen. Toen bewust gekozen om wel te gaan wandelen. Maar kiezen dan bewust om geen liften te gebruiken en ook onze route zo te plannen dat we niet langs hutten komen, maar bv juist langs een klein meertje... Waar we dan een uurtje spelen onze eigen spulletje opeten.


Hoe gaan jullie om met geloven op jullie vakantie bestemming?
We merken omdat we letterlijk in God's schepping komen we daar veel over praten... Ons laten verbazen over Zijn enorme geweldige schepping en onder de indruk komen van die bergen en ons dan zo klein voelen... Want staat er niet in de bijbel dat Hij de bergen in Zijn hand houdt... wowww... wat zijn wij dan klein en nietig... Wandelen geeft ook veel rust om te praten over van alles, maar ook over geloofszaken. Geregeld kom je in de bergen kapelletjes of juist grote kerken tegen. Die bezoeken we altijd even...
Verder luisteren we in de auto veel muziek of luisteren een preek. Om zo gevoed te worden. Uiteraard gaat de bijbel mee en houden we family nights met de kinderen.

___________________

De komende weken zal je van nog een aantal bloggers hun vakantie verhalen kunnen lezen!

1 opmerking:

  1. Goedemorgen, wij zijn net terug uit Oostenrijk. Voor de 1e keer, maar heel goed bevallen! Wij waren in Werfenweg, omgeveving Salzburg. Geweldig! Wij hadden een pas voor 10 euro pp. waarmee we de hele week fietsen konden halen, electrische auto, aantal wandelexcursies en nog veel meer. Heerlijk vakantieland,niet gedacht dat ik het zoo leuk zou vinden!groet Roelien

    BeantwoordenVerwijderen