23 april 2018

Slowcooker in Uit Mijn Keukentje

Omdat ik op het moment veel meer werk, kochten we een slowcooker. Want geregeld stap ik pas heel laat binnen en is koken nog een uitdaging. Jongens die moe zijn en aandacht willen, zelf ben ik ook moe, manlief stapt tegelijk of vlak achter mij binnen en heeft ook honger. Om te voorkomen dat we de frietpan aangooien of een blik soep opentrekken (niet dat daar wat mis mee is)... schaften we een slowcooker aan. Als ik nu binnenstap komt de geur van vers eten me tegemoet en een groot gevoel van dankbaarheid omdat ik niet meer hoef te koken. 

Makkelijk eten..

We hadden het al eerder gemerkt... op dagen dat ik laat thuis ben of erg moe is koken best nog een belasting en ging dan best vaak de frietpan aan, of trokken we een blik soep open. Niks mis mee, maar na een tijdje voelde dat toch niet fijn. Want wij missen wel onze groentes en vitamines. Toen we wisten dat ik meer zou gaan werken, besloten we te kijken hoe we ons menu zo konden plannen dat we makkelijk maar gezond konden eten. Foodprepping is 1 manier. Dan maak je eerder al het grootste gedeelte van je eten klaar en hoef je het eigenlijk alleen nog maar af te maken. Ideaal en dat doen we ook. Maar een keer moet er ook vers gekookt worden. We eten hier thuis graag stoofschotels met linzen of bonen, maar ook rijke pastasauzen zijn graag geziene gasten. Omdat die lang mogen pruttelen en ze alleen maar lekkerder worden naarmate ze langer op het vuur staan, is dat best lastig als je werkt. Nadenkend en verzinnend bedacht ik me dat een lieve vriendin een slowcooker heeft. Alles wat ze daaruit tovert smaakt zo goed. Na een orientatie rondje op het web, besloten we er eentje aan te schaffen en wat is dat een geweldig ding zeg.

Klaar terwijl je werkt

Ons eten staat nu op een lage temperatuur heerlijk heel de dag te pruttelen en 's avonds stappen wij binnen in een huis wat ruikt naar ons eten. Heerlijk! Dus niet klaar terwijl je wacht.... maar klaar terwijl je werkt. Maar eerlijk is eerlijk je hebt er natuurlijk nog wel wat werk aan. Het gerecht loopt nog niet zelf je slowcooker in ;). De avond van tevoren vul ik mijn pan. De binnenpan zet ik dan in de koelkast. Op mijn werkochtend zet ik die dan over in de slowcooker en kan hij aan. 

Welke slowcooker ik koos


Russell Hobbs MaxiCook Searing 22750-56 - Slowcooker


Onze slowcooker hebben we gekocht bij Bol.com. Ik wilde een grote en dus heeft onze slowcooker ook een inhoud van 6 liter. Ons gezin groeit alleen maar en ik verwacht dat de mannen hier alleen maar meer zullen gaan eten. Maar ook als we vrienden over de vloer hebben is koken voor een grote groep een makkie. Daarnaast wilde ik heel graag een uitneembare binnenpan die op het gas kan. Zo kan ik vlees of groente al even aanbakken. Zo rul ik voor een pastasaus eerst even mijn gehakt en uien in de pan. Heb je niet zo'n binnenpan dan moet je dat eerst even in een koekenpan doen. Dat kan natuurlijk ook maar ik ben dan toch van het gemak en minder vaat ;). Ook wilde ik dat er een timer op zat, omdat hij aangaat terwijl wij weg zijn. Dan moet hij vanzelf afslaan als een gerecht minder tijd nodig heeft. Daarnaast wilde ik ook 2 warmte functies low en high, zo kan je de temperatuur nog wat beïnvloeden. De cooker die wij kochten was bij bol 64 euro en vond ik een schappelijke prijs. Nieuwsgierig welke we kochten? Bekijk hem dan via deze link

Russell Hobbs MaxiCook Searing 22750-56 - Slowcooker

Mogelijke nadelen 
Sommige mensen riepen gelijk dat dat heel veel stroom zou gaan kosten. Niks is minder waar, want dit apparaat verbruikt maar 200 watt. Als ik hem heel de dag aan zou hebben staan is dat vele malen goedkoper dan een halve dag het gas aan. De gasrekening zal alleen maar stijgen en zal stoven op het vuur alleen maar "duurder" worden. 
Over de gezondheid wordt ook getwijfeld, omdat je je gerecht zo lang stooft. De meningen in foodies land zijn er over verdeeld. Ik ben altijd wel van gewoon mijn boeren verstand gebruiken. Ik geloof niet dat het kwaad kan zo lang je maar niet alle dagen uit de slowcooker eet. Als je hem een paar keer gebruikt is er niks aan de hand. De voedingsstoffen kunnen nergens heen en zullen ook in de stoofschotel blijven. Ik kies er ook bewust voor om er gerechten in te maken die ik normaal op het vuur ook heel lang laat stoven. Dus dat verschil zie ik niet en kies ik in dit geval voor gezond. Het is altijd nog veeeeeel gezonder dan een frietje. 

Wat maak je er dan in?
Dat is wel een beetje de meest gehoorde vraag. Tot nu toe heb ik er pastasauzen, stoofschotels, stoofvlees, rode kool en soepen in gemaakt. Dat bevalt goed. We maken gelijk een grote pan vol en vriezen wat overblijft in voor als we een keer makkelijk zonder slowcooker willen eten. 


3 opmerkingen:

 1. Hé wat leuk dat je een slowcooker gekocht hebt. Wie weet ga je in de toekomst wel wat recepten delen.
  Ik zelf heb nu 2 jaar een slowcooker, maar ik merk dat ik hem minder ga gebruiken. Dat komt eigenlijk doordat ik maar weinig recepten kan vinden waarbij je een complete maaltijd uit de slowcooker hebt. Voor mij heeft het niet veel nut om er alleen vlees in te maken bijvoorbeeld, want dan moet ik alsnog groente en rijst of zo apart maken.
  Het lekkerste recept voor crockpot vinden wij: http://www.cathelijne.nl/2012/indiase-kipcurry-met-pompoen/
  Groetjes! Rinette

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat grappig, heb ook net een slowcooker gekocht, dus ook eerst me flink laten oriënteren op het web.(kende het niet vanuit m'n omgeving) ik ben er helemaal weg van! Zo makkelijk én lekker.
  De kunst is natuurlijk om goede recepten te vinden. Deze vind ik ook zó lekker https://www.eetspiratie.nl/slavinken-met-gesmoorde-spitskool-uit-de-slowcooker/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hebben ook slow cooker. kinderen vinden het niet altijd lekker. pulled pork is goed. Maar bonen doe ik niet zo graag. niet zo gezond en pasta wordt snottig. Liefst iets vna vlees.
  doe ook graag in de oven. Kalkoen op hele lage temp is ook fijn.
  Groet, WIlma

  BeantwoordenVerwijderen