25 juni 2018

Dagje uit tip: Scheepvaartmuseum in Amsterdam


Zoals jullie waarschijnlijk wel weten hebben we een museumjaarkaart, waar we veel en graag gebruik van maken. De meeste museum zijn echt leuk waar we heen gaan... Maar sommigen zijn super leuk. Zo vonden wij het scheepvaartmuseum in Amsterdam echt heel erg leuk. 

Allereerst hadden we veel geluk en konden we meevaren op het stoomschip, wat maar 4x per jaar vaart. Een uur lang voeren we over het IJ en zagen we Amsterdam vanaf een andere kant. Super leuk dat de mannen aan boord graag uitleg gaven en onze leergierige knaapjes lieten het zich graag uitleggen. 
Binnen zijn er 3 vleugels waar je in kan. Iedere vleugel heeft zijn eigen charme en is leuk. Ook voor kinderen. Er is veel te lezen en te zien en bij veel tentoonstellingen is er aan de kids gedacht. Er is veel interactief en de jongens konden op veel plekken wel quizjes maken en hun kennis testen. 


In 1 van de vleugels is er een groot soort interactief ganzenbord gemaakt. Met je emmertje ga je door de ruimte heen. De soort tablet die vast zit in de emmer geeft je de vragen, antwoorden kan je om je heen vinden op de plek waar je staat. Super leuk, een computer leest je score uit en je kan dan een certificaat naar je mailadres sturen en uitprinten. 


Er is ook ruimte voor kunst... nou vond/vind ik kunst met kinderen altijd een uitdaging. Tot ik leerde dat kinderen best kunst kunnen bekijken, alleen op hun eigen manier. Dus tip van onze kant... Zie een schilderij als een grote zoekplaat. Ik vroeg bijv. hoeveel Hollandse vlagen zijn er? Hoeveel walvissen zijn er? Waar is de visser? Hoeveel kanonnen heeft het schip? Doordat je dat vraagt gaat ze veel beter kijken en komen de vragen ook wel. 


Buiten ligt een oud VOC schip, geweldig natuurlijk! Bij de ingang kan je een speurtocht over deze boot meenemen en zo zie je alle hoekjes. Ook hier is veel aan kinderen gedacht en kunnen ze veel zelf doen. Waardoor ze vind ik het meeste leren. Daarnaast kan je ook een VR-TOUR beleven op de boot. Deze moet je reserveren (is wel gratis), wij viste net achter het net en konden deze niet doen, maar het zag er indruk wekkend uit. 


Na een dag leren, kijken en genieten.... vonden wij dat we wel een taartje verdiend hadden. Neem de chocotaart zou ik zeggen ;)Amsterdam is natuurlijk een drama qua parkeren, genoeg plek maar zo duur... In het weekend is er op 15 minuten lopen een "goedkope" parkeergarage. Daar kan je heel de dag voor 10 euro staan. Mocht je daarna bijvoorbeeld nog de stad in willen gaan, dan is dat ook geen probleem. Zo zijn er nog wel meer van zulke parkeergarages te vinden die ook door de weeks nog enigzins betaalbaar zijn. Wij parkeerde in De loodsen.

Hebben jullie voor mij nog een museumtip?

2 opmerkingen:

  1. Wij zijn rijdag in Amsterdam geweest met z'n tweeen, wij parkeerden op een P en R, je betaald dan 6 euro voor het parkeren en de tram heen en weer naar de stad

    BeantwoordenVerwijderen
  2. weet niet meer uit mijn hoofd of ik daar al een berichtje van voorbij heb zien komen op je blog. Maar onze kinderen vonden beeld en geluid in hilversum erg leuk. Ook interactief waar ze veel zelf kunnen doen. Wat mij betreft een aanrader. En het joods historisch museum is ook een aanrader. In het museum zit een apart kindermuseum. Dit is leerzaam en leuk. En als je kinderen van lezen houden is het kinderboekenmuseum in den haag ook leuk. Groetjes, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen