12 januari 2018

Goede voornemens...*Hannie

Goede Voornemens, 


De een heeft er een hekel aan de andere heeft een lijst vol. En toch is deze tijd van het jaar… zo aan het eind van het jaar en de start van een nieuw jaar een mooi moment om de balans op de te maken. Vaak komen daar wel conclusies uit en dingen die je je misschien voorneemt. Maakt dat het dan gelijk een goed voornemen? Dat is maar net hoe je er zelf mee omgaat denk ik!

De komende maand komen er 2 gastbloggers per week aan het woord die vertellen over hun goede voornemens. Dit doen ze aan de hand van een vragenlijst die ik heb opgesteld. Lijkt het je leuk om zelf ook eens gastblogger te zijn op Uit Mijn Keukentje? Stuur dan een mailtje naar uitmijnkeukentje @ hotmail.com (de spaties even er tussen het mailadres uithalen)

Vandaag vertelt Hannie over haar goede voornemens, nou eigenlijk vooral over haar hekel eraan. Maar ook hoe zij zichzelf doelen stelt!Goede voornemens…..Ik ben inderdaad één van die mensen die een bloedhekel heeft aan goede voornemens voor het nieuwe jaar. Want zeg nu eerlijk, waarom zou een goed voornemen beter werken in de nacht van 31 december op 1 januari dan ergens in april of in september.
We kunnen het zo achteloos zeggen; volgend jaar ga ik afvallen, meer sporten, gezonder eten, meer balans zoeken in mijn leven. Je weet zelf wellicht ook nog wel een aantal dingen op te noemen.
Maar zonder doordacht plan is een goed voornemen gedoemd om uit te doven voor het einde van de eerste maand van het nieuwe jaar. Waarom spelen reclames er anders op in zo rond de jaarwisseling? Sportscholen die je in december en januari gratis laten sporten. Om vervolgens klanten te hebben met een jaarabonnement die wel betalen, maar amper komen… Ideale manier van geld verdienen voor dergelijke bedrijven.

Ik hoor je denken: wie is deze vrouw die dit zo’n onzin vind? Ik zal me even kort voorstellen; Ik ben Hannie, 37 jaar. Ik hoop volgend jaar mijn 15 jarig huwelijksjubileum te vieren met mijn man. Thuis is het net een kippenhok met onze twee pleegkinderen, de hond en de poezen. Maar we wonen heerlijk rustig in de mooiste havenstad van Nederland. In het dagelijks leven probeer ik een balans te vinden tussen mijn werk in de GGZ, het huishouden waar ik niet zo heel erg warm voor loop, de kinderen en al het andere wat aandacht probeert te vragen.
Tot zover mijn bio ;)

We hadden het al even over goede voornemens; een besluit om zaken in je leven anders aan te willen pakken. Heb ik dan nooit goede voornemens gehad? Ja, zeker wel; het afvallen, sporten en minder chocola eten zijn voor mij de meest bekende. Voor mij ook degene waarin ik het minst geslaagd ben. Daarom vind ik het misschien wel zo’n onzin. Mensen willen wat en denken; we doen het wel even. Maar een echte verandering kun je alleen bewerkstelligen met een goed plan. Een plan waarbij je nadenkt over de hobbels die je tegen kunt komen. En de pogingen die je kunt doen om die hobbels te overleven.

Ondanks dit alles heb ik dit jaar wel goede voornemens. Afgelopen jaar ben ik door een heftige depressie stilgezet bij mijn eigen manier van leven. Een manier waarin mijn hart naar iedereen uitgaat en daarbij vergeet om aandacht te schenken aan zichzelf. Terwijl die aandacht zo noodzakelijk is, wil je er kunnen zijn voor anderen. Maar ik was vooral bezig met het voldoen aan normen en tevreden stellen van de mensen om mij heen.

Dit jaar heb ik ook leren zien dat je patronen die al tientallen jaren bestaan, niet zomaar even inruilt voor nieuwe en gezondere patronen.
Het is hard werken, veel terugvallen in je bekende strategieën om vervolgens je nieuwe strategie weer op te pakken en verder te gaan waar je was gebleven.
Voor mij persoonlijk betekent dat, dat ik af en toe tijd neem om alleen te zijn, om niks te hoeven, om mijn hoofd te laten resetten. Nou had ik me dat al vaker voorgenomen, maar steeds weer raakte het in de vergetelheid. Door het te delen met een aantal mensen om mij heen, heb ik nu wat “reminders” Mensen die mij erbij stilzetten als ik het vergeet. Mensen die mij stimuleren om te doen wat ik zo lastig vind, mensen die achter mij staan en begrijpen hoe belangrijk het voor mij is.

Mijn hoofd resetten is niet het doel op zich. Het doel van mijn hoofd resetten is met mijn voeten op aarde te komen. In contact te blijven met mijzelf; wat wil ik, wat kan ik, wat geeft mij nieuwe energie en wat geef ik over aan een ander?
Door die verbinding te houden kan ik naar ieder gebied van mijn leven kijken. Waar
wringt het of waar ik barst van energie.

Dus wel goede voornemens voor mij deze keer. Niet persé omdat er een nieuw jaar aan komt. We kunnen tenslotte iedereen dag opnieuw beginnen….
Ik heb dat ergens in het afgelopen jaar gedaan. Ik ben er nu mee bezig, morgen weer opnieuw en 1 januari?? Ja, ook dan weer!!


Ik wens je een goed en inspiratievol nieuw jaar vol liefde voor de mensen om je heen. Maar bovenal voor jezelf; je bent tenslotte een geliefd kind van Dé Vader!

_____________________

Dank je Hannie voor je gedachten over goede voornemens. Je "oude" manier van leven is zo herkenbaar! En de strijd om jezelf te resetten nog meer. Ondanks dat we beide op totaal andere manieren stil gezet zijn, hebben we blijkbaar hetzelfde nodig. Mooi om te lezen dat je "reminders" in je omgeving hebt. Daar ga ik zelf ook eens wat mee doen, bedankt!

Heel veel zegen voor jou voor 2018, dat je dichterbij jezelf en bij God mag komen. 

2 opmerkingen:

  1. Hannie, je schrijft alsof je tegen me praat. Heerlijk heb ik dus zojuist je stuk gelezen en ik denk dat je inderdaad een goed plan moet hebben wil je je voornemen ook waar maken. Ikzelf heb het idee dat het opschrijven van wat ik heb gedaan en doe op mijn blog ertoe bijdraagt dat het gaat lukken. Eerlijk gezegd is het een leuk idee dat er mensen mee lezen en tips of trucs delen en je motiveren om zo door te gaan, maar ook als niemand reageert werkt het als een dagboek voor me.
    Ik denk dat alles staat of valt met het delen van je gedachten met anderen. Mensen hebben altijd anderen nodig.
    Ik draag je ook een warm hart toe en leuk dat je jouw verhaal wilde delen.

    BeantwoordenVerwijderen